Ukoliko zajedno s nama još od prosinca 2018. godine pratite čitavu priču vezanu uz posrnulu razvojnu i izdavačku kompaniju Starbreeze i njihovu tešku financijsku situaciju, već ste upoznati s činjenicom da je Stabreeze u posljednjih šest mjeseci rasprodao prava na izdavanje gotovo svih igara koje su kupili tijekom godina (System Shock 3 u veljači, 10 Crowns u travnju). Posljednji puta kad smo pisali o njima, ostao im je još samo Psychonauts 2 poznatog američkog studija Double Fine, no od jučer je i ta priča završena te smo saznali da je Double Fine od sada u sigurnim rukama, jer je postao dio velike Microsoftove obitelji zvane Xbox Game Studios.

Vijest je to koja nas je prvotno iznenadila sinoć, usred velike Microsoftove E3 press konferencije, kada je Matt Booty – voditelj Xbox Game Studiosa – na binu pozvao ni manje ni više nego legendu Tima Schafera – osnivača i predsjednika Double Finea. “Double Fine je bio svjetionik kreativnosti i duha u game developmentu skoro 20 godina, s klasičnim igrama kao što su Psychonauts, Brütal Legend i Broken Age“, rekao je Booty o “pridošlici” Double Fineu te dodao: “Radujem se što će se Double Fine pridružiti Xboxu i [jedva čekam] vidjeti što ćemo napraviti zajedno“.

U tom trenutku postalo je jasno da je ranije spomenuti Starbreeze ostao i bez zadnje third party igre na koju su imali pravo izdavaštva, a kao potvrda tome, jučer je stigla i službena Starbreezeova objava o prodaji prava Microsoftu. “Starbreeze i Microsoft potpisali su sporazum u kojemu Starbreeze prebacuje sva izdavačka prava, povezane ugovore i obveze prema naslovu – Microsoftu, primajući 13.2 miljuna USD (američkih dolara)“, stoji u objavi na službenim stranicama Starbreezea.

Kao što je od prije poznato, Starbreeze je prava na Psychonauts kupio još 2017. godine, uloživši tada 8 milijuna dolara vlastitoga novca u izradu igre te su sada ovom prodajom i uzajamnim dogovorom dobili nešto više novca, osiguravajući dugorošne financijske planove. Nadamo se da će im planovi uspjeti te da će skupiti dovoljnu svotu kako se studio ipak ne bi morao u potpunosti zatvoriti.

Što se, pak, Double Finea tiče, osim sinoćnjeg Schaferovog gostovanja na Microsoftovoj E3 press konferenciji, putem službenoga YouTube profila studija objavljen je i video u kojemu sami Schafer (na svoj klasični šaljivi način) objašnjava kako je došlo do suradnje s Microsoftom, kako je Double Fine postao dijelom obitelji Xbox Game Studiosa te koji su im planovi za budućnost.


No, naravno, ta nova suradnja nije jedina jučerašnja vijest vezana uz Double Fine. Naime, na sinoćnjoj Microsoftovoj E3 press konferenciji napokon smo dobili i potpuno novi trailer za njihovu očekivanu igru Psychonauts 2. U novom traileru konačno smo mogli vidjeti i ponešto gameplaya, prvi puta nakon punih šest mjeseci.

Nažalost, trailer traje samo minutu i pol, no sve što je prikazano dolazi direktno iz same igre. Trailer jasno daje naslutiti da je duh originalne igre Psychonauts i dalje živ te da će Psychonauts 2 zadržati svu posebnost i otkačenost originala. U ovom trenutku i dalje nije poznato kada Psychonauts 2 stiže na tržište, no znamo da stiže na PC, PlayStation 4, Xbox One te Mac i Linux. U nastavku pogledajte novi trailer prikazan u sklopu Microsoftove E3 press konferencije.