Za mjesec dana, točnije, 15. ožujka bit će pune dvije godine da smo pisali o tome kako je Starbreeze kupio prava na izdavanje igre System Shock 3. Sada, uslijed financijske krize koja traje već neko vrijeme, Starbreeze je primoran prodati sve što stigne, pa je tako stiglo službeno priopćenje da su prava na izdavanje System Shocka 3 “vratili natrag” originalnom izdavaču – OtherSide Entertainment.

Kao što smo pisali u ožujku 2017. godine, dogovor oko Starbreezeovog preuzimanja prava na izdavanje System Shocka 3 postignut je nakon što su pristali uložiti dodatnih 12 milijuna dolara kako bi “doveli igru na PC i druge platforme”, ali potpuno je logično da se Starbreeze sada mora odreći čitavog niza projekata koje su kupili i u koje su uložili unazad nekoliko godina, s obzirom da im prijeti bankrot.

Starbreeze i OtherSide Entertainment zajedničkim su dogovorom odlučili da će prodati natrag prava za System Shock 3 OtherSide Entertainmentu. Starbreeze očekuje puni povrat novca koji je kompanija uložila vezano uz razvoj igre“, stoji u službenome Starbreezeovom priopćenju.

Overkill's The Walking Dead

Izrazito loša prodaja igre Overkill’s The Walking Dead bila je posljednji čavao u lijesu Starbreezea, jer su u uspjeh ove igre ulijevali sve nade za povratak ulaganja i financijskih gubitaka.

Kakav god stav imali o Starbreezeu i njihovoj lošoj financijskoj situaciji, ovaj pothvat i poslovna odluka zasigurno su najbolji mogući ishod za samog izdavača, ali i za daljnji razvoj System Shocka 3.

Naime, OtherSide Entertainment kojemu su vraćena prava na izdavanje igre predvođen je veteranom industrije videoigara Warrenom Spectorom, koji je zaslužan za originalni System Shock i njegov nastavak System Shock 2,  ali i za igre kao što su Thief: The Dark Project te originalni Deus Ex.

Vjerujem da je ovo najbolje rješenje za nas, iako je tužno što ne možemo završiti projekt s OtherSideom“, u službenoj izjavi rekao je privremeni direktor Starbreezea Mikael Nemark, te dodao: “System Shock 3 je fantastičan naslov koji se razvija u suradnji s legendom industrije Warrenom Spectorom i radujem se izlasku igre“.

No, Starbreeze ipak neće prodati prava na izdavanje svih igara koje imaju, što su potvrdili i u službenome priopćenju, navodeći kako će se nadalje fokusirati na svoje osnovne djelatnosti razvoja igara i izdavaštva, a trenutno još uvijek raspolažu pravima na izdavanje igara Psychonauts 2 (dugo očekivani nastavak avanture na kojoj rade Tim Schafer i njegov studio Double Fine) i Ten Crowns (strategija na kojoj radi studio Mohawk Games).