Poznati švedski studio i izdavač Starbreeze već je dugo u izrazito teškoj financijskoj situaciji (službeno još od kraja prošle godine nakon loše prodaje igre Overkill’s The Walking Dead). Posljednji puta kad smo pisali o njima, bilo je to u veljači kada su originalnom izdavaču i studiju OtherSide Entertainment “vratili” (čitaj: prodali natrag) prava na izdavanje igre System Shock 3. Danas stiže vijest da su isto učinili i s još jednom igrom koju su kupili i dijelom financirali još u veljači prošle godine.

Ovoga puta radi se o strateškoj igri 10 Crowns na kojoj radi studio Mohawk Games, kojega je 2013. godine osnovao veteran industrije i majstor strateških igara – Soren Johnson (serijal Civilization, Spore i sl.). Vijest o prodaji prava na izdavanje igre 10 Crowns natrag studiju Mohawk Games dolazi putem službenog priopćenja objavljenog na stranicama Starbreezea, a tekst kojim se kompanija obratila javnosti o “primopredaji” prava, pogodili ste, zvuči dosta slično onome kakav je bio u veljači prilikom prodaje natrag prava na igru System Shock 3.

Starbreeze i Mohawk Games postigli su međusobni dogovor o prodaji izdavačkih prava za “10 Crowns” natrag Mohawku. Starbreeze očekuje dobiti puni povrat novca za troškove koje je kompanija imala vezano uz razvoj igre“, stoji u službenom Starbreezeovom priopćenju. O ponovnoj prodaji prava Mohawku oglasio se i trenutni vršitelj dužnosti direktora u Starbreezeu – Mikael Nermark. O igri je imao samo riječi hvale, praktički naglasivši ono što je sasvim logično, a to je da je ovo bila jedina moguća odluka, s obzirom na nepovoljnu financijsku situaciju Starbreezea. “Dok radimo na svojoj reorganizaciji, morat ćemo sagledati svaku priliku s kojom se suočimo te donijeti neke teške odluke koje su ispravne po pitanju situacije u kojoj se nalazimo“, izjavio je Nermark te dodao: “Mohawk je do sada postigao dobar napredak na projektu i uzbuđeni smo vidjeti ga u realizaciji kad dođe vrijeme izlaska“.

U velikom i iscrpnom siječanjskom članku portala eurogamer.net koji je tematizirao pad Starbreezea, obznanjeno je kako je nekadašnji direktor Bo Andersson kupovao projekte, studije i prava na igre na sve strane, što je jednim dijelom uzrokovalo ogromnu financijsku rupu u imovini kompanije

Tako se sada Starbreezeovo vlasništvo nad izdavanjem igara drugih studija svelo na jednu jedinu igru, a to je dugo očekivana avantura Psychonauts 2 poznatog studija Double Fine i njegovog šefa i legende Tima Schafera. Starbreeze je prava na izdavanje nastavka ove cijenjene i kultne avanture kupio još u veljači 2017. godine u periodu kada se još uvijek ni u javnosti niti u industriji nije točno znalo koliki su razmjeri financijskih teškoća u kojima se nalaze (iako su s brojnih izvora već tada curile informacije da je kompanija u problemima). Također, prilikom objave informacija o kupnji prava na izdavanje igre, Double Fine je objavio kako je Starbreeze i u njihovu igru uložio određenu svotu novca, a ako je suditi po grafikonu objavljenom u veljači 2017., radilo se o jednoj četvrtini ukupnih troškova izrade igre, dok su ostale tri četvrtine činile uspješna Fig.co crowdfunding kampanja, Fig nagrade te novac samog studija Double Fine.

S obzirom da brod zvani Starbreeze tone, zaista bismo, koliko god to grozno zvučalo, voljeli da za sobom ne povuče Psychonauts 2 kojega zdušno očekujemo već godinama. Nadamo se da će Starbreeze u dogledno vrijeme još jednom prodati prava na izdavanje, ovoga puta natrag Double Fineu te da će njihova izdavačka strana Double Fine Productions ipak izdati na tržište vlastitu igru, kako to (uz nekoliko izuzetaka) čini već godinama s čitavim nizom svojih igara. Pitanje je koliko bi im naškodio trošak ponovne kupnje prava na izdavanje vlastite igre i vraćanje Starbreezeovog uloženog novca, no to je zasigurno pitanje od (barem) milijun dolara.