Poznati razvojni studio Double Fine Productions i njegov legendarni osnivač Tim Schafer (zaslužan za brojne klasike kao što su serijal Monkey Island, Day of the Tentacle, Grim Fandango itd.) već dugi niz godina donose nam odlične otkvačene igre kao što su Psychonauts, Brütal Legend, The Cave, Broken Age i mnoge druge. Poznata je činjenica da studio ima i svoj izdavački ogranak Double Fine Presents koji su pokrenuli 2014. kako bi obnašali ulogu izdavača za brojne male nezavisne studije. No, taj izdavači ogranak sada se polako gasi.

Naravno, razlog tome je činjenica koju smo saznali prošloga ljeta u sklopu sajma E3 2019, a to je da je gigantski izdavač i kompanija Microsoft kupio razvojni studio Double Fine, čime je Double Fine postao dijelom obitelji Xbox Game Studios. Nakon te objave, do danas nije bilo u potpunosti jasno što Double Fine planira učiniti s vlastitim izdavačkim ogrankom.

Kako prenosi portal GamesIndustry.biz, u lipnju prošle godine Double Fineov potpredsjednik poslovnog razvoja Greg Rice objasnio je da planovi izdavačkog ogranka “evoluiraju”. Iako nije objasnio što to znači, istaknuo je da zaposlenici neće dobiti otkaze. Nastavno na to, sami osnivač studija Tim Schafer u rujnu 2019. za isti portal GI.biz izjavio je da ne zna koliko ima smisla imati “izdavača unutar izdavača” te da je budućnost Double Fineova izdavačkog ogranka “komplicirano pitanje“.

U kojem će se trenutku izdavači ogranak Double Fine Presents u potpunosti ugasiti, ostaje vidjeti, no svježe i zasada jedine informacije o polaganom gašenju došle su jučer, kada je razvojni studio Boneloaf putem službene stranice svoje popularne igre Gang Beasts objavio da se od sada pa nadalje odvajaju od izdavača Double Fine Presents s obzirom na kupnju od strane Xbox Game Studiosa te da Boneloaf od sada nastavlja samostalno.

Volimo Double Fine i bili su zaista fantastični prema nama“, ističu u službenoj izjavi te dodaju: “Ono što su Tim i njegova kompanija izgradili je zaista predivno, no s obzirom da se Double Fine Presents polako gasi zbog kupnje od strane Xbox Game Studiosa prošle godine, mislimo da je dobro vrijeme da Boneloaf postane samostalan“.