Razvojni studio DONTNOD Entertainment, najpoznatiji po serijalu Life is Strange, u novom intervjuu za IGN objavio je da u dogledno vrijeme okreće leđa serijalu Life is Strange te da se u bliskoj budućnosti primarno usmjeravaju na izradu novih igara i IP-a.

Podsjećamo, u siječnju ove godine studio je najavio da je kineska multinacionalna kompanija Tencent kupila manjiski udio Dontnoda za 36 milijuna dolara. Još tada, obznanili su da će taj novac jednim dijelom iskoristiti za izradu potpuno novih serijala za PC, konzole i mobilne uređaje. Ostatak su uložili u širenje svoga poslovanja te su ujedno postali samostalni izdavač, a osim izdavanja vlastitih igara, izdavat će i igre drugih nezavisnih third-party studija (od kojih je prvi na redu PortaPlay).

Nikad ne reci nikad

U novom intervjuu za IGN, direktor studija Oskar Guilbert podsjeća da se studio okreće vlastitom izdavaštvu igara, naglašavajući kako su odbili prijedloge nekoliko kompanija koje su ih htjele kupiti, samo kako bi postali nezavisni.

Naravno, s obzirom na to da ih je proslavio serijal Life is Strange, Guilbert je iskoristio priliku i pojasnio da to ujedno znači kako Dontnod u dogledno vrijeme neće raditi na novim nastavcima serijala Life is Strange, koji je u vlasništvu izdavača Square Enix.

Kao što je poznato od ožujka ove godine, na novom nastavku Life is Strange: True Colors pod Square Enixom zapravo radi Deck Nine, studio zaslužan za prequel Life is Strange: Before the Storm te je serijal zasada u dobrim i pouzdanim rukama. Iako uz novu igru u rujnu na tržište istovremeno izlaze i kompletni remasteri originalnog Life is Strangea i prequela, i dalje ostaje otvoreno pitanje što je s igrom Life is Strange 3 i hoćemo li godinama čekati na Dontnodov nastavak dvojke ili je budućnost serijala u rukama Deck Ninea te će od sada trajno izlaziti s podnaslovima, kao što je očekivani True Colors.

Nikad ne reci nikad, ali zasada to nije dio naše strategije. Želimo stvarati naše vlastite nove IP-ove“, objašnjava Guilbert. Kasnije ističe i da ih legalno zapravo ništa ne sprječava da surađuju sa Square Enixom na novim nastavcima Life is Strangea te da studio i dalje pobliže prati što se događa s tim serijalom s obzirom na veliku bazu vjernih fanova, ali da se, barem zasada, u bliskoj budućnosti, jednostavno žele fokusirati samo na nove igre koje će direktno posjedovati i samostalno izdavati na tržište.

Osim Square Enixa, od nastanka studija pa sve do prosinca 2020., Dontnod je kroz godine surađivao s izdavačima Capcom (prva igra Remember Me), Focus Home Interactive (Vampyr) i Xbox Game Studios (Tell Me Why). Twin Mirror, zasada posljednja objavljena Dontnodova igra, izašla je u prosincu prošle godine, te je ujedno i prva igra koju su izdali samostalno, iako ju je originalno trebao izdati Bandai Namco

Šest igara u aktivnom razvoju

Da studio sada samostalno i aktivno radi na novim igrama, znamo zapravo već neko vrijeme. Primjerice, još na proljeće 2019. godine najavili su da, nakon uspjeha s Vampyrom, kroz partnerstvo s izdavačem Focus Home Interactive rade na novoj zasada neimenovanoj igri. Prema novim informacijama, čini se da će ta igra, unatoč partnerstvu, ostati u vlasništvu Dontnoda. Također, u svibnju prošle godine studio je otkrio da su otvorili novi ured u Kanadi te da su tamo krenuli raditi na još jednoj novoj igri.

S obzirom na to, posljednja interesantna informacija proizašla iz novoga intervjua za IGN definitivno je ta da Dontnod zapravo aktivno radi na čak šest igara. Od toga na pet igara radi matični studio u Francuskoj, dok na jednoj od njih radi spomenuti novi kanadski ured u Montrealu. Iako nam je žao što Life is Strange Dontnodu nije na radaru za blisku budućnost, jedva čekamo saznati kakve nove IP-ove razvija studio koji se u posljednjih nekoliko godina etablirao kao jedan od boljih storytellera industrije videoigara.