U sklopu večeras održanog gamescom 2021 Xbox Streama, Microsoft je danas najavio da usluga Cloud gaminga ove zime napokon dolazi i na konzole.

Dakako, nije to jedina vijest koju je Xbox najavio na svom eventu koji je trajao gotovo 90 minuta. Bile su tu i najave za čak 22 igre koje uskoro dolaze na Xbox i na pretplatnički servis Xbox Game Pass. No, evo zašto je cloud gaming na konzolama Xbox izrazito važna vijest, naročito u doba kada Google Stadia, u teoriji, nije u potpunosti uspjela izvesti ovako nešto bez problema, dok Microsoft nekako uspijeva dokazati da je pred nama svijetla budućnost cloud gaminga.

Next-gen igre na starim konzolama u 1080p

Microsoft je zapravo još prošle jeseni konkretnije nagovijestio da će cloud gaming doći i na konzole, nakon što je već ranije osvanuo na androidu, a potom ove godine i na iOS-u i PC-ju (o čemu smo izrazito detaljno pisali ovoga lipnja, uz upute kako pristupiti xCloudu putem PC internetskog preglednika ili mobitela). No, tada je to bila tek stvar budućnosti i jedan od planova koje je Microsoft imao na podužoj listi želja, fokusirajući se tada na streamanje za mobilne uređaje, ali i na konzole Xbox Series X|S koje u tom trenutku još nisu bile izašle.

Vijest da će cloud gaming doći i na konzole, stoga, nismo očekivali ovako brzo, naročito ne da će doći već za blagdane 2021. Razloga za to je nekoliko. Prvenstveno, radi se o usluzi koja će svim vlasnicima prethodne stare generacije konzole Xbox One omogućiti pokretanje i igranje novih next-gen igara za Series X|S i to direktno iz clouda, bez obzira na zastarjeli i slabiji hardver starih konzola.

No, omogućit će to i cloud streaming na novim konzolama Xbox Series X|S. Microsoft to uspijeva izvesti pomoću golemih farmi servera, koje u teoriji funkcioniraju kao gomile konzola Xbox Series X smještene u velikim data centrima. Sve to kako bi igrači pokretali najnovije napredne igre na svojim starim, ali i novom konzolama, bez potrebe da se njihov hardver imalo oznoji, a samim time omogućuje i da si na disku konzole sačuvate mjesta.

Cloud gaming igre na konzoli bit će moguće lakoćom naći kao zasebnu kategoriju u sklopu pretplate Xbox Game Pass Ultimate

Bye-bye, instaliranje igara

Naravno, u trenutku izlaska usluge ove zime, neće to biti najsavršenije iskustvo kakvo pruža direktno igranje putem konzole Xbox Series X (jer to podrazumijeva rezoluciju 4K i do 120FPS-a – ovisno o igri). No, svejedno znači da se nastavljaju brisati granice između hardverskih zahtjeva prošle i nove generacije u kontekstu mogućnosti glatkog pokretanja vizualno naprednih i hardverski zahtjevnijih next-gen igara. Microsoft tako u novom popratnom blogu ističe da ćemo putem clouda na staroj konzoli Xbox One (osma generacija) moći vrtjeti i next-gen Series X igre (deveta generacija) kao što su The Medium i Microsof Flight Simulator (no dodaju da će podrška za te i takve jače igre doći nešto kasnije).

Također, Microsoft je u najavi istaknuo da ciljaju na rezoluciju 1080p i 60 FPS-a, gotovo bez latencije i štekanja, što je izrazito važno. Ta (za današnje standarde već nešto “niža”) rezolucija odabrana je “kako bi se osiguralo najkvalitetnije iskustvo na najširem mogućem broju uređaja”, kažu iz Microsofta. Hoće li u bliskoj budućnosti ciljati na 4K, ostaje za vidjeti, no ne bismo se nadali da će to biti brzo. 

No, ono što je još važnije u čitavoj priči je – naglasiti što još cloud gaming zapravo donosi, a to je ona do nedavno nezamisliva budućnost igranja u kojemu uopće više neće biti potrebno igre instalirati na vašu konzolu, bilo da putem clouda igrate na starom Xboxu One ili novom Xbox Series X. Ta budućnost na konzolama Xbox ove zime postaje stvarnost. Dakle, Microsoft kroz svoju uslugu cloud streaminga omogućava instantno igranje igara na vašoj konzoli bez instaliranja, a bit će tu i mogućnost automatskog uskakanja u multiplayer igre s vašim prijateljima – direktno pomoću poziva.

CLICK PLAY Igranje stotina Xbox igara – na konzoli – bez potrebe za instaliranjem? Yes, please!

Game Pass i dalje u centru svega

Microsoft je otkrio da će cloud gaming biti dostupan kroz pretplatu na servis Xbox Game Pass Ultimate, što je logičan korak koji se direktno nastavlja na već postojeću istu uslugu xCloud streminga za PC i mobilne uređaje, koja je također dostupna kroz Microsoftovu popularnu pretplatu.

Kako ističu iz Microsofta, to zasad znači da će pretplatnici na Game Pass Ultimate na svojoj konzoli dobiti pristup više od 100 igara koje će u početku podržavati Cloud gaming. U videu je pokazano i kako će to izgledati, pa znamo da ćemo, pretražujući Game Pass na konzoli, moći pronaći rubriku “Cloud gaming”, pri čemu će igre s podrškom za cloud na konzoli imati i ikonicu oblaka. Sve što će, potom, biti potrebno je – jednostavno kliknuti gumb “Play” i to je to, u igri smo.

Iako u ovom trenutku ne znamo točan datum kada cloud gaming u punom obliku dolazi na konzole Xbox, osim okvirnog perioda koji podrazumijeva blagdane 2021. godine, ono što još znamo je da testiranje cloud gaming usluge na konzolama kreće vrlo brzo i to nekad tijekom ove jeseni kroz poznati program Xbox Insider. No, strpljivi smo, naročito jer zimski blagdani 2021. zaista više nisu daleko.