Poljski razvojni studio i kompanija CD Projekt RED objavio je svoj novi financijski izvještaj za treći kvartal 2021. godine te su uz pogled na protekla tri mjeseca poslovanja detaljno razložili i svoje planove za budućnost. To ukratko uključuje daljnje poliranje igre Cyberpunk 2077, njezinu iduću veliku novu nadogradnju, kao i nadolazeću Cyberpunk DLC ekspanziju, zatim next-gen izdanja za Cyberpunk i The Witcher 3, ali i rad na potpuno novim igrama.

Za početak, studio je konačno ponudio okvirni datum kada na tržištu možemo očekivati nedavno odgođeno next-gen izdanje igre Cyberpunk 2077 na konzolama PlayStation 5 i Xbox Series X. Ono stiže nekad tijekom prvog kvartala 2022. godine (period od siječnja do kraja ožujka), a odlična je vijest i što su potvrdili da će zajedno s next-gen izdanjem unutar prva tri mjeseca 2022. stići i iduća velika nadogradnja igre. Podsjećamo, posljednji veliki patch 1.31 za Cyberpunk stigao je u rujnu, dok je mjesec dana prije toga patch 1.3 sadržavao i prvi besplatni kozmetički DLC paket.

Cyberpunk 2077 ima hrpu novih pozitivnih ocjena, najprodavanija je igra u jesenskoj Steam rasprodaji

Osim idućeg velikog patcha, studio je još jednom potvrdio i da naporno rade na prvoj velikoj story DLC ekspanziji za Cyberpunk 2077. Iako nisu objasnili kakva će ta platna ekspanzija biti, podsjećamo na veliku vijest koju smo prenijeli krajem svibnja kad je CDPR odabrao novog direktora igre Cyberpunk – Gabriela Amatangela koji je prije CDPR-a radio za BioWare kao direktor dizajna za Dragon Age: Inquisition DLC-ove Trespasser i Jaws of Hakkon te kao glavni dizajner ekspanzija za Star Wars: The Old Republic. Još tada saznali smo da će njegov glavni fokus rada na Cyberpunku uz daljnje poboljšanje igre, patcheve i next-gen izdanja biti nadolazeće ekspanzije.

Vraćajući se na novi financijski izvještaj CD Projekt REDa, prigodni grafički prikaz otkriva da je studio od rujna ove godine znatno veći dio resursa i zaposlenika prebacio na rad na ekspanziji za Cyberpunk, pa je tako sada trećina zaposlenika posvećena daljnjem poliranju same igre, a druga trećina fokusira se na ekspanziju. No, Cyberpunk nije jedini fokus studija u bliskoj budućnosti.

CDPR je potvrdio i da next-gen izdanje igre The Witcher 3 za PlayStation 5 i Xbox Series X napreduje prema planu, no očekuje se na tržištu nešto kasnije od next-gen Cyberpunka, odnosno nekad tijekom drugog kvartala 2022. godine (period između travnja i lipnja). Omanji udio ostatka timova u CDPR-u dotad se fokusira na druge postojeće projekte (kao što je Gwent), ali i na potpuno nove igre.

Grafički prikaz postotka preraspodjele zaposlenika CDPR-a na nove projekte, uz Cyberpunk 2077 ekspanziju i podršku postojećim igrama

Tako CDPR podsjeća da su tijekom posljednjih nekoliko mjeseci krenuli u širenje te su kupili dva razvojna studija. Prvi od njih je kanadski studio Digital Scrapes koji je preimenovan u CD Projekt RED Vancouver. Taj studio radi na postojećim CDPR-ovim projektima, a specijaliziran je u izradi AAA multiplayer igara, alata i asseta za igre, prethodno sudjelujući na projektima kao što su Dying Light, Company of Heroes i Warhammer 40.000.

Drugi nedavno kupljeni američki indie studio Molasses Flood (poznat po uspješnim i odličnim indie igrama Drake Hollow i The Flame in the Flood) sad radi na potpuno novoj igri baziranoj na jednom od CDPR-ovih postojećih IP-ova. O kakvoj novoj igri se radi, zasad nije poznato, no prema onome što znamo od ranije, ali i na temelju nedavnog intervjua s direktorom studija kojeg je objavio poljski ekonomski portal Rzeczpospolita, to nije jedini CDPR-ov novi projekt, jer studio tijekom 2022. planira početi s radom na čak nekoliko paralelnih AAA projekata, uključujući i nove igre vezane uz serijale Witcher i Cyperpunk.

CDPR unajmio popularne Witcher 3 moddere za rad na Cyberpunku 2077

Također, novi financijski izvještaj nakratko se dotaknuo i Cyberpunk 2077 multiplayer komponente za čije postojanje već neko vrijeme svi dobro znamo i koja je inicijalno trebala biti zasebna igra. Iako o njoj i dalje nema konkretnih informacija, potvrđeno je da će u relativno bliskoj budućnosti multiplayer funkcionalnosti biti postupno dodane i u Cyberpunk, ali i u Witchera. “Ne otkrivamo koji će serijal prvi dobiti multiplayer funkcionalnosti, ali prvi pokušaj će biti nešto iz čega možemo naučiti, a zatim dodati još i više, tako da korak po korak želimo otvoriti vrata multiplayeru, postupno dodajući aktivnosti za više igrača”, rekao je o tome predsjednik i direktor CDPR-a Adam Kiciński.

Jedno je sigurno: pred CD Projektom, ali i pred fanovima studija je uzbudljiva budućnost. Kratki sažetak novog CDPR-ovog financijskog izvještaja za treći kvartal 2021. i buduće projekte pročitajte u tekstualnom dokumentu na ovome linku, a ukoliko vas zanima čitavo izvješće koje sadrži niz PDF dokumenata, video i audio prezentacija te Excel tablica, kliknite na ovaj link.