Puno toga može se reći za Cyberpunk 2077, a svašta smo i čuli i vidjeli tijekom prvih godinu dana igrina života. Od “kamenitog” izlaska do posljedičnih nekoliko patcheva koje je CD Projekt RED implementirao kako bi pokušao poboljšati iskustvo i ispraviti oceane bugova i tehničkih teškoća povodom užasno lošeg stanja igre na baznim konzolama PlayStation 4 i Xbox One (i podnošljivo lošeg na PC-ju). Iako je igrino stanje i dalje daleko od savršenog (a prava “next-gen” izdanja za PlayStation 5 i Xbox Series X nedavno su odgođena na 2022.), stvari svejedno idu na bolje, barem ako je suditi prema novim statistikama na Steamu.

Cyberpunk je zasad “pobjednik” velike Steam jesenske rasprodaje koja traje od 24. studenog do 1. prosinca

Što god mislili o Cyberpunku, podsjetit ćemo da ni Witcher 3 u početku nije imao najbolju prodaju niti tehničku izvedbu kakvu ima danas, već se njegov legendarni status formirao kroz pet godina postojanja (iako je tehnički bio znatno stabilniji čak i od Cyberpunka kakav je danas). Stoga je vrlo izgledan scenarij da će vrijeme za Cyberpunk 2077 tek doći. Da je CDPR računao na dugogodišnju prodaju i uspjeh igre kroz dulji period, potvrdio je sinoć predsjednik i direktor studija Adam Kiciński za poljski ekonomski portal Rzeczpospolita (hvala VGC-u na engleskom prijevodu). No, o tome govori i činjenica da je upravo, gotovo godinu dana nakon originalnog izlaska, Cyberpunk počeo dobivati hrpetinu novih pozitivnih ocjena na Steamu. Tako mu je sada sveukupna ocjena i rating visoki “Very Positive” sa više od 15 tisuća sasvim novih pozitivnih recenzija, dok je sve do prije dva dana imao prosječni rating “Mostly Positive”.

Naime, na Valveovoj PC platformi u tijeku je velika jesenska rasprodaja u sklopu koje je Cyberpunk 2077 snižen za 50% te do 1. prosinca košta 29,99 eura. Tu priliku iskoristile su doslovno tisuće i tisuće igrača, zbog čega je igra sada ponovno lansirana među najprodavanije na toj najvećoj PC gaming platformi. U trenutku pisanja ovoga teksta nalazi se na prvom mjestu najprodavanijih igara na Steamu, a ukoliko zađemo malo dublje u statistike (hvala, SteamDB), vidljivo je da cjelokupni rating “Very Positive” sada proizlazi iz činjenice da je više od 75% ukupnih ocjena igre – pozitivno (odnosno, da je nešto manje od 25% negativnih ocjena). Prevedeno u još konkretnije brojke, u trenutku pisanja ove vijesti Cyberpunk 2077 na Steamu ima 345,580 pozitivnih ocjena, a “samo” 110,935 negativnih. 

Bilo da ste Cyberpunk igrali na PC-ju i prošli relativno dobro čak i na dan izlaska – tog kobnog 10. prosinca 2020. ili ste ga nabavili za svoj stari PlayStation 4 ili Xbox One, pa je za vas bio neigriv (ili ste imali sreću da ste vlasnik PlayStationa 5 ili Xboxa Series X, pa ste uspjeli donekle uživati), jedno je sigurno: Cyberpunk 2077 je u najboljem ali i najgorem slučaju igra koja, usudit ćemo se reći, u svom finalnom stanju nikad nije trebala ni izaći na stare konzole jer je očigledno u procesu izrade postala grafički i tehnički prenapredna i prezahtjevna za svoje dobro. Mnogi će se sjetiti nekadašnjeg ultimativnog PC testa zvanog Crysis koji je izašao u doba kad ga nijedan tada postojeći PC nije mogao vrtjeti normalno.

Više od 75% ocjena Cyberpunka 2077 na Steamu je pozitivno, rezultirajući ukupnim ratingom “Very Positive”

Cyberpunk 2077 zapravo je Crysis modernog doba (hvala Timu Rogersu na ideji), ali ujedno i, budimo iskreni, potrgana igra. Unatoč tome, u sebi skriva hrpu odličnog sadržaja, priče te glavnih i sporednih questova koje bi svatko trebao iskusiti. Istina, CDPR je obećavao brda i doline, pomažući prevelikom hajpu i golemim očekivanjima fanova koja jednostavno nije mogao ispuniti (što je sve pošlo krivo, kako je loš menadžment u studiju zanemarivao upozorenja razvojnih timova da Cyberpunk nije ni blizu gotov niti spreman za izlazak te kako je zapravo rad na igri počeo tek krajem 2016. godine i ostale probleme detaljno je prenio portal Bloomberg još u siječnju, pomoću intervjua s više od 20 bivših i sadašnjih zaposlenika CDPR-a).

No moramo priznati da se radujemo danu kad će situacija napokon splasnuti, a CDPR ispraviti sve što se u igri može kako bi postala ono što su originalno i naumili te da će baš svaki igrač koji to želi – iskusiti Cyberpunk 2077 u njegovoj cijelosti, od početka do kraja i shvatiti da igra zapravo stvarno nije tako loša kakvom smo ju svi pomogli prikazati tijekom posljednjih godinu dana, već jedno od najvažnijih gaming iskustava današnjice.