Nastavno na vijesti od prije nekoliko dana, kada je Sony putem službenoga PlayStation bloga istaknuo da kontroler DualShock 4 ipak neće biti kompatibilan s novim igrama za PlayStation 5 te će se na toj next-gen konzoli moći koristiti isključivo za podržane PS4 igre, brojni mediji i članovi industrije videoigara uključili su se u tu raspravu. O problematici se oglasio i nekadašnji šef Xboxa Albert Penello, kojemu je takva Sonyjeva odluka  “pomalo čudna”.

Penello se raspravi o (ne)kompatibilnosti DualShocka 4 na konzoli PS5 pridružio kroz niz tweetova, kroz koje je istaknuo da Sonyjevu poslovnu odluku o fokusu na novu tehnologiju i novi kontroler DualSense smatra poštenom, no da u samoj tehnologiji i značajkama novog kontrolera nema ničega što bi doista sprječavalo DualShock 4 da u potpunosti funkcionira s novom konzolom PlayStation 5.

Svoje mišljenje Penello djelomično bazira i na činjenici da će PS5 podržavati čitav niz druge periferije i hardverskih dodataka koji su bili dostupni i za PlayStation 4, ali i na tome da i DualShock 4 i DualSense dijele mnoge značajke, poput jednakog broja gumba i istog layouta. “Oba imaju haptičko sučelje, motion i touch. Jedina značajka dostupna samo na DualSenseu je mikrofon, a sve igre koje trebaju mikrofon mogle bi koristiti headset na DualShocku 4“, ističe Penello u jednom od tweetova te dodaje: “Doslovno ne postoji razlog zašto DualShock 4 ne bi radio sa svim PS5 igrama“.

Problem vidi i u igrama za PlayStation 4 koje će biti dostupne na PlayStationu 5, ali će dobivati nadogradnje. “Ako PS4 igra na PS-u 5 dobije nadogradnju, hoće li DualShock 4 prestati raditi? Hoće li kupci morati odustati od nadogradnji u korist kompatibilnosti kontrolera? Ako ne, taj argument pada u vodu, a ako da, ovo djeluje jako neuredno“, ističe Penello u jednom od tweetova, spominjući i da bi prema njegovu mišljenju bolja opcija bila novi kontroler DualSense učiniti “cross-gen kontrolerom” te da bude kompatibilan s konzolom PlayStation 4, uz potpuni prestanak proizvodnje DualShocka 4.

Uz mnoge druge primjedbe koje je imao, Penello je posebno naglasio i da vjeruje kako se ovdje zapravo prvenstveno radi o Sonyjevoj želji za većom zaradom, dodajući kako se nada da će ovo barem značiti da će sama konzola PlayStation 5 biti jeftinija, jer u protivnom ovakva odluka da se funkcionalnost DualShocka 4 na novoj konzoli ograniči isključivo na PS4 igre, prema njegovu mišljenju, nema nikakovg drugog smisla.

Ako nam ove odluke donesu konzolu od 399 dolara, onda ću im zapljeskati. No, ako je konzola 499 dolara, a kontroler 69 dolara, onda znate zašto je donesena ova odluka. Tehnološki gledano, ne vidim nijedan drugi razlog“, zaključuje Penello.

Što je još sve nekadašnji šef Xboxa imao za reći o Sonyjevom novo obznanjenom poslovnom planu vezanom uz DualShock 4, saznajte putem ovoga linka.