Battlefield 1 je novi DICE-ov online shooter čija se radnja događa u Prvom svjetskom ratu. Na E3-ju doznali smo neke informacije o igri, a jučer je do nas stigao jedan novi, razočaravajuć podatak: naime, unatoč tome što se Battlefield 1 trudi biti bolji od svojih prethodnika, u jednome će biti isti. Igra neće sadržavati ženske vojnike.

Oni koji nisu upoznati s poviješću rekli bi da je to zato što žene u Prvom svjetskom ratu nisu služile u borbenim ulogama – i bili bi u krivu. Žene su uglavnom bile medicinske sestre, ali neke od njih pucale su i iz pušaka. Ne radi se o povijesnoj netočnosti u igri, već kako kaže bivša DICE-ova programerica Amandine Coget, voditelji projekta smatrali su da bi uključivanje vojnikinja u Battlefield 1 multiplayer “dječacima bilo neuvjerljivo”.

Na sada zaključanom Twitter računu, Coget je napisala: “Originalni pitch za Battlefield 1 bio je Prvi svjetski rat, s jednom iznimkom: nije nas briga za realizam, imat ćemo vojnikinje jer je krajnje vrijeme za to.” Dodala je: “Izgleda da je Battlefield 1 ipak išao za realizmom. Ženski likovi su važni, ali ‘to jednostavno nije igra koju radimo'”.

Coget je dodala kako su u DICE-u donjeli neke odluke koje nemaju veze s realizmom kao što je način na koji tenkovi funkcioniraju i stopu smrtnosti pri korištenju ranim modela padobrana, ali ipak su odlučili da ženskih likova u multiplayeru neće biti.

“Na kraju su ipak priznali prave razloge. U sve to je lako povjerovati, ali ne i u ženske likove, barem ne što se tiče ciljane publike, dječaka.”

https://www.youtube.com/watch?v=MkRcvtGE90Q

Ipak, prema Eurogameru, glavna Battlefield 1 kampanja sadržavat će glavni ženski lik, tako da DICE ipak ne ignorira žene.

“Željeli smo ostati autentični, ali istodobno biti uključivi i puni poštovanja. Različite vojske ne prikazujemo uvijek onakvima kakve su stvarno bile, nego prikazujemo raznolike vojnike koji su se u njima borili. Dio onoga u što vjeruju DICE i Battlefield je prikazivanje ovog rata na moderan način,” rekao je kreativni direktor u DICE-u, Lars Gustavsson.

Nameće se pitanje zašto su onda ženski likovi izostavljeni iz multiplayera, ako ih ima u single-playeru. Ovaj nedostatak pogotovo je očit s obzirom na ostale pucačine koje su izašle (ili će izaći) ove godine kao što su Overwatch, Battleborn i Call of Duty: Infinite Warfare.

Uključivanje ženskih likova u multiplayer ne bi trebalo utjecati na gameplay. Vidjet ćemo hoće li DICE promijeniti mišljenje o tome što je dječacima teško ili lako povjerovati prije datuma izlaska za Battlefield 1, koji bi trebao biti 21. listopad.