Još od sredine prošloga mjeseca Activision Blizzard se našao u ogromnim problemima kada je, nakon dvogodišnje istrage, država Kalifornija pokrenula tužbu protiv studija zbog čitavog niza iskaza o diskriminaciji, seksualnom zlostavljanju i maltretiranju zaposlenica.

Podsjećamo, tužba ističe da studijom dominiraju muškarci koji gaje “frat boy” šovinističku kulturu, potičući pijančevanja na poslu uz opscene i lascivne radnje te da su ženske zaposlenice redovito maltretirane i onemogućeno im je napredovanje te u kompaniji nemaju nikakvo pravo glasa. Stvar je zakomplicirana i samoubojstvom jedne seksualno maltretirane zaposlenice koja je navodno bila u odnosu s jednim od njezinih nadležnih. Samoubojstvu je, prema službenom tekstu tužbe, prethodilo i ismijavanje te njegovo prikazivanje njenih golišavih fotografija drugim muškim zaposlenicima na blagdanskoj proslavi tvrtke bez njezina dopuštenja.

Prošlog tjedna više od 500 ogorčenih zaposlenika održalo je prosvjedni štrajk pred sjedištem Activision Blizzarda, a nakon što je jučer stigla golema vijest da je studio napustio J. Allen Brack – dosadašnji predsjednik Blizzarda (koji je to postao na jesen 2018. kada je poziciju predsjednika napustio Mike Morhaime nakon dugih 27 godina), danas je studio napustio i Jesse Meschuk, izvršni direktor i viši potpredsjednik odjela za ljudske resurse.

Brack je 12 godina u Blizzardu bio izvršni producent World of Warcrafta te predsjednik studija posljednje tri godine, a zamijenit će ga dvoje veterana, Jen Oneal i Mike Ybarra

Meschuk je, prema brojnim iskazima, štitio nasilnike u Blizzardu te dugi niz godina svjesno pomagao zataškati prijavljene slučajeve psihičkog i fizičkog zlostavljanja te nedoličnog ponašanja na radnom mjestu. Kao da sve to, zajedno uz tužbu države Kalifornije, nije bilo dovoljno, na noge su se sada digli i Activision Blizzardovi ulagači i dioničari te su upravo pokrenuli vlastitu tužbu protiv kompanije.

Optužuju rukovoditelje i vrhušku studija da su ekonomski oštetili svoje ulagače na temelju svjesnog i namjernog uskraćivanja informacija o brojnim slučajevima seksualnog zlostavljanja. Poimence upiru prst u Bobbyja Koticka, zloglasnog direktora cjelokupne korporacije Activision Blizzard te trenutnog financijskog direktora Dennisa Durkina i njegovog prethodnika Spencera Neumanna, podižući priču na još veću razinu od samog Blizzarda.

Optužuju ih i da su njihovi nerevidirani tromjesečni financijski izvještaji sadržavali izjave koje su “materijalno lažne”, što je sada izašlo na vidjelo zahvaljujući tužbi države Kalifornije. Spominje se da su krivi jer je tržišna vrijednost kompanije i njenih dionica sada značajno pala, a tuže ih i zbog događaja i izjava vodećih koji su se odvili u posljednjih nekoliko tjedana nakon same tužbe, pri čemu su tužiteljice, potpisnici i država pretrpjeli značajne gubitke i štete.

Novi val otkaza u Activision Blizzardu, dok direktor dobiva bonus od 200 milijuna dolara

Nakon što je direktor Activision Blizzarda, Bobby Kotick, prošlog tjedna javno objavio izjavu nastavno na državnu tužbu, saznalo se da je unajmio pravnu kompaniju WilmerHale. Ista kompanija od prije je poznata po razbijanju sindikata i onemogućavanju okupljanja zaposlenika u takve skupine za radnička prava, što je postalo javno poznato kada ih je nedavno unajmio i Amazon za iste potrebe jer su se njihovi radnici htjeli sindikalizirati. Anti-sindikalna praksa je, kako i sama pravna kompanija WilmerHale ističe na svojoj službenoj stranici, jedna od njezinih glavnih značajki.

Danas je zbog toga stigla i vijest da su zaposlenici iz svih Activision Blizzardovih studija zajedno (Activision, Beenox, Blizzard, High Moon Studios, Infinity Ward, King, Sledgehammer Games, Raven Software i Vicarious Visions) oformili novu koaliciju ABK Workers Alliance. Potpisnici koalicije su više od 3000 trenutnih zaposlenika koji zajedno u grupnom pismu (hvala, IGN) prozivaju Koticka za angažiranje anti-sindikalne pravne kompanije i kritiziraju ga zbog nespremnosti da se posveti stvarnoj promjeni ili se izravno pozabavi njihovim zahtjevima.

Cjelokupna situacija ne djeluje nimalo dobro za Activision Blizzard i njihov ugled koji su direktori i vrhuška uspjeli narušiti, zajedno s nedopustivim ponašanjem mnogih zaposlenika, a očigledno će utjecati i na trenutno stanje s daljnjim radom na igrama koje su trenutno u razvoju.