Activision Blizzard javno je obznanio da je otkaz dobilo 50 ljudi, no anonimna osoba bliska situaciji ističe da je broj znatno veći i uključuje nešto manje od 2% ukupnog osoblja.

Kako sinoć prenose portali  BloombergSports Business Journal, nešto manje od 190 zaposlenika kompanije Activision Blizzard dobilo je otkaz usred trajne situacije s pandemijom koronavirusa, zbog koje kompanija nije u mogućnosti održavati live Esports eventove.

Otkaze su dobili zaposlenici koji su bili dijelom nekoliko različitih ogranaka i odjela kompanije, a to primarno uključuje čak 50 otkaza zaposlenicima odjela za Esports programe i live eventove. Neki od ostalih zasada poznatih odjela u kojima su podijeljeni otkazi je i Activision Blizzardov razvojni studio King, najpoznatiji kao tvorac igre Candy Crush.

Iako je prvotni službeni broj otkaza, koje je Activision Blizzard plasirao u javnost, iznosio 50 ljudi (očigledno brojka koja se odnosi isključivo na Esports tim), naknadno se ispostavilo da je ukupna brojka bliža gore spomenutoj od 190 otkaza, što je Bloombergovom novinaru Jasonu Schreieru potvrdila osoba bliska kompaniji, koja je željela ostati anonimna.

Podsjećamo, posljednji veliki val otkaza u Activision Blizzardu dogodio se prije dvije godine kada je otpušteno oko 800 zaposlenika.

Battle.net poklon kartice za otpuštene zaposlenike

U izjavama vezanim uz ove nove otkaze zaposlenicima Esports sektora, glasnogovornik Activision Blizzarda ističe da je jedan od razloga taj što u ovo doba lockdowna i globalne pandemije igrači sve više naginju na digitalnu konzumaciju njihovog natjecateljskog sadržaja i igara, jer je fizičke Esports eventove već posljednjih godinu dana nemoguće održati.  Stoga je kompanija odlučila istražiti nove načine kako najbolje uslužiti igrače.

Hoće li i kako COVID-19 pandemija promijeniti esport?

Esports timovi, kao i u tradicionalnim sportovima, zabavi i broadcasting industrijama, morali su prilagoditi svoje poslove zbog utjecaja pandemije na live eventove. Zadržali smo većinu tima kroz kompleksnu godinu i ove promjene nisu donesene olako“, ističe glasnogovornik te dodaje: “Poduzimamo opsežne korake kako bismo olakšali tranziciju za zaposlenike koje je ovo pogodilo“.

Kako prenosi Bloomberg, zaposlenici koji su jučer dobili otkaz dobit će otpremnine i novčane naknade za idućih minimalno 90 dana te još godinu dana zdravstvenog osiguranja, kao i podršku u tranziciji tijekom potrage za novim poslom, a saznalo se i da su, pazite sad, dobili poklon kartice za Battle.net u iznosu od 200 dolara za kupnju igara i sadržaja preko Blizzardovog vlastitog poznatog online dućana i PC gaming platforme.

Zarada nikad veća, ali…

Sve ovo događa se usporedno s činjenicom da Activision Blizzard iz godine u godinu bilježi sve veću zaradu te uzastopno ruši vlastite rekorde u prihodima (u periodu od tri mjeseca, odnosno od kolovoza do listopada 2020. godine samo od mikrotransakcija zaradili su više od milijardu dolara). Kompanija tako ovih dana slavi još veći porast zarade usred vala otkaza, a osobni razlog za slavlje ima i izvršni direktor Bobby Kotick.

On će, naime, zbog klauzule u svom radnom ugovoru i rasta Activision Blizzardovih dionica na već postojeću veliku direktorsku plaću dobiti bonus od 200 milijuna dolara.

No, s time se ne slažu dioničari. Kako prenosi investicijska grupa CtW, trenutni daljnji porast u Activision Blizzardovoj zaradi nije nastao kao proizvod Kotickova uspješnog rada kao izvršnog direktora, već je zapravo direktna posljedica činjenice da čitava gaming industrija profitira na tome što su igrači tijekom pandemije koronavirusa zatvoreni u svojim domovima te troše na igre više nego ikad u povijesti. Stoga smatraju da je klauzula u Kotickovu ugovoru zapravo rupa u zakonu, koja mu omogućuje abnormalno velike nerealne bonuse i provizije isključivo na temelju uspješnog poslovanja kompanije, a ne na njegovim upravljačkim sposobnostima.

Activision Blizzard u posljednja tri mjeseca zaradio više od milijarde dolara od mikrotransakcija

Više od 40% dioničara Activision Blizzarda prošle je godine glasalo da se ukine Kotickova klauzula, no to se nije dogodilo.

Iako je povećanje cijene Activisionovih dionica pohvalno, kako smo već istaknuli prošle godine, ovo postignuće samo po sebi ne opravdava ovako značajan ishod plaće za direktora. Brojni faktori doprinose povećanju dionica ove kompanije, koji se ne mogu direktno vezati uz vodstvo Roberta Koticka“, ističe investicijska grupa CtW u novoj izjavi te dodaje: “Korištenje videoigara kao jedne od rijetkih trenutno dostupnih opcija zabave usred pandemije virusa COVID-19 bilo je blagonaklono mnogim kompanijama u gaming industriji neovisno o izvršnom talentu ili strateškim odlukama“.

Investicijska grupa CtW već je prethodno pokušala djelovati protiv spomenutog direktora Activision Blizzarda i tražila je da dioničari izglasaju poništenje Kotickove ugovorne klauzule, a internetom već godinama kruže peticije i zahtjevi da se Bobbyju Koticku udijeli otkaz, no bezuspješno. Čak i uz hashtag #FireBobbyKotick koji je prošle godine eksplodirao na twitteru, Activision Blizzardov izvršni direktor svejedno će mirne duše na račun opet dobiti bonus od 200 milijuna dolara, dok je u njegovoj kompaniji 190 zaposlenika upravo ostalo bez posla.