Na današnjoj konferenciji za medije A1 HrvatskaHrvatski klaster proizvođača videoigara predstavili su nacionalno istraživanje koje će dati uvid u stanje hrvatske industrije proizvođača videoigara

Preliminarna istraživanja pokazala su kako su se za deset najvećih kompanija hrvatske games industrije prihodi gotovo udvostručili u samo dvije (pandemijske!) godine, odnosno kako su skočili s 274 milijuna kuna na 446 milijuna kuna. Još je zanimljiviji podatak, pogotovo za sve mlade osobe koje se tek trebaju opredijeliti za posao kojim se žele baviti, da su u cijeloj industriji najtraženija zanimanja programera, koje aktivno traži čak 50% anketiranih studija, razne vizualne umjetnike traži njih 25%, dok game dizajnere aktivno traži 24% domaćih studija. 

„Ovo je istraživanje prvo koje će detaljno ispitati stanje hrvatske industrije videoigara koje već nekoliko godina u svijetu bilježi enormne prihode i zapošljava izniman broj različitih stručnjaka. Nesumnjivo je industrija videoigara jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu, a već ovi preliminarni podaci ukazuju da je slično i u Hrvatskoj“, istaknuo je Aleksandar Gavrilović, tajnik Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara.

Rezultate ovog iznimno važnog istraživanja A1 Hrvatska i Hrvatski klaster proizvođača videoigara predstavit će u studenom ove godine, usporedno s finalom 10. sezone A1 Adria League, koja je u svojih 5 godina postojanja održala 9 napetih sezona sa čak 2500 mečeva, u kojima se 13.000 igrača borilo za fond nagrada ukupne vrijednosti 1.200.000,00kn.

A1 Adria League stats

Ukupna statistika 9 održanih sezona A1 Adria League

Jubilarna deseta sezona donosi i nekoliko novosti, pa će se tako najbolji regionalni gameri ove godine natjecati u sedam igara: Counter-Strike: Global Offensive, FIFA 22 i Brawl Stars kao perjanice lige, te League of Legends i PUBG: Battlegrounds, dok će posljednje dvije igre biti otkrivene naknadno. Ukupni nagradni fond ove sezone je gotovo 100.000,00kn, a Marijana Zagorac, koordinatorica medijske strategije, gejminga i sponzorstva u A1 Hrvatska izjavila je da je ova sezona posebno veseli jer osim što je jubilarna, ova sezona ostat će zapamćena i po brojnim iznenađenjima, kako za natjecatelje, tako i za gledatelje.

Uz najavu desete sezone A1 Adria League najavljeno je i kako će drugoplasirani tim prošlosezonskog natjecanja u CS:GO, ekipa Team Blink, braniti boje tog regionalnog natjecanja na prvom međunarodnom natjecanju Clash of Leagues, 10. i 11. rujna. 

Aleksandar Gavrilović, Marijana Zagorac, Dubravka Štefanac Vinovrški, Damir Đurović

Nakon dvije godine, ovoga rujna u Hrvatsku se vraća i jedna od najvećih konferencija namijenjena upravo gejming developerima i gejming industriji – konferencija Reboot Develop Blue. „Od 29. rujna do 1. listopada u Dubrovniku okupit ćemo ponajbolje stručnjake developerske scene hrvatske i šire, 175 govornika tijekom tri dana i na devet paralelnih pozornica. Ulaskom u svoje sedmo izdanje, konferencija se već promaknula u jedinstven i vrhunski događaj industrije videoigara u Europi te jedan od najvećih događanja u industriji igara diljem svijeta na kojem nam je partner A1 Hrvatska“, izjavio je Damir Đurović, suosnivač i direktor tvrtke Reboot organizator Reboot InfoGamer powered by A1 te konferencija posvećenih industriji igara Reboot Develop Blue i Reboot Develop Red.

Partnerstvo Reboot Develop Blue konferencije, sudjelovanje u istraživanju o industriji videoigara u Hrvatskoj, ali i suradnje u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1, uz Hall of Game powered by A1 i vodeću regionalnu gejming ligu A1 Adria League potvrda su koliko A1 Hrvatska ulaže u čitav gejming ekosustav, od igrača, fanova, esportaša, developera, promicanja odgovornosti i tolerancije u gejmingu.