Za sve domaće ljubitelje esportsa i gaminga općenito u našoj regiji, u organizaciji kompanije A1 Hrvatska danas (četvrtak 31. ožujka) u 11h održao se livestream pod nazivom A1 #GejmajOdgovorno koji je donio novosti o najvećoj regionalnoj esports ligi te nekoliko projekata koje u gaming sferi organizira A1 Hrvatska, ali i vijesti o našem skorašnjem novom izdanju gaming festivala Reboot Online Games Week powered by A1.

Putem službenog YouTube kanala A1 Hrvatska uživo su bili prezentirani detalji o novim sezonama A1 Adria Lige i A1 Game Nighta, ali i noviteti o A1 Gaming Weekendima. “Vraćaju se i A1 Gaming Weekendi i to u rekordnom broju. Njih čak šest održat će se između devete i desete sezone, kako bi esport i gaming zabava bili dostupni tijekom cijele godine“, istaknula je Iva Ančić, rukovoditeljica brenda i marketinških komunikacija u A1 Hrvatska te dodala: “Regionalni gameri imat će priliku natjecati se i uživati u još više igara u nešto opuštenijem formatu“.

Odgovorno i sigurno igranje vodilje su nove sezone A1 Adria Lige

Primarni fokus današnjeg livestreama bio je na panelu o odgovornom gameanju i sigurnosti na internetu koji je moderirao naš novinar Luka Žučko. Veliko online natjecanje kao što je A1 Adria League okuplja najjače gamere u regiji koji provode puno vremena online i u raznim chat roomovima, gdje su u velikoj mjeri izloženi raznim pozitivnim, ali i negativnim utjecajima drugih osoba.

Zbog toga je A1 Hrvatska, u suradnji s gamerima i stručnjacima u ovom području, iskoristila najavu početka kvalifikacija kao priliku da se ponovno potakne razgovor o temi sigurnosti te je održana panel rasprava u kojoj su sudjelovali Tomislav Ramljak – ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Aleksandar Gavrilović – tajnik Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara i direktor gaming studija Gamechuck, zatim poznati gamer, influencer i esports majstor PvtMole, kuhar i član MasterChefa žirija Melkior Bašić te pjevačica i gamerica Zsa Zsa.

Među gostima i panelistima našli su se kuhar i član MasterChef žirija Melkior Bašić te domaćim igračima i ljubiteljima esporta poznati influencer i gamer PvtMole

Gameanje ima puno pozitivnih strana, ali nikako ne može biti rješenje za bijeg od stvarnog života i problema. I zato je važno što više pričati o gamingu, aktivnosti koja nam sve više ispunjava slobodno vrijeme, pogotovo u zadnje dvije pandemijske godine“, objasnio je ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak te istaknuo da se u komunikaciji unutar samih igara, kao i na forumima i društvenim mrežama, kriju opasnosti poput neprimjerenog sadržaja, online zlostavljanja ili krađe osobnih podataka.

Aleksandar Gavrilović kao insajder industrije i pokretač domaćeg gaming studija Gamechuck, a potom i kao tajnik hrvatskog klastera proizvođača igara, tvrdi da je odgovornost i na samim proizvođačima igara. „Etički izazovi su sve veći i proizvođači igara ne smiju samo gledati na profit već i dobrobit svojih korisnika, pogotovo kada su u pitanju djeca. Nerijetko se zbog monetizacije psihološkim metodama iskorištava neznanje i naivnost djece, ali i njihovih roditelja kako bi zaradili koji dolar, kunu više“, objasnio je.

Gamer PvtMole istaknuo je da je govor mržnje, nažalost, prisutan u gaming svijetu, ali da ono što igrači ne znaju je upravo činjenica da nisu anonimni iza svog govora ili pisanja. „Svakome možeš ući u trag i možeš biti kažnjen. Uvijek i u svakom trenutku osoba mora biti odgovorna za ono što piše ili govori“, rekao je PvtMole, na što se nadovezala i Zsa Zsa.

Uz pjevačku karijeru Zsa Zsa od malih nogu igra igre te aktivno prati gaming scenu

I sama cijeli život vodim borbu s pitanjem koja je to točno granica u gameanju i kako živjeti i taj život, a pritom ne zapustiti onaj pravi, u kojem vrijeme ide i u kojem imaš obaveze koje ne čekaju da ti prođeš nivo. Mislim da su to muke svakog gamera, ali s godinama dolazi i zrelost i odgovornost prema “vanjskim” zadacima pa moraš, hoćeš ili nećeš, naučiti kako to sve kombinirati. Mislim da je važno pričati bas o tome i našim iskustvima kako bismo sve mlade potencijalno usmjerili da uživaju u gamingu, ali spoznaju kada treba ugasiti igricu“, istaknula je Zsa Zsa.

Svoje iskustvo u gamingu van kuhinje podijelio je potom i Melkior Bašić. Nakon dugog radnog dana, gameanje me opušta i tu sam pronašao mir, zabavu, ali i dobre prijatelje. Naravno, kao i u hrani, u životu je zdravo sve što je u granicama normale i zato treba pronaći neki balans. Volim odigrati League of Legends, ali moram reći i da ja ponekad naletim na negativne komentare i uvrede koje pokušavam ignorirati. Protiv toga se treba boriti i glasno i jasno reći – ne, pogotovo zbog naših najmlađih“, rekao je Bašić.

Finale A1 Adria Lige na Reboot Online Games Weeku u lipnju

Van okvira samog poučnog panela, današnji livestream A1 Hrvatske poslužio je i kao ponovni podsjetnik da će se ovoga lipnja u Osijeku održati još jedno izdanje našeg gaming festivala i games showa Reboot Online Games Week powered by A1, u sklopu kojeg će se odvijati i finale A1 Adria League te ćemo upravo na tom eventu saznati i pobjednike 9. sezone. Kao što smo nedavno pisali, podsjećamo još jednom da je deveta sezona A1 Adria Lige upravo započela danas, 31. ožujka i to kvalifikacijama za Brawl Stars, dok kvalifikacije za FIFA 22 kreću sutra, 1. travnja.

U sklopu današnjeg livestreama najavljeno je da također na A1 Hrvatska YouTube kanalu u travnju započinje peta sezona popularnog serijala Game Night. I ove sezone serijal će okupiti popularne streamere iz regije koji će i dalje svake srijede u live streamovima igrati neke od popularnih igara kao što su Counter-Strike: Global Offensive, Roblox, Minecraft, Brawl Stars, Fortnite, Fifa i PUBG: Battlegrounds.

Igor Duić, korporativne komunikacije A1 Hrvatska i Iva Ančić, rukovoditeljica brenda i marketinških komunikacija A1 Hrvatska

Novi gaming projekti za A1

Uz serijal Game Night, na A1 Hrvatska YouTube kanalu kreću i dva potpuno nova projekta. Popularni regionalni gameri i YouTuberi bit će okosnica novog serijala pod imenom A1 #GOAT, u kojem će se razgovarati o brojnim temama iz svijeta gaminga. Kroz ovaj serijal predstavljat će se različite aktualnosti i trendovi, ali i flopovi, glitchevi, trikovi i ostale zanimljivosti koje su interesantne gaming zajednici.

U suradnji s poznatim gamerom PvtMole, A1 je najavio i da će se posvetiti i edukaciji. Tako su najavili A1 #GamingEdu – serijal videa koji će se baviti temama game developmenta, odgovornog ponašanja na internetu, ali i odgovornog gameanja. Osim toga, korisnici će imati priliku dobiti i odlične savjete o tome kako sami mogu postati gameri ili kako pokrenuti svoj YouTube kanal, ali i koje vještine su im potrebne za napraviti vlastitu igru, najavljuje A1.