Na ovogodišnjem gamescomu 2017 SEGA je bila prisutna s nekoliko igara dostupnih novinarima za isprobati iza zatvorenih vrata. Jedna od tih je najnoviji Sonic Forces čiji izlazak se očekuje krajem godine.

U polusatnom demou imali smo mogućnost isprobati sva tri tipa gameplayja, a to su Modern Sonic, Classic Sonic i Custom Hero Character.

U Modern Sonic modu igramo iz – nazovimo to tako – trećeg lica, slično kao u brojnim prijašnjim Sonic nastavcima u zadnjih desetak godina. U ovom modu naglasak je na brzoj i eksplozivnoj akciji, skupljanju predmeta zvanih „Wisps“ kojima si punimo Boost metar i uništavanju robotskih neprijatelja strelovitom brzinom odnosno „boostanjem“ kroz neprijatelje, skačući s jednog na drugog i spajajući poteze poput comboa. Nekim starijim fanovima originalnog Sonica koji nikako nisu ljubitelji kasnijih nastavaka ova moderna verzija se možda i neće svidjeti.

Classic Sonic mode mnogima će zato biti najpoznatiji, a nama je svakako bio najdraži jer je najviše nalik originalnoj platformerskoj klasičnoj verziji uz dodatak moderne 3D grafike. U ovom modu kao Sonic ćemo koristiti poznate poteze, a to su stari Spin Dash i nešto noviji Drop Dash.

Custom Hero Character mode je poseban po tome što u igri možemo kreirati vlastitog lika koji će potom osim klasičnih Sonic poteza, trčanja i skakanja koristiti i moćne gadgete zvane Wispon, koji su dostupni u tri različita oblika, a svaki od njih ima dvije funkcije – borbenu i platformersku. Primjerice, Burst  Wispon ima primarnu funkciju bacača plamena a sekundarna služi za stvaranje eksplozije pomoću koje možemo odskočiti uvis i tako dosegnuti više razine levela. Lightning Wispon nam, pak, služi primarno kao svjetlosni bič kojim napadamo protivnike a sekundarna funkcija je kretanje brzinom munje kad smo u blizini neprijatelja i prstenja koje skupljamo.

Zadnji zasebni mod igranja osim nabrojana tri je Tag Team, u kojem istovremeno igramo sa Sonicom i svojim vlastitim customiziranim likom te kombiniramo poteze oba lika.

Dakle, Sonic Forces ima dosta toga za ponuditi, a koji mode će u punoj verziji igre biti bolji, moći ćemo procijeniti krajem ove godine bez obzira na čemu igrali, jer igra će biti dostupna i za PC i PlayStation 4 i Xbox One te za Nintendo Switch.