Pred sami kraj 2019. godine na tržište je izašao neočekivano odličan RPG Disco Elysium nezavisnog studija ZA/UM i osvojio srca igrača i kritike te si odmah priskrbio i čitav niz nagrada, uključujući tri nagrade na ceremoniji BAFTA 2020 i čak četiri nagrade na ceremoniji The Game Awards 2019 (za najbolju priču, najbolju nezavisnu igru, najbolji RPG godine i za nezavisni studio s najboljom prvom igrom).

Od izlaska do danas, igra je doživjela nekoliko zakrpi i nadogradnji, a najnovija nadogradnja simboličnog imena “Working Class Update”, objavljena je jučer, 11. svibnja. Ona, naime, omogućuje da igru pokrenete čak i na godinama starim računalima i laptopima, aka “drevnim krumpirima“, kako šaljivo naglašava čak i sami studio u službenoj objavi o novoj nadogradnji.

S ovom najnovijom nadogradnjom, minimalni sistemski zahtjevi za Disco Elysium spušteni su na razinu Marijanske brazde“, šale se iz razvojnog sudija ZA/UM, ističući da igra od sada ima izrazito niske sistemske zahtjeve i za PC i za Mac. 

Stari minimalni sistemski zahtjevi:

OS: Windows 7/8/10
Procesor: Intel i5-7500/AMD 1500 ili ekvivalent
RAM memorija: 4 GB
Grafička kartica: Integrirana Intel HD620 ili ekvivalent
DirectX: 11

Novi minimalni sistemski zahtjevi:

OS: Windows 7/8/10
Procesor: Intel Core 2 Duo
RAM memorija: 2 GB
Grafička kartica: Integrirana ili dedicirana kartica s minimalno 512MB memorije
DirectX: 11

Ukoliko, pak, koristite Mac, u novoj objavi studio ističe i koje “prastare” mašine će bez problema vrtjeti igru:

Novi minimum za Macove:

MacBook Pro iz 2009. godine
MacBook Air iz 2012. godine
iMac iz 2009. godine
Mac Pro s kraja 2008. godine
Mac mini iz 2009. godine

Najbolje od svega je što studio obećava da će nastaviti raditi na daljnjoj optimizaciji i uskoro još više smanjiti minimalne zahtjeve u nadolazećim nadogradnjama, do te razine da će, kako kažu, “probiti koru na drugoj strani planete“, a igrači im se mogu javiti sa svojim prastarim specifikacijama kako bi doprinijeli testiranju i daljnjem smanjenju zahtjeva.

Što još sve donosi nova nadogradnja za Disco Elysium, saznajte putem ovoga linka. Dotada podsjećamo da je igra dostupna za PC i Mac putem Steama (u ovom trenutku uz 25% popusta, pa ju do 18. svibnja možete kupiti za 30 eura), a nekad tijekom 2020. godine stiže i na PlayStation 4, Xbox One i Nintendo Switch.