Nakon što je SIMORA (Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije) u svibnju ove godine najavila partnerstvo s kompanijom A1 Hrvatska i tada predstavila najmoderniju optičku i 5G infrastrukturu, njihov poduzetnički inkubator PISMO iz Novske sada je postao najbrže rastući hrvatski poduzetnički inkubator. Tome svjedoči današnja konferencija za novinare na kojoj je PISMO službeno najavilo otvaranje pedesete po redu startup kompanije. Radi se o tvrtki imena SkyPax d.o.o. vlasnika Brune Blumenscheina iz Zagreba, a otvorenje tvrtke obilježeno je u prostoru inkubatora u Novskoj uz goste, partnere i brojne developere iz domaćih razvojnih studija.

Naša je sreća da je dobru ideju u realizaciji pratio cijeli niz hrvatskih institucija, zbog kojih danas možemo reći da imamo 50 tvrtki koje rade i zapošljavaju u Novskoj. Ponosni smo na svaku od njih, svaki posao koji ugovore, i zaradu koju ostvare. I ovih dana u prodaju na globalno tržište izlazi videoigra VR Summer Sports i uopće ne sumnjamo da će ostvariti odličan uspjeh. Pozivamo i druge da dođu kod nas, još imamo mjesta“, rekao je na konferenciji Mario Čelan, direktor Razvojne agencije SIMORA, ističući kako je PISMO ovim činom ponovno opravdalo nagradu najboljeg EU pojekta u Hrvatskoj.

Program učenja izrade videoigara u poduzetničkom inkubatoru PISMO u Novskoj educirao je već šest generacija polaznika, a rezultira i visokom stopom zapošljavanja uz podršku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Nastavak je to velikog i višegodišnjeg projekta “Sisačko-moslavačka županija – središte gaming industrije“, u što spada i vijest iz 2019. godine, kada su PISMO i SIMORA pomogli osnovati prvi hrvatski srednjoškolski smjer za razvoj videoigara. Poduzetnički inkubator PISMO u Novskoj je inače svoja vrata prvim tvrtkama otvorio još 2018. godine. Dok su još građeni objekti u kojima je inkubator smješten, prvih 40 osoba dobilo je priliku naučiti izraditi videoigre. Danas broje više od 200 polaznika edukacije u inkubatoru PISMO koji se prostire na više od 1000 kvadratnih metara i opremljen je najsuvremenijom tehnologijom potrebnom u gaming industriji.

Na današnjem službenom otvaranju pedesete startup kompanije SkyPax u sklopu inkubatora PISMO, među gostima su bili i Aleksandar Gavrilović, vlasnik uspješnog gaming studija Gamechuck (poznati po igrama All You Can EatvApe Escape i Speed Limit, a u izradi imaju još dvije igre – Trip the Ark Fantastic i nedavno najavljeni Midwintär). Gavrilović je na konferenciji govorio i kao tajnik organizacije CGDA koja okuplja hrvatske tvrtke u industriji videoigara, a iznio je i jedan interesantan podatak: dok u Novskoj u sklopu inkubatora PISMO sada djeluje 50 tvrtki, u ostatku Hrvatske ih je sveukupno 41. „Dobri uvjeti za početak poslovanja tvrtke te odlična oprema i nas su doveli u PISMO. Naime, Gamechuck je otvorio svoju podružnicu u Novskoj“, objasnio je Gavrilović.

Bruno Blumenschein, vlasnik tvrtke SkyPax d.o.o. – pedesetog startupa u inkubatoru PISMO

Rad agencije SIMORA i inkubatora PISMO te pokretanje ovog pedesetog startupa popratio je i naš časopis Reboot, a direktor Reboota Damir Đurović istaknuo je kako je sajam Reboot InfoGamer danas nezamisliv bez predstavnika iz inkubatora PISMO. Uz ranije spomenutog strateškog partnera A1 Hrvatska, koji je na vrijeme prepoznao važnost industrije videoigara u Hrvatskoj i potencijal inkubatora PISMO na regionalnoj gaming sceni, na današnjoj konferenciji gostovao je i Andrej Levenski – direktor razvojnog studija Gamepires – zaslužnog za najuspješniju hrvatsku igru SCUM. “Na početku smo bili skeptici, ali onda nas je ekipa iz PISMO-a razuvjerila. Rade odličan posao i njihove edukacije stvaraju naše nove zaposlenike“, rekao je Levenski, objašnjavajući zašto je i Gamepires odlučio doći u Novsku, otvoriti svoju podružnicu i zaposliti jednu osobu.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i novljanski gradonačelnik Marin Piletić uručili su pakete dobrodošlice tvrtkama u inkubatoru. „Na našu podršku možete računati i dobro je da se u Novskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji razvila industrijska grana budućnosti. Po tome smo prvi u Hrvatskoj i nastavimo tako zajedno. Čestitke svima koji su doprinijeli!“, zaključio je sisačko-moslavački župan Celjak.

Više od 200 polaznika prošli su edukacije u inkubatoru PISMO, a danas je službeno najavljen i 50. startup