Školska godina 2019./2020. za mlade srednjoškolce u Sisku, ali i za čitavu Hrvatsku bit će zaista posebna, jer po prvi puta ikad u Hrvatskoj je napokon pokrenut četverogodišnji srednjoškolski program pod nazivom “Tehničar za razvoj videoigara” i to ni manje ni više nego u sklopu Tehničke škole Sisak.

Radi se o eksperimentalnom četverogodišnjem programu kojim će učenici koji se upišu u srednju tehničku školu u Sisku steći sve potrebne kvalifikacije i vještine kako bi konkurirali na tržištu i kako bi bili potpuno spremni za izradu videoigara, a sami program i četverogodišnji srednjoškolski smjer “Tehničar za razvoj videoigara” te njegov kurikulum odobrilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prije nekoliko dana – 2. svibnja te je program upisan u e-maticu.

Valja istaknuti kako je čitavu ovu stvar pokrenula Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije – SiMoRa, koja još od 2017. godine neumorno radi na projektu “Sisačko-moslavačka županija – Središte gaming industrije“. U sklopu toga dugoročnog projekta, koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, osnivanje i uvođenje punopravnog četverogodišnjeg srednjoškolskog programa za razvoj videoigara bio je samo jedan, iako najteži od pet koraka koji čine čitavi projekt, a nakon ovoga uspjeha u Sisku, plan je s vremenom proširiti program i na ostale škole Sisačko-moslavačke županije te, nadamo se, kroz koju godinu i na cijelu Hrvatsku.

Kako navode iz agencije SiMoRa, kompletni projekt “Sisačko-moslavačka županija – Središte gaming industrije” sastojao se od pet koraka, od uvođenja besplatnih tečajeva engleskog jezika u vrtićima, pa sve do potpore za pokretanje start-upova u području razvoja igara, a napokon odobrena četverogodišnja srednja škola za razvoj videoigara samo je šlag na torti

Sami kurikulum i cjelokupan program ove nove četverogodišnje srednje škole za razvoj videoigara sastoji se od dvije velike cjeline, a to su općeobrazovni dio i posebni strukovni dio. Dakako, općeobrazovni dio podrazumijeva sve one standardne srednjoškolske predmete kao što su Hrvatski jezik, Engleski jezik, Matematika, Fizika, Tjelesna i zdravstvena kultura itd. Na izradu videoigara, shodno tome, fokusiran je posebni strukovni dio, koji se sastoji od obveznih strukovnih modula i predmeta te onih izbornih.

U sklopu objave odobrenja ove četverogodišnje srednje škole za izradu videoigara, agencija SiMoRa objavila je i čitavi kurikulum te detaljan nastavni plan, koji sadrži sve školske predmete raspodijeljene po školskim godinama, modulima te broju sati godišnje i tjedno. Stoga, ukoliko vas imalo zanima, bilo kao učenika ili, pak, roditelja koji bi svoje dijete htio upisati u ovu školu, definitivno predlažemo da u cijelosti proučite čitavi nastavni plan na ovome linku.

Pozivamo sve osmaše koji još uvijek nisu odlučili da razmisle te ostvare svoje snove i upišu se u novi jedinstveni program u RH te bez problema pronađu iznadprosječno plaćen posao nakon završene škole u industriji koja ima najveći svjetski rast, gaming industriji“, u objavi navodi Mario Čelan – direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SiMoRa, ističući kako upisi prve generacije za školsku godinu 2019./2020. kreću u lipnju ove godine.