Drama s Lovecraftovskom horor avanturom The Sinking City i legalnim sporom između razvojnog studija Frogwares i izdavača Nacon se nastavlja.

U situaciji koju ne znamo kako drukčije okarakterizirati nego kao potpuni presedan, razvojni studio Frogwares sinoć je na svom YouTube kanalu objavio devetominutni video u kojem iznosi dokaze da je izdavač Nacon bez njihova znanja ukrao, odnosno kupio piratsku verziju igre The Sinking City. Prije nekoliko dana studio je već upozoravao igrače da ne kupuju igru na Steamu, a sad su objasnili i zašto.

Kako ističu u videu (ispod), Nacon (prethodno poznat po nazivu Bigben Interactive) kupio je nelegalno izdanje igre sa stranice GamesPlanet (koja je u njihovu posjedu), promijenio određene stavke igre, odnosno, kako to iz Frogwaresa nazivaju, “hakirao igru koristeći tajni ključ” koji je stvorio sami studio te potom objavio tu piratsku verziju na Steam, na koji se igra vratila u redovnu prodaju 26. veljače.

Podsjećamo, Frogwares i Nacon nalaze se usred sudskog spora, jer je Frogwares optužio izdavača za neisplaćivanje stečenog novca i tantijema u visini od 1 milijun dolara. Frogwares je zato prošle godine uklonio igru iz prodaje te narušio ugovor s izdavačem i pokrenuo tužbu. Igra je ponovno samim početkom siječnja vraćena na Steam jer je sud odlučio da je Frogwares raskinuo ugovor na nezakonit način.

No, ta verzija iz siječnja sada više ne postoji jer je Nacon na Steam postavio novu spornu piratsku verziju. U novom sinoć objavljenom Frogwaresovom videu, studio tako pokazuje cjelokupni proces kojim je Nacon piratizirao igru, kako je to učinio i po čemu se vidi da to nije originalna verzija igre, a uključili su čak i pronađena imena osoba i zaposlenika koji su im u tome pomogli.

Samim time, Frogwares sada javno pokazuje dokaze da izdavač Nacon na Steamu doslovno prodaje ukradenu verziju igre i na njoj planira zaraditi, što je dosad neviđen potez. Detalje procesa naveli su i u tekstualnom obliku kroz popratni blog post koji možete naći na ovome linku.