Pošloga ljeta Lovecraftovska horor avantura The Sinking City razvojnog studija Frogwares oduševila nas je kao dosad najkompletnija i vjerno dočarana Cthulhu igra, koja sve adute ulaže u opipljivu mračnu atmosferu i sjajne detektivske mehanike. No, zbog legalnog sudskog spora i nesuglasica s izdavačem Nacon (prethodno zvanim Bigben), razvojni studio prošle je jeseni uklonio igru s gotovo svih digitalnih dućana.

Sada se napokon vraća u prodaju na police svih digitalnih platformi, no situacija između razvojnog studija Frogwares i izdavača Nacon i dalje nije do kraja riješena. Problem je nastao jer je Frogwares, između ostaloga, optužio Nacon za neisplaćivanje stečenog novca i tantijema u visini od 1 milijun dolara. Isplate su, prema Frogwaresovoj izjavi od prošle godine, konstantno kasnile, a bilo je tu i drugih problema koji su nagnali studio da ukloni igru iz prodaje te naruši ugovor s izdavačem i pokrene tužbu.

Iako je igru od danas ponovno moguće kupiti za PC putem Steama te za konzole Xbox putem Microsoft Storea, The Sinking City se u trenutku pisanja ovoga teksta još nije vratio na PC platformu Epic Games Store i na PS Store za PlayStation, no očekuje se uskoro. Sama tužba zbog koje je igra prvotno uklonjena, čini se, ipak ne ide u korist samog razvojnog studija. Nacon je tako danas objavio izjavu u kojoj ističe da je sud odlučio kako je Frogwares naprasnim uklanjanjem igre iz prodaje “raskinuo ugovor na očigledno nezakonit način“.

Rezultat tog poteza je sudska mjera predostrožnosti po kojoj se igra vraća u prodaju te se ugovor ipak nastavlja do kraja ili dok se ne donese drugačija odluka o raskidu ugovora, a Frogwaresu je zabranjeno podnijeti bilo kakav novi potez koji bi ponovno narušio ugovor.