Obožavamo kad slučajno nabasamo na potencijalne indie hitove koji su apsolutno svima ispod radara. Naime, nezavisni izdavač Neon Doctrine (izdavač odlične indie tajvanske igre The Legend of Tianding koja je u časopisu Reboot broj 81 dobila najvišu ocjenu 10/10) protekle je subote proslavio osam godina svoga postojanja specijalnim livestreamom kroz koji su prikazali neke od svojih najatraktivnijih nadolazećih igara, pokazujući još jednom svijetlu budućnost za kul indie naslove. U sklopu proslave rođendana pokrenuli su i i rasprodaju svojih igara na Steamu, pa smo tako primijetili da su ponovno premijerno najavili The Library of Babel, 2D stealth platformersku avanturu koja nas je osvojila na prvu.

Kad kažemo “ponovno najavili”, mislimo na činjenicu da na igri radi mali nezavisni tim Tanuki Game Studio koji je ambiciozni projekt The Library of Babel zapravo najavio još 2020. godine u suradnji s PlayStationom kroz nekoliko različitih gameplay trailera. No nijedan, koliko primjećujemo, dosad nije privukao pažnju javnosti te ima jako malo pregleda na službenom YouTube kanalu studija. Što se točno dogodilo u prethodnom dogovoru s PlayStationom, nije poznato, no sada znamo da je Tanuki Game Studio u međuvremenu sklopio izdavački ugovor s kompanijom Neon Doctrine pa je The Library of Babel ove subote na livestreamu izdavača najavljen nanovo za PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S i Nintendo Switch, i to s okvirnim datumom izlaska 2022. godine.

Inspirirano legendarnim

O čemu se radi? Za početak, kako studio ističe na Steam stranici igre, The Library of Babel je nadahnut istoimenom kratkom pričom Jorgea Luisa Borgesa, a radnja igre odvija se 20 tisuća godina nakon izumiranja čovječanstva. Svijetom sada upravljaju napredni roboti, koji vrlo malo znaju o svojim mitskim ljudskim tvorcima. “Sve je dobro i uredno u društvu koje vode roboti, sve do otkrića knjižnice koja sadrži sve što je bilo, jest i što će ikada biti napisano – savršeni vjesnik kaosa“, kaže studio, postavljajući u prvi plan mističnu atmosferu.

Mi ćemo, pak, igrati kao Ludovik, tragač poslan da istraži slučaj ubojstva u Babilonu. Kad je iznenada proglašeno izvanredno stanje, Ludovik se nalazi na sve opasnijem teritoriju dok prati trag ubojice i razotkriva misterij iza iznenadnog zatvaranja Knjižnice. Sve rečeno malo toga otkriva po pitanju onoga što igra donosi, no jedan pogled na novi premijerni trailer i screenshotove daje jasnu sliku onoga što očekivati – sjajne 2D rukom crtane vizuale, pravi udar nostalgije i osjećaj kao da smo ponovno zakoračili u svjetove poznatih klasika platformerskog žanra devedesetih, kao što su Another World i Heart of Darkness – igre legendarnog dizajnera Érica Chahija.

Iznad podijeljeni novi trailer sugerira da je studio podosta unaprijedio igru od prvih prikaza iz 2020., a iako smo inicijalno htjeli u nastavku podijeliti i stari dvanaestominutni gameplay prikaz, studio ga je točno u trenutku pisanja ove vijesti uklonio s YouTubea, pa vam ne možemo pokazati kako je igra izgledala prije dvije godine. Ono što je ostalo dostupno je jedan behind the scenes video (na samom dnu vijesti) te nekoliko primjera s glazbom iz igre koji će vam barem dočarati atmosferu.

U svakom slučaju, Tanuki Game Studio i Neon Doctrine ističu da nas u The Library of Babel tako očekuje svijet pun golemih džungli, napuštenih hramova i brojnih kibernetičkih stanovnika s kojima ćemo moći komunicirati, pritom uživajući u platformerskim mehanikama, šuljanju i rješavanju brojnih zagonetki. Ističe se i činjenica da će igra imati sustav dijaloga i menadžment inventara koji podsjećaju na oldskul grafičke avanture devedesetih, a igra generalno obećava jednu pravu uzbudljivu avanturu punu opasnosti i intriga te promišljenu, atmosferičnu priču o tome kako percipiramo beskonačnost.

Na tom putu otkrivanja beskonačnosti, istražujući post-apokaliptični futuristički svijet s prekrasnim rukom crtanim 2D okruženjima nailazit ćemo na smrtonosne prepreke i još smrtonosnije neprijatelje koje treba izbjegavati jer protagonist Ludovik preferira agilnost i stealth umjesto nasilja. Studio dodatno ističe i da će igra u fokus staviti filozofske i SF teme kroz priču koja će, uz Borgesovo djelo Babilonska knjižnica, biti inspirirana i holivudskim psihološkim ratnim filmom Apocalypse Now redatelja Francisa Forda Coppole.

The Library of Babel zasad još nema službeni datum izlaska te je samo poznato da stiže 2022. godine za PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S i Nintendo Switch. No odlično je što su upravo u tijeku prijave za zatvoreno beta testiranje na PC-ju. Prijaviti se možete putem ovoga linka, a studio kaže kako je prijava za zatvorenu betu ujedno i mogućnost da se vaše ime pojavi u zaslugama, odnosno Creditsima na kraju igre. 🙂 Dotad, više informacija o igri potražite i na službenoj stranici studija, a ukoliko se planirate prijaviti za zatvorenu betu, morat ćete se pridružiti i službenom Discord serveru izdavača Neon Doctrine.