Početkom godine, na svjetskom tržištu pojavila se najpristupačnija RTX grafička kartica, model 2060, koji nudi sve mogućnosti 12-nanometarske Turing arhitekture bez (pre)velikog udara na budžet. Na papiru je riječ o nešto slabijem modelu u odnosu na jače igrače u seriji, a glavna razlika u odnosu na model RTX 2070 je u količini i brzini dostupne videomemorije. S obzirom na razliku u cijeni od tridesetak posto, takvo se umanjenje čini više nego fer, ali jesu li performanse usklađene s očekivanjima morali smo provjeriti sami. Zahvaljujući HGSPOT-u uspjeli smo testirati čak sedam različitih izvedbi ove kartice u sintetskim benchmark alatima, ali i nekoliko omiljenih igara kako bismo vidjeli koliko snage model 2060 nudi te koji je proizvođač najbolje iskoristio njezin potencijal.

 

TECH BEST – ASUS ROG-STRIX – U testu najbolja, ova velika, dobro brendirana i RGB osvijetljena kartica zahtijevat će više mjesta i više utičnica u vašem kućištu, ali razlike u tvorničkim performansama bit će samo malo bolje od ostalih.

Novi Turing

Referentni dizajn RTX-a 2060 je standardna ATX kartica koja zauzima 2 PCI utora, i nudi 1970 CUDA jezgri, brzinu do 1680 MHz i 6 GB memorije brzine 14 Gbps. Kao i sa svakom verzijom komercijalne grafičke kartice, velik izbor partnerskih kartica može prouzročiti glavobolje, ali nadamo se da će ovaj test služiti za lakše donošenje odluka ako odlučite da je ovo grafički procesor za vas.Što se ostalih komponenti tiče, preporučili bismo da se ova kartica spari minimalno s Intel i5 ili Ryzen 5 procesorom iz trenutačne generacije kako bi se bolje iskoristili resursi koje grafički čip nudi. Niže serije bi vjerojatno bile prihvatljive, ali bi na nekim igrama koje više opterećuju procesor ili ne upotrebljavaju više od jedne jezgre mogli uzrokovati usko grlo i samim time ne upotrijebiti grafičke mogućnosti na optimalan način. Jači procesori nipošto neće smetati, ali što se samih performansi grafičke kartice tiče, neće uzrokovati drastične razlike u performansama. Potrošnja struje je relativno ekonomična s obzirom na to da kartica pod punim opterećenjem bez ozbiljnog OC-a neće ni doći blizu 200 W, čak i na izvedbama s gomilom ventilatora i većim brojem utičnica (kartica standardno zahtijeva jedan 8-pin PCI konektor, a veće varijante 8+6). Drugim riječima, pouzdano napajanje od 500 W trebalo bi biti dovoljno za redovan rad.

IZBOR UREDNIKA – GIGABYTE MINI – Jedina opcija koja pristaje u mini ATX i odličan je i isplativ izbor ako ne mislite raditi suludi overclocking

Idealna rezolucija

Ako ste navikli na igranje u rezoluciji 1920 x 1080, bilo koja varijanta RTX 2060 bi vam trebala biti više nego dovoljna. Zapravo, ovo je idealan izbor s obzirom na to da će jeftinije opcije povremeno zahtijevati kompromise, a snaga skupljih kartica neće biti iskoristiva. Rezolucija 1440p je ona koja izvlači maksimum iz RTX 2060 i u tim uvjetima se mogu vidjeti i realne, ali male razlike koje različite izvedbe donose identičnom grafičkom čipu. Usporedno testiranje smo upravo iz tog razloga obavljali koristeći se tom rezolucijom. Za sintetske testove smo upotrijebili 3DMarkove testove Timespy i Firestrike, a od igara smo uzeli Total War: Warhammer 2, Assassins’s Creed Odyssey i Metro Exodus.

Neovisno o proizvođaču i izdanju, svaka varijanta RTX 2060 pružit će savršeno iskustvo u 1080p rezoluciji i vrlo dobro u 1440p varijanti.

Svi testovi provedeni su na rezoluciji od 1440p i s Ultra postavkama. Upotrijebili smo i benchmark Civilizationa VI, koji umjesto FPS-a mjeri grafičke performanse u prosječnom vremenu pojedinog framea, što je bolja mjera konzistencije prikaza od FPS-a, čiji prosjek ne prikazuje stvarne oscilacije performansi. Testiranje je provedeno na konfiguraciji koja je uključivala Intel i7-7700K procesor na matičnoj ploči Asus X370 sa 16 GB RAM-a i FSP Hydro G napajanjem od 600 W.Rezultati su pokazali zanemarive razlike u CIV VI testu (između 11.1 i 11.4 milisekundi), a u ostalim smo igrama ipak vidjeli razlike od nekoliko prosječnih FPS-a. Najbliže usporedbe u performansama možemo napraviti s modelom 1070 Ti i Radeon Vega 56, ali s novijim datumom proizvodnje i mnogo manjom potrošnjom struje, pogotovo u odnosu na Vegu. Igranje na 1440p pri 60 FPS-a s ovom karticom je moguće ako pristanete na minimalno snižavanje grafičkih postavki, s obzirom na to da su se prosjeci pri maksimalnim postavkama u većini igara kretale oko 45-50.

Nvidia RTX 2060 1440p Ultra (prosječni FPS)

Usporedni test

Od svih isprobanih kartica, najviše nas se dojmila GIGABYTE-ova mini varijanta. Osim što su performanse na njoj bile usporedive s većinom ostalih izvedbi, tišina jednog ventilatora i praktičan dizajn znače da je ovo idealan izbor za sve one koji žele složiti snažnu mini-ATX konfiguraciju.Kao najbolji omjer cijene i kvalitete izdvojili bismo Palitove i GIGABYTE “Gaming” kartice koje za malo nižu cijenu nude usporedive performanse s najjačim modelima, a dizajn i stabilnost obaju proizvoda daje dobar dojam koji bi trebao pristajati svakoj konfiguraciji. GIGABYTE-ova varijanta je fizički nešto veća pa biste ovisno o raspoloživom mjestu u kućištu i ostatku komponenti morali odabrati model koji vam više odgovara.

Iz Nvidie najavljuju kako je u budućnosti, uspomoć korištenja AI tehnologije, moguće postići poboljšanja u performansama Antialiasinga i do 40%

Što se čiste snage tiče, ASUS-ova Strix ROG brend uvjerljivo održava svoju reputaciju kao najjača, ali s očekivano većom cijenom i prostornim zahtjevima za kućište. Osim velikih dimenzija, ovaj tenk od kartice teži gotovo 1,3 kg pa bi bilo dobro paziti da pri montiranju i održavanju ne oštetite PCI-E utor na matičnoj ploči.Najveće razočaranje također pripada ASUS-u za njihove modele Turbo i Dual. Dual i njegov nepotrebno veliki ventilatori zauzet će čak 3 PCI slota i vjerojatno prekriti neke utore na vašoj matičnoj ploči, a Turbo je prilikom testiranja bio primjetno glasniji od svih ostalih i zabrinjavajuće oscilirao čak i na najmanje vibracije kućišta. U potonjem slučaju je vjerojatno riječ o lošoj implementaciji jednog ventilatora na neravan ležaj ili općenito loš dizajn sustava za hlađenje na kartici koja ne uključuje ni zaštitnu ploču za PCB.

BEST BUY – GIGABYTE GAMING – Najbolji omjer cijene i kvalitete koji bi trebao pristajati svakoj konfiguraciji.
BEST BUY – PALIT GAMING PRO – Uz isti komentar kao za GIGABYTE GAMING ova kartica zauzima nešto manje prostora u kućištu.

Neiskorišteni potencijal

Najveći nedostatak ove kartice, kao i svih ostalih u Nvidijinoj seriji RTX 2000 jest u tome što njihove najzanimljivije novosti trenutačno upotrebljava samo nekoliko igara poput Battlefielda V i Metro Exodusa. Testiranje performansi smo upravo zato radili i na potonjoj igri, iako u njoj Ray Tracing nije u potpunosti iskorišten; upotrebljava se samo za procesiranje osvjetljenja, a ne i za prikaz detaljnih odraza na reflektivnim površinama.

Nova arhitektura grafičkog čipa mogla bi doživjeti primjetna poboljšanja u narednim mjesecima zbog novoijih pokretača i softverske podrške.


Možda upravo zato nismo vidjeli velik utjecaj na prosjek FPS-a u odnosu na testiranje kada smo isključili opciju Ray Trace (DXR). Bez obzira na manju iskorištenost tehnologije u toj igri, nema sumnje da osvjetljenje izgleda mnogo uvjerljivije i realističnije, a utjecaj na performanse pri nižim rezolucijama nije toliko ogroman kao na 4K. DLSS je druga posebnost platforme koja se oslanja na AI tehnologiju koja u biti obavlja antialiasing pomoću umjetne inteligencije koja s vremenom uči obavljati isti posao na mnogo efikasniji način. S obzirom na veliko opterećenje koje klasični AA procesi uzrokuju na rad grafičke kartice, DLSS bi trebao biti vrlo zanimljiva novost.Trenutno su vidljiva mala poboljšanja u performansama iako Nvidia najavljuje kako bi u budućnosti umjetna inteligencija iza tog novog procesa trebala omogućiti drastična poboljšanja i do 40%. Praktično, trenutačno je riječ o procesu koji uzrokuje malo mutniju sliku kako bi omogućio glađu reprodukciju na 4K rezolucijama pa je upitno koliko će prosječni korisnik vidjeti stvarne koristi, pogotovo u karticama poput 2060 za koje je 4K ipak prevelik zalogaj. Na pitanje je li RTX 2060 kartica za vas morat ćete odgovoriti sami, mi ćemo samo sugerirati da njezine performanse pošteno odražavaju njezinu cijenu, čak i ako nemate koristi od DXR-a i DLSS-a.

INFO> 

-6 GB GDDR6 memorije

-Turing chipset

-Ray tracing i DLSS

Cijena:
-ASUS nVidia GeForce ROG-STRIX-RTX2060-O6G-GAMING – 3800 kn

-ASUS nVidia GeForce DUAL-RTX2060-O6G – 3660 kn

-ASUS nVidia GeForce TURBO-RTX2060-6G – 3500 kn

-PALIT nVidia GeForce RTX2060 Gaming Pro OC – 3470 kn

-GIGABYTE nVidia GeForce RTX2060 Gaming OC – 3370 kn

-GIGABYTE nVidia GeForce RTX2060 WF OC – 3250 kn

-GIGABYTE nVidia GeForce RTX2060 Mini ITX OC – 3150 kn

POGLEDAJTE CJELOKUPNU PONUDU SPOMENUTIH MODELA NA: STRANICAMA HGSPOTA

DOBRO:

  • Odličan izbor za gaming pri FHD i QHD rezolucijama, pogotovo u mini ATX izvedbama

LOŠE:

–     Premalo igara upotrebljava pune sposobnosti serija RTX 2000

UKRATKO:

Serija 2060 ponovno vraća Nvidiju na vrh srednjeg ranga, čak i bez dodane vrijednosti. 

 

NVidia RTX 2060 3D Mark rezultati

Tekst priredio i grafičke kartice testirao Borna Pleše