Koliko god je igranje u pokretu na prijenosnim uređajima posebna razina zadovoljstva, i koliko god Switch imao vrlo dobre Joy-Conove kojima su dizajneri iz Nintenda uspjeli u manjim dimenzijama pružiti veliko iskustvo igranja – vjerujemo kako ne postoji osoba koja nije barem jednom zaigrala neku igru u kojoj je barem pomislila na to kako bi bilo odigrati ju s malo masivnijim gljivama i samim kontrolerom. Naravno, kontroler Switch Pro upravo je odgovor na te želje direktno iz Nintenda. Ali, on podrazumijeva kako samu konzolu nemate uza se. Odnosno da ju igrate dok je u decku ili u gorem slučaju da je konzola ispred vas, na stalku, što i nije neko rješenje za solo igranje. Što ako bi spojili najbolje iz oba navedena slučaja, odnosno ponudili masivnije kontrolere koji se mogu instalirati na samu konzolu za istinsko igranje u pokretu? To je pitanje koje su dizajneri iz Horija postavili kao ključno pri razvoju kontrolera Hori Split Pad Pro. Oni zamjenjuju standardne Joy-Conove i igraču daju osjećaj da u rukama drži pravi kontroler.  Ovoga puta nećemo do kraja recenzije čuvati svoje završne dojmove već ćemo odmah napisati kako su ovi kontroleri prava stvar za svakog gamera koji svoje igre igra u pokretu na Nintendo Switchu. No, prije kupnje svakako pripazite jer ne donose sve značajke kao i kontroleri Joy-Con.

Kontroler Split Pad Pro nije nova stvar na tržištu, u prodaji je već nekoliko godina, a Hori svako toliko izbaci i potpuno novu ediciju inspiriranu određenim hit naslovom.

Nima gripa do gripa

Ako ste se ikada našli u totalno realnoj situaciji gdje Switch držite u nekom totalno neprirodnom položaju poput onog kada ležite na leđima s rukama i Switchem u zraku, na svega 20-ak centimetara od lica na koje ste upravo stavili posljednju piling masku koju ste našli doma u nekoj ladici i nadate se da će maska odraditi čudo dok vi po n-ti put pokušavate osvojiti prvo mjesto u Rainbow Roadu, a ni na kraju pameti vam nije koliko će biti bolno ako vam Switch slučajno isklizne iz ruku – uz Horijeve kontrolere više nećete imati tu brigu. Ili neku sličnu, ako se već teško nalazite u ovoj situaciji. I ne, nipošto time ne želimo reći da Switch i njegovi kontroleri Joy-Con nisu zaista kvalitetni i udobni za držanje već skrećemo pažnju kako uz pomoć Horijevih kontrolera iskustvo igranja može biti još prirodnije i svakako preciznije. Kontroleri su iznimno lagani i optimalnih dimenzija za sve ruke igrača. Općenito im dimenzije nisu pretjerano male i nemojte očekivati da je riječ o malim kontrolerima veličine jednog Joy-Con gamepada, što posljedično vrlo lako može pokvariti općeniti dojam koji donosi jedna prijenosna konzola. Kada se postave uz bok npr. Xboxovih kontrolera, dimenzijama su gotovo identični. No ako za vrijeme igranja „u pokretu“ više volite držati i zaslon Switcha u rukama, naspram odvajanja zaslona i umetanja Joy-Conova u originalni Switchev gamepad, a želite i dodatne tipke koje Switch u pravilu nema, Hori je tu da spasi stvar. I još vam k tome neće pojesti bateriju vaše omiljene hibridne konzole.

Kutija je štura i ne krije ništa posebno – samo pravo blago, dva kontrolera Split Pad Pro.

Programabilne tipke

Oba kontrolera (i lijevi i desni) dolaze s klasičnom Nintendo Switch postavom analognih tipki – na lijevom kontroleru je analog na gornjoj polovici površine, a na desnoj nešto niže. Uz to, lijevi kontroler ima iznimno precizni D-Pad koji za razliku od Switchevih Joy-Cona može prilagođavati smjer kretanja (ako odaberete tu opciju u postavkama) puno preciznije nego što to radi Joy-Con.

Split Pad Pro donosi bolji grip i programabilne tipke, ali nauštrb značajki poput NFC-a, IR senzora i HD Rumblea

I tipke s desne strane nešto su veće što će igračima s većim prstima olakšati njihovo pritiskanje, a isto vrijedi i za L/ZL i R/ZR tipke, od kojih ove potonje imaju i nešto duži hod od originalnih primjeraka. I dok sve to zvuči vrlo atraktivno i zanimljivo, moramo spomenuti i kako ovi kontroleri ipak imaju nekoliko mana ili bolje rečeno nedostataka, koji u konačnici možda uopće neće utjecati na odluku hoćete li ih si priuštiti ili ne. Split Pad Pro kontroleri tako dolaze bez kontrola pokreta (Motion Controls), što vam možda uopće neće biti od prevelikog značaja. U njima se također ne krije ni HD Rumble značajka, odnosno Switchev odgovor na haptičke podražaje, a ni NFC čitač ili IR senzor kao na standardnim kontrolerima (od kojeg ni inače nema prevelike koristi jer je podrška za njega implementirana u tek nekolicinu naslova). Od drugih značajnijih tipki vrijedi spomenuti kako oba kontrolera na sredini svoje stražnje strane imaju po jednu dodatnu programabilnu tipku prilagođenu za pritiskanje s prstenjakom ili srednjim prstom te tipke koje se nalaze na samom dnu prednje strane: Turbo – za kontinuirani rapid fire bez potrebe pritiskanja dedicirane tipke te Assign za prebacivanje određene tipke na poziciju tipke Assign.

Zgodni feature je da kontrolere ne morate skidati sa zaslona Switcha prilikom punjenja

Dakle, ako vam neke dodatne funkcije koje standardno dolaze s kontrolerima Joy-Con nisu potrebne, a pritom svoje igre igrate isključivo u handheld modu i pritom težite za boljim gripom i preciznošću, spas biste mogli pronaći u Horijevim kontrolerima koje je u Hrvatskoj moguće pronaći za cca 50 eura. A nemojte zaboraviti ni da u prodaji postoji i Hori Split Pad Compact, koji bi vam u konačnici mogao više odgovarati svojim manjim dimenzijama uz sve značajke Pro verzije.

INFO

  • dimenzije: 65mm x 110mm x 28mm
  • težina kontrolera: 80g
  •  
  • licencirano od Nintenda
  • – primjerak kontrolera osigurao distributer