TECH REVIEW – AOC GH300


Tko god je radio marketinšku kampanju za AOC-ovu prvu seriju slušalica, zaslužio je pohvalu (a možda i povišicu) zbog iskrenosti. Na relativno običnom kartonskom pakiranju modela GH300 nalazi se slika, naziv i poneki informativni detalji, ali se iznad njih ističe tvrdnja da te slušalice “zvuče bolje no što izgledaju”. Redovito gledamo sulude tvrdnje o “premium” ovome i “hi-tech” onome da smo ostali doista zatečeni da na nekom potrošačkom predmetu nađemo tako jednostavnu i prilično samokritičnu izjavu.

OBLIK slušalica pomalo je generičan, ali nudi dovoljnu udobnost i uz duže korištenje.

Novo tržište

Već smo navikli vidjeti ime AOC na monitorima, riječ je o proizvođaču koji je stekao reputaciju po zaslonima dobrih performansi i zadovoljavajuće kvalitete te vrlo prihvatljive cijene. Takva strategija ih je pozicionirala kao jedan od najboljih izbora za one koji žele dobar omjer cijene i kvalitete. Sasvim je logično da će njihov izlet u tržišta druge PC periferije biti vođen istim načelima, ali tržište slušalica kudikamo je zasićenije od monitora pa ne očekujemo da će probijanje kroz konkurenciju biti lak zadatak. Njihov dizajn izgleda kao da je sastavljen od rezervnih dijelova slušalica HyperX, Razer i Sennheiser što nikako ne može biti slučajno.

ASOCIJACIJA Dizajn slušalica izgleda kako amalgam nekih od najpopularnijih proizvođača gaming opreme, ali ne kao direktna kopija.


RGB osvjetljenje relativno je skromno jer je ograničeno na logo smješten na sredinu svake slušalice, ali to nikako nije loše ako ne volite da vam glava izgleda kao božićno drvce. Bojom i intenzitetom svjetla može se upravljati softverom koji nažalost nije ni blizu razine funkcionalnosti kakva je već standardna za druge proizvođače. Doduše, AOC je tek počeo proizvoditi periferiju pa im možda možemo malo progledati kroz prste što im prva verzija upravljačkog softvera nije toliko stabilna i pristupačna kao oni koji se već godinama razvijaju i poboljšavaju. Na vizualnoj razini, ove slušalice se moraju moći uklopiti s najpopularnijim segmentom ovog tržišta, ali s osjetno ili bar marginalno nižom cijenom. Smanjena cijena očigledna je kada ih primite u ruke ili stavite na glavu. Plastika i umjetna koža ne odaju dojam visoke kvalitete i dovoljno su udobne da ih možete dulje nositi, ali nećete imati osjećaj komfora i prilagodljivosti koja se nalazi na skupljim modelima. Srećom, kada kroz njih krene zvuk, onda se dojam naglo popravlja.

RGB osvjetljenje ograničeno je na poleđinu slušalica.

Duboki ton

Već nakon nekoliko minuta korištenja vrlo je jasno da je kvaliteta zvuka mjesto gdje je AOC uložio većinu svoje pažnje tijekom razvoja i proizvodnje ovih slušalica. Ključ je u 50 milimetarskim neodimijskim driverima, koji su veći od standardnih 40 milimetarskih uobičajenih u ovom segmentu tržišta. Veći driveri mogu biti glasniji, ali bitnije je da mogu dati puniji i bolje definiran zvuk bas tonovima. To je u slučaju ovih slušalica jako bitan detalj jer je zadani miks zvuka vrlo jako naslonjen na dublji kraj frekvencija, ali pritom nije mutan.

UMJERENO Kvaliteta zvuka nadilazi očekivanja u odnosu na cijenu


Jake bas frekvencije su lukav trik za skrivanje grijeha i nedostataka poput smanjene definicije srednjeg spektra frekvencija no ovdje to nije nužno slučaj. Srednji i visoki rasponi čuju se dovoljno jasno i primjetno gube razlučivost tek kada se poveća glasnoća. Osnovne kontrole zvuka mogu se obavljati kroz plastični upravljač, što nam se više sviđa nego kontrole na samim slušalicama jer su kontrole vidljivije i veće pa time nude bolju preciznost od sitnih kotačića koje često naslijepo tražimo po ušima. Za razliku od jeftinijeg modela GH200, ovdje nalazimo klasičan USB kabel umjesto klasičnog utora za slušalice, ali to omogućava virtualni surround zvuk koji omogućava imitaciju pozicijskog zvuka.

Naposljetku još samo moramo spomenuti ugrađeni mikrofon koji također ne oduševljava izgledom i materijalom, a performansama zadovoljava potrebu i ništa više. Filtriranje buke riješeno je smanjenim rasponom frekvencija, tako da je jasno da je ovaj mikrofon namijenjen snimanju govora za potrebe Discorda ili Skypea, ali neće dati zvuk profesionalne produkcije zbog pomalo “limenog” zvuka.

KONTROLE se nalaze na USB kablu koji se spaja u računalo što znači da ovaj model neće vidjeti bežičnu varijantu.

Jasna vizija dizajnera

Prljava tajna većine integriranih slušalica i mikrofona, takozvanih headseta, leži u činjenici da se gotovo uvijek za istu cijenu mogu kupiti zasebne slušalice i mikrofon koji u kombinaciji nude bolje performanse od uređaja 2-u-1. AOC je s ovim paketom uspio ostati na dobroj strani jednadžbe jer za istu cijenu vjerojatno nećete naći mnogo boljih opcija što se tiče kvalitete zvuka, a mikrofon je samo bonus koji će poslužiti za povremeno čavrljanje. Tko god je smislio marketinšku kampanju za ovaj model bio je potpuno u pravu: doista zvuče bolje no što izgledaju, ali “bolje” je doista relativan pojam.

INFO

– 7.1 virtualni surround zvuk

– 50 mm neodimijski driver

– RGB osvjetljenje

– Cijena: 400 kn


DOBRO:

✔ Kvaliteta zvuka, cijena

LOŠE:

➖Kvaliteta materijala i softvera

UKRATKO:

Headset koji nudi dovoljno zvuka kako bi se istaknuo nad direktnom konkurencijom


Slušalice testirao i tekst priredio Borna Pleše.

Oglašavanje