AOC se davnih dana isprofilirao kao jedan od vodećih brendova kad su u pitanju gaming monitori, a bome im nisu strane i razne kolaboracije s brendovima poput Porschea kako bi isporučili neke zaista jedinstvene (i jako teške) primjerke ekrana na kojima se igramo. Pa ipak, neke suradnje s logičnije od drugih stoga nimalo ne čudi što nam je pod ruke (i pred oči) stigao novi monitor iz serije Agon Pro. Točnije AG275QXL League of Legends Edition. Tako je, ovo je monitor za sve fanove LoL-a koji nudi neke poprilično simpatične dodatke za fanove planetarno popularne MOBA-e. No, uz sav gamerski kič ovdje se nalazi i iznimno dobar monitor za gamere i one koji se tako osjećaju.

GAMERSKI ŠTIH Monitor izgleda jako gamerski ali na dobar način. Zapravo, što ga više gledamo to nam se više sviđa. 

Lijepi hextech dizajn najviše će cijeniti fanovi League of Legendsa, no svidio se i članovima redakcije koji nisu LoL-aši.”

S dizajnerske strane, bar po nekim našim preferencijama, AG275QXL hrabro korača između klasične RGB-ovske estetike i potpunog gamerskog kiča te pogađa zlatnu sredinu da bude baš taman. Kako i priliči LoL-u, dizajn monitora s prednje i stražnje strane ima jedinstveni vizualni stil Hextecha u crno zlatnom uzorku, a isti uzorak krasi i postolje te nosač. Sviđa nam se što pomoću nosača možemo podesiti visinu i nagib ekrana, a postoji i mogućnost da monitor montirate na zid. Iako, ako se odlučite za tu opciju izgubit ćete jednu popriličnu kul značajku jedinstvenu za LoL, a to je da RGB postolje prati akciju te će svijetliti na specifičan način ovisno o događajima u igri.

Monitor je poprilično jednostavno za montirati na postolje, iako će sa skoro 8 kilograma biti na težoj strani jednadžbe jednom kad ga u potpunosti sklopite. Na sreću, može se vrlo jednostavni rotirati pomoću postolja stoga ga nećete trebati šlampavo pomicati ako želite promijeniti kabel ili piknuti USB. Od utora možete očekivati 4x USB 3.2 te jedan utor za mini USB, 2x HDMI 2.0 te 2x DisplayPort 1.4. Još jedna zgodna značajka je mala upravljačka jedinica, brendirana u LoL bojama, koju možete koristiti za navigiranje izbornikom postavki monitora. Također ga možete koristiti kako biste u trenu prebacili na neki od zadanih stilova slike – LoL mode je namijenjen kako bi League of Legends napucao bojama – igra izgleda šarenije i dinamičnije u ovom modu skrojenom isključivo za nju. LoL mode paše i u nekim drugim igrama sličnog art stila poput Overwatcha 2 gdje stiliziraniji vizuali neće patiti zbog naglašenih boja. Ipak, u nekim drugim igrama poput COD-a ili jednostavno tijekom browseanja internetom preporučamo da isključite LoL mode te si sami namjestite postavke slike kako vam najviše odgovara.

SITNA ZAMJERKA Znamo da na League of Legends monitoru negdje treba pisati League of Legends, no postolje bi možda bilo mrvicu ljepše bez natpisa.

RGB osvjetljenje na postolju monitora koje prati akciju u igri zgodan je dodatak za imerzivniji doživljaj LoL-a


Kad su u pitanju performanse AG275QXL, može se pohvaliti ekranom od 27 inča, rezolucijom od 2560×1440, brzinom osvježavanja do 170Hz, vremenom odaziva od 1 ms na IPS panelu, DisplayHDR-om 400 te podrškom za G-Sync i FreeSync. Rezolucija i brzina osvježavanja čine ovo dobrim izborom i ako imate konzole koje želite spojiti na monitor – Xbox Series X je već imao podršku za 1440p, no od nedavno tu mogućnost ima i PlayStation 5 stoga ne biste trebali imati problema u korištenju ovog monitora s konzolama trenutne generacije. Naravno, ovo je monitor rađen primarno za LoL igrače te već spomenuta zgodna suradnja RGB osvjetljenja s akcijom u Summoner’s Riftu neće biti vidljiva tijekom igranja drugih igara.

SWITCH Pokazao se jako korisnim za navigaciju kroz izbornike. Također, jedno od tipkala namijenjeno je da u trenu uključite LoL mode slike (ili jedno od ostalih dva pre-setova).

Na koncu treba reći kako je ovo odličan gaming monitor i ako niste previše zagrijani za League of Legends iako je to njegova primarna privlačnost. LoL-ov hextechovski dizajna sviđao bi nam se i da ne postolju ne piše League of Legends, a cijela priča je dizajnerski ustvari jako lijepa te je “gamerska” na najbolji mogući način. Uz dodatak jedinstvene postavke slike namijenjene primarno za League of Legends te mogućnosti igranja do 170 frameova u 1440p, ovo je monitor za fanove Leaguea u kojem će uživati i oni koji nisu vični najpopularnijoj MOBA-i na svijetu.

Više informacija o AOC AGON AG275QXL pronađite na službenim stranicama.

INFO

– 27″ IPS panel s maksimalnom 1440p rezolucijom

– LoL mode slike

– 170 Hz osvježavanja i 1 ms odaziv

– Hextech dizajn i RGB postolje

Cijena: 4.089 kn


DOBRO:

✔ Odlične performanse, hextechovski dizajn inspiriran League of Legendsom

LOŠE:

➖ S 8 kilograma je pomalo težak

UKRATKO:

Idealni monitor za fanove League of Legendsa