Trend neobičnih integracija brendova već neko vrijeme je prisutan u gamingu. Čak i ako možemo zamisliti da ime luksuznih automobila vidimo u kombinaciji s PC konfiguracijama, monitori nisu nužno prva komponenta za koju bismo pomislili da ćemo vidjeti uz naziv Porsche. S druge strane, postoji dovoljno velika niša ljubitelja trkaćih simulatora da nije loša ideja imati nešto u ponudi za ekipu koja, osim dobrih performansi, voli imati luksuzne automobilske brendove gdje god je to moguće.

Masivan monitor

Očekivali bismo da je elegantan dizajn prioritet za proizvod s ovolikom cijenom i imenom, ali ostali smo iznenađeni s onime što je izašlo iz impozantno goleme, crne kutije. Samo kućište ekrana prilično je uobičajeno za zakrivljeni ekran od 27″. Čvrsti, crni, plastični okvir s relativno uskim rubovima, osim na dnu, gdje je moralo ostati dovoljno mjesta da se uklopi logo Porsche Design.

Golema, teška konstrukcija, metalnim kosturom definitivno ističe ovaj monitor od bilo kojeg drugog modela, čak i ostalih predimenzioniranih AGON modela koje AOC proizvodi, ali mislimo da su ovdje malo pretjerali.

Naše primjedbe oko dizajna počinju kada se sa samog ekrana spustimo na stalak. Službena specifikacija kaže da je težina monitora 1 kilogram, što je istina za sam monitor, ali ne i za stalak koji je višestruko teži. Ovo nije monitor za male i slabe stolove, ali ako imate dovoljno mjesta za njega, toliko je robustan da ga ni najveći potresi neće pomaknuti za milimetar (sjećate se kada o ovakvim stvarima nismo morali razmišljati? Ah, to su bila vremena…). Ideja je da aluminijski okvir stalka podsjeća na strukturalne dijelove automobila prilagođenih za utrke, ali teško da biste na to pomislili da vam netko na to ne usmjeri pozornost.

Visina i orijentacija ekrana može se lako prilagoditi, ali podrška za druge stalke, poput VESA standarda, ne postoji. Izvan automobilističkog konteksta, stalak će izgledati čudno na većini stolova koji nemaju sjajnih metalnih elemenata, a takva je većina u vrijeme kada se sav dizajn periferije svodi na crnu plastiku ili umjerene mat boje. Zbog velike kvadrature koje stalak zauzima, prazan prostor direktno ispod monitora ispunjen je svjetlosnim efektom koji se može prilagoditi na razne načine. OSD kontrole su malo neobične, ali funkcionalne, a monitor nudi nekoliko profila slike i HDR varijanti koje će pokriti većinu uporabnih scenarija za film, tekst ili igre.

ZAKRIVLJENI EKRAN osim funkcionalne ima i estetsku svrhu jer prekriva “noge” stalka kako ne bi previše virile.

Racionalne performanse

S obzirom na to da je ime Porsche između ostaloga sinonim i za brzinu, nije čudno da i ovaj monitor “juri” gdje god je to moguće. Najbitniji detalj u tom smislu je munjevita brzina osvježavanja od 240 Hz i trenutačni odaziv od 1ms na VA panelu. Osim toga, najbitnije značajke su AMD FreeSync te HDR koji zahvaljujući dobrom kontrastu boja daje primjetno bolji dojam slike u scenama s puno svjetla i sjene. Pomalo smo iznenađeni, ali i impresionirani što ovaj monitor nema 4K rezoluciju već je ograničen “samo” na 1440p. Kada proizvođači žele nabiti cijenu monitoru, onda ubace 4K panel i upale kalkulator, ali u ovom slučaju smo ipak dobili racionalniju odluku. Na dijagonalama od 27″ tako visoke rezolucije znače visoko opterećenje za hardver u zamjenu za gotovo neprimjetno bolju sliku, a 1440p je optimalno mjesto u kojemu je kvaliteta slike dobro balansirana s umjerenijim naporom za grafičku karticu. Brzina osvježavanja je ionako ono što većini igrača više koristi od prenapuhanog broja piksela pa pretpostavljamo da će u tom smislu ovaj monitor privući ciljanu publiku, pogotovo među ljubiteljima iRacinga i sličnih simulatora.

METALNA KONSTRUKCIJA je fiksna i prilagodljiva, ali monitor se može montirati samo na stalak s kojim dolazi u kutiji.

Krivi kontekst?

Ako ste doista ljubitelj simuliranih utrka, ovaj monitor nudi ono što trebate, ali ako radite vlastiti simulator, pitanje je što je isplativije – kupiti jedan ovakav monitor ili tri jeftinija pa si napraviti multi-display konfiguraciju? Ovaj uređaj zapravo je puno prilagođeniji za konvencionalniju gaming publiku koja igra na jednom monitoru i zahtjeva maksimalne performanse na jednom ekranu, bilo da vozite 911-icu oko Nürburgringa ili se napucavate u Apex Legendsu. Objektivno gledano, ne možemo previše prigovoriti ovom monitoru, osim možda da smo zaradili bruh dok smo ga podigli, sastavili i namjestili na stol. Međutim, jednom kada je sjeo na svoje mjesto, nismo imali niti jednu ružnu riječ za njega. Prva stvar koja bi mogla odbiti dio zainteresiranih je cijena, pogotovo na trenutnom tržištu u kojemu vrhunski zasloni već godinama postaju sve jeftiniji. AOC je proizvođač koji zna ponuditi dobar omjer cijene i kvalitete, ali njihova AGON linija uvijek je bila paprena za novčanik, a činjenica da je sada spojena s luksuznim brendom znači da i ovdje postoji element plaćanja “za marku”.

Posjetite službenu AOC stranica modela AGON PD27.

 

INFO

– 27″ zakrivljeni VA panel s maksimalnom 1440p rezolucijom

– Prilagodljiva rasvjeta

– HDR 240 Hz osvježavanja i 1 ms odaziv

– Stereo zvučnici, 2xHDMI, 2xDP portovi i 4xUSB 3.2 ulaza

Cijena: 6000 kn


DOBRO:

✔ Kvaliteta performansi, čvrst i stabilan dizajn

LOŠE:

➖ Težina i nemogućnost montiranja na drugi stalak

UKRATKO:

Premium monitor s premium cijenom koji nudi vrhunske performanse bez pretjerivanja


Monitor testirao i tekst priredio Borna Pleše.