Voljeli ga, mrzili, ili vam bio neshvatljiv, ne može se poreći da je eSports u vrtoglavom usponu. Ovogodišnje svjetsko prvenstvo u mega popularnoj MOBA-i League of Legends održano je u Berlinu u listopadu, i prema objavi organizatora oboreno je puno rekorda u LOL-u i e-Sportsu općenito.

Na primjer, oboren je rekord za najviše istovremenih gledatelja kada je za vrijeme finalnog meča između SK Telecoma i Koo Tigersa prvenstvo istodobno pratilo 14 milijuna ljudi.

S obzirom da se svjetsko prvenstvo u League of Legends ove godine održavalo u Europi, očekivali biste da bi to značilo pad gledanosti jer je u vrijeme održavanja većine mečeva Sjeverna Amerika spavala, ili se tek budila. Ali nije tako, jer je prema objavi organizatora Riot Gamesa prvenstvo pratilo 36 milijuna gledatelja diljem svijeta, što je “rekord za eSports događaj” i 10 milijuna gledatelja više nego prošle godine.

Finale svjetskog prvenstva u League of Legends, Berlin (Fotografija: Riot Games)

Finale svjetskog prvenstva u League of Legends, Berlin (Fotografija: Riot Games)

Prvenstvo se održavalo tjedan dana, kao i prošle godine, ali sveukupan broj gledatelja ove godine bio je 334 milijuna, što je velik skok u usporedbi s 288 milijuna od prošle godine.

Riot Games poručili su kako će se mjesto održavanja i ostali detalji o svjetskom prvenstvu u League of Legends 2016. biti objavljeni u sljedećih nekoliko tjedana.