Sekiro: Shadows Die Twice – najnoviji Souls-like izdanak poznatoga japanskog studija From Software koji nam je donio upravo Dark Souls i Bloodborne – uskoro izlazi na tržište, a s početkom 2019. godine oživjela je i marketinška kampanja za igru, pa smo tako o njoj sinoć dobili solidnu količinu svježih informacija.

Posljednji puta o Sekirou smo na webu pisali prošloga rujna, kad smo imali prilike vidjeti petnaestominutni gameplay video, a još više o igri mogli ste čitati u listopadu u 55. broju časopisa Reboot.

Progresija lika u igri Sekiro: Shadows Die Twice znatno je drukčija od dosadašnjih Souls-like igara studija From Software

Ovoga puta, novosti o igri dolaze putem uglednoga portala gameinformer, koji ekskluzivno donosi novosti direktno s izvora, posjetivši japanski studio From Software i kroz razgovor s njegovim predsjednikom te tvorcem Dark Soulsa, Bloodbornea i Sekiroa – Hidetakom Miyazakijem.

Novosti koje smo sada dobili očituju se u načinu na koji se Sekiro bavi progresijom lika, koja je znatno drukčija od dosadašnjih Souls-like igara studija From Software te u činjenici da Sekiro: Shadows Die Twice uopće neće imati multiplayer komponentu, ali će zato biti moguće pauzirati igru u bilo kojem trenutku.

Progresija lika

S obzirom da je Sekiro singleplayer igra u kojoj svi igramo samo s jednim unaprijed kreiranim i definiranim likom – shinobijem misterioznoga imena The Wolf – logično je da će levelanje i progresija lika biti znatno različiti od prijašnjih From Softwareovih Souls-like igra u kojima je bilo potrebno nadograđivati one dobro poznate RPG elemente kao što su Strength, Dexterity, Endurance, Vitality i slično, a pošto je protagonist shinobi, ovoga puta nema ni odabira klase.

To, dakako, ne znači da u Sekirou neće biti nikakvoga levelanja. Naprotiv, jedan od glavnih elemenata igre bit će skupljanje iskustvenih bodova ubijanjem neprijatelja, a pomoću skupljenih bodova nadograđivat ćemo vještine kroz dobro poznati skill tree. No, kako navode iz gameinformera, bit će prvo potrebno u svijetu igre pronaći određene iteme pomoću kojih vještine tek moramo otključati.

Nadograđivanje vještina skupljenim iskustvenim bodovima vrši se na određenim lokacijama, odnosno checkpointovima, kao što je slučaj i u Dark Soulsu (bonfire) i Bloodborneu (lampe), samo što se oni u Sekirou zovu Sculptor’s Idols. Neke od zasada poznatih grana nadogradnji u koje možemo uložiti bodove su shinobi vještine, samurai vještine i takozvane combat vještine, a veliki je naglasak i na nadograđivanju prostetičke ruke – glavnoga alata koji (uz mač kao glavno oružje) imamo na raspolaganju u igri i koji se, kao što je od prije poznato, može pretvarati u različite vrste sporednoga oružja i gadgeta za platformiranje.

Također, značajna promjena u odnosu na Dark Souls i Bloodborne je i činjenica da nema takozvanog “corpse runa”, već će umiranje biti potpuno drukčije u Sekirou. Drugim riječima, umiranjem nećemo gubiti sav “novac” koji smo skupili u prethodnome životu te neće biti potrebno prije iduće smrti pronaći svoje tijelo i pokupiti ono što je na njemu ostalo. Ipak, direktor studija From Software i igre Sekiro: Shadows Die Twice – Hidetaka Miyazaki u intervjuu za gameinformer naglasio je da će smrt itekako igrati veliku ulogu u igri, ali što to točno znači ako nema mehanike corpse runa, zasada nije razjasnio te nam ostaje vidjeti.

Puno više dodatnih informacija o progresiji lika, skill treeovima i “levelanju” možete saznati na ovome linku.

Izostanak multiplayera

Kao što svi dobro znaju, jedna od ključnih stavki From Softwareovih prijašnjih Souls-like igara bila je upravo multiplayer komponenta te mogućnost “invadeanja” u tuđu igru ili pozivanja drugih igrača u svoju, kao i ostavljanje poruka na mapi drugim igračima. Sekiro kompletno mijenja tu formulu, potpuno izbacujući multiplayer komponentu iz igre. S obzirom da je ovo singleplayer igra u kojoj svi igraju s istim likom, From Software ovo vidi kao priliku da se fokusira na krojenje savršenog iskustva za svakoga igrača.

Sekiro značajno mijenja formulu prijašnjih From Softwareovih Souls-like igara, potpuno izbacujući multiplayer komponentu iz igre

Stvarajući ove prostore igre, ne moramo više uzimati u obzir kako će igrači funkcionirati jedni s drugima na mapama ili kako će potencijalno iskorištavati prostor igre kooperacijom ili nečime sličnim“, u intervjuu za gameinformer izjavio je Yasuhiro Kitao – marketinški i komunikacijski menadžer From Softwarea te dodao: “To nam omogućava da izbrusimo iskustvo igrača i doista naglasimo taj manjak restrikcije koji dolazi sa stvaranjem igre osnovane na multiplayeru te da na tim mjestima pustimo mašti na volju“.

S druge strane, izostanak multiplayera From Softwareu je po prvi puta nakon dugo godina omogućio da u jednoj Souls-like igri implementira mogućnost pauziranja igre, što nikako nije bio slučaj sa serijalom Dark Souls i Bloodborne, a mnogi će to zasigurno vidjeti kao dobrodošlu promjenu, jer će ova činjenica, uz izostanak corpse runa, znatno utjecati na smanjenje stresa tijekom igre, ali i ukloniti brigu o tome hoće li vas neki nasumični igrač napasti baš u nezgodnoj situaciji.

Također, s obzirom da nema mogućnosti kooperacije, studio se ovoga puta, kako navode iz gameinformera, mogao fokusirati na dizajniranje bosseva i boss fightova isključivo za jednoga igrača, bez kalkulacija o tome kakve preinake treba primijeniti ukoliko igrači bosseve rješavaju kooperativno.

Više o izostanku multiplayera iz Sekiroa možete saznati na ovome linku.

Ne znamo za vas, ali mi jedva čekamo 22. ožujka, kada Sekiro: Shadows Die Twice izlazi na PC, PlayStation 4 i Xbox One.