Sony je izbacio financijsko izvješće za prvi kvartal financijske godine 2020., a iz njega je vidljivo da je, ususret izlasku nove generacije konzola, prodaja PlayStationa 4 i dalje u padu.

Primjerice, prošle je godine prodano 3.2 milijuna konzola PlayStation 4, dok je u istom periodu ove godine prodano svega 1.9 milijuna. Iako usporedbom možemo zaključiti da je riječ o velikom padu, treba imati na umu da je riječ o skoro dva milijuna prodanih primjeraka konzole koju će “ubrzo zamijeniti” nova generacija.

Također je zanimljivo za primijetiti da je u završnom kvartalu 2019. godine prodano manje konzola nego u prvom kvartalu 2020. godine – svega 1.4 milijuna. Ukupno gledajući, konzola PlayStation 4 dosad je prodana u više od 112 milijuna primjeraka.

Kao što je bilo i za očekivati, najprodavanije igre prvog kvartala su The Last of Us Part II i Ghost of Tsushima, a upravo je potonja probila rekord za najbrže prodavan novi IP na toj konzoli.

Velik udio u prodajnim brojkama igara otpada na digitalne igre, koje su za vrijeme pandemije koronavirusa zabilježile porast, pa je tako od ukupnog broja prodanih primjeraka igara čak 74% prodano u digitalnom obliku

Unatoč lošijim prodajnim brojkama konzole PlayStation 4, u prvom kvartalu tekuće financijske godine u Sonyju je zabilježeno povećanje pretplatnika na pretplatnički servis PlayStation Plus. Po izvješću prošlog kvartala taj je servis brojio 41.5 milijuna pretplatnika, dok je trenutna brojka 45 milijuna.