Jučer, 6. siječnja, počelo je ovogodišnje izdanje najvećeg svjetskog sajma tehnologije. Naravno, riječ je o sajmu CES 2020 koji se, kao i njegova prijašnja izdanja, održava u Las Vegasu i na kojem se okupljaju svi mogući tehnološki inovatori i kompanije koje javnosti prezentiraju svoje nove komade tehnologije. Tako na sajmu gostuje i Sony, koji je uz niz svojih ostalih proizvoda, “došao” i s konzolom PlayStation 5.

Da ne bude zabune, od same konzole nije se moglo vidjeti apsolutno ništa, ali zato je Sony prikazao njezin novi logo, koji potpuno spada u gabarite očekivanog, kao što možete i vidjeti u naslovnoj slici ove vijesti. Sami dobri stari logo sa stiliziranim slovima “PS” identičan je kao i kod prethodne konzole, a čak je i logotip za “PS5” jednakoga fonta kao i “PS4”. Sasvim je jasno da je Sony išao već utabanim stazama i s prepoznatljivim fontom jer, kao što kaže stara poslovica: “if it ain’t broke, don’t fix it”. Ne, ne možemo se u ovom trenutku sjetiti hrvatske inačice te poslovice, sorry.

Osim konačnog prikaza službenog logoa, Sony je još jednom potvrdio i neke tehničke specifikacije nadolazeće konzole PlayStation 5, koje su nam poznate od prije, a kao što možete vidjeti na slici iznad, PS5 će imati podršku za 3D audio zvuk, ultra brzi SSD disk, čitat će Ultra HD Blu-Ray diskove te će imati podršku za tehnološku novinu Ray Tracing koja je u ovom trenutku dostupna samo na PC-ima. Naravno, još jednom je spomenuta i činjenica da će novi kontroler DualShock 5 imati određene novosti, kao što su haptički/adaptivni triggeri.

Za kraj, iznijeli su i neke odlične informacije vezane uz prodaju i brojke, pa smo tako saznali da se konzola PlayStation 4 prodala u ogromnih 106 milijuna primjeraka širom svijeta od početka njezinog životnog ciklusa do danas, a uz to je prodano i 1.15 milijardi PlayStation 4 igara. Dotakli su se i PSN-a, koji je dosegnuo 103 milijuna mjesečnih aktivnih korisnika (što znači da svega 3 milijuna vlasnika konzole PS4 ne koristi PSN), dok je broj pretplatnika na servis PS Plus dosegnuo brojku od 38.8 milijuna. Dakako, za one koje interesira VR, obznanjeno je i da je PSVR prodan u 5 milijuna primjeraka, što je doista solidna brojka.