Posljednjih nekoliko mjeseci bruji se o Microsoftovom interesantnom pristupu kojim idu u susret igračima i vlasnicima  njihove trenutne konzole Xbox One, a taj je da će barem tijekom idućih godinu do dvije sve first-party igre koje izađu za next-gen konzolu Xbox Series X biti igrive i na konzoli Xbox One. Drugim riječima, Xbox Series X iduće dvije godine neće imati ekskluzive u odnosu na Xbox One, a u to sve vješto se spaja i funkcionalnost Smart Delivery, pomoću koje će većinu igara biti moguće kupiti samo jednom, ali igrati na obje konzole. 

Prema novim informacijama koje je za portal GamesIndustry.biz u intervjuu obznanio predsjednik i direktor Sony Interactive Entertainmenta Jim Ryan, sada napokon znamo da Sony sa svojom nadolazećom next-gen konzolom PlayStation 5 ide u potpuno suprotnom smjeru od Microsofta, jer je obznanjeno da PlayStation 5 first-party ekskluzive koje dolaze iz PlayStation Studiosa neće biti igrive na PlayStationu 4.

Uvijek smo govorili da vjerujemo u generacije. Vjerujemo da bi, kad se potrudite stvoriti next-gen konzolu, ona trebala uključivati značajke i prednosti koje prethodna generacija nije imala i da bi, prema našem mišljenju, ljudi trebali raditi igre koje mogu maksimalno iskoristiti te značajke“, ističe Ryan u intervjuu te dodaje: “Mislimo da je vrijeme da PlayStation zajednici damo nešto novo, drugačije, u čemu mogu uživati samo na PlayStationu 5“.

Postojanje značajke Smart Delivery Microsoft je prvotno “reklamirao” kroz Cyberpunk 2077 i Assassin’s Creed Valhalla, a onda i niz drugih igara. Sony, pak, ide u sasvim drugačijem smjeru.

S druge strane, s portala Eurogamer ističu kako su nedavno saznali za novu Sonyjevu naredbu prema kojoj svi studiji koji od sada na pa nadalje razvijaju igre za PlayStation 4, moraju osigurati da su iste kompatibilne s next-gen konzolom PlayStation 5, a ta regulacija stupa na snagu s datumom 13. lipnja.

Također, s obzirom da je poznato da baza igrača na konzoli PlayStation 4 broji preko 100 milijuna korisnika, Ryan u intervjuu za GamesIndustry.biz ističe i da kompanija neće napustiti svoje igrače na trenutnoj generaciji konzola, stoga je za vjerovati da će igre za PlayStation 4 nastaviti izlaziti i nekoliko godina nakon što stigne PlayStation 5. “Oduvijek smo osjećali odgovornost da služimo zajednici igrača na PS4 nekoliko godina nakon izlaska PS-a 5“, ističe Ryan, dodajući da je to velika poslovna prilika za kompaniju.

Kako god bilo, zaključak je da PlayStation 5 ekskluzive neće biti igrive na PlayStationu 4 te da će igre zasebno za PlayStation 4 izlaziti još nekoliko godina, ali će one zato morati biti kompatibilne s PlayStationom 5.

U drugim vijestima, podsjećamo da je službeno potvrđeno da će Sony idući tjedan u četvrtak, 4. lipnja u 22 sata po našem vremenu putem live eventa napokon otkriti nadolazeće next-gen igre za PlayStation 5. Event će trajati više od sat vremena, a očekuju nas naslovi nekih od najboljih i najinovativnijih studija širom svijeta.