U potpuno neočekivanom obratu situacije, kad se radi o gaming tržištu budućnosti čije je tlo očigledno uzdrmala najava streaming gaming platforme Google Stadia od prije dva mjeseca, dva najveća konkurenta na tržištu konzola – Sony i Microsoft danas su najavili jedinstveno strateško partnerstvo i kolaboraciju na novim cloud streaming i AI rješenjima u području gaminga i na korist obje njihove platforme.

Informacija je to koja je najavljena putem službene Microsoftove stranice, a iako se nigdje u tekstu ne spominje Google Stadia i njihova cloud streaming platforma, možemo pretpostaviti da je njezin veliki korak u budućnost gaminga zasigurno jedan od razloga za ovako veliku i neočekivanu odluku dva velikana. Kako navode u službenoj objavi, Sony i Microsoft će zajednički u budućnosti razvijati cloud rješenja koja će biti bazirana na Microsoftovoj postojećoj Azure cloud tehnologiji te će Sony imati pristup korištenju Microsoft Azure podatkovnih centara za potrebe streaming gaming usluga. “Ovom suradnjom kompanije žele isporučiti poboljšana zabavna iskustva svojim korisnicima širom svijeta. Ovo također uključuje izgradnju boljih razvojnih platformi za zajednicu kreatora sadržaja“, stoji u službenoj Microsoftovoj objavi.

Rukovanje direktora simbolično je predstavilo suradnju velikana – Sonyja i Microsofta (Predsjednik i CEO Sonyja – Kenichiro Yoshida lijevo te CEO Microsofta – Satya Nadella desno)

Na koji način će se ova suradnja i zajednički razvoj streaming gaming platformi i usluga odigrati, zasada još uvijek nije poznato, no u službenoj objavi navedeno je kako nas više detaljnijih informacija o partnerstvu očekuje uskoro. Također, o ovoj neočekivanoj suradnji oglasili su se i čelnici obje kompanije. “Sony je oduvijek bio lider na području zabave i tehnologije, a ova kolaboracija koju smo danas najavili nastavlja se na tu povijest inovacija“, naveo je CEO MicrosoftaSatya Nadella te dodao: “Naše partnerstvo donosi snagu Azurea i Azure AI-ja Sonyju kako bi mogli isporučiti nova gaming i zabavna iskustva svojim korisnicima“.

Predsjednik i CEO Sonyja – Kenichiro Yoshida bio je nešto rječitiji. “PlayStation je nastao kroz integraciju kreativnosti i tehnologije. Naša misija je dalje evoluirati platformu i nastaviti dostavljati najbolja i najimerzivnija zabavna iskustva, zajedno s cloud okolinom koja će osigurati najbolja moguća iskustva bilo kada i bilo gdje“, istaknuo je Yoshida te dodao: “Microsoft je već dugi niz godina naš ključni poslovni partner, iako se, naravno, ove dvije kompanije natječu u određenim područjima. Vjerujem da će ovo naše partnerstvo u razvoju budućih cloud rješenja uvelike doprinijeti napretku interaktivnog sadržaja“.

Kako će sve to skupa izgledati i što će velikani Sony i Microsoft zajedno stvoriti, ostaje nam vidjeti, a vjerujemo kako ćemo i od Microsofta čuti nešto više vrlo brzo – potencijalno na ovogodišnjem E3-ju, ako je suditi po izjavi šefa Xboxa Phila Spencera koji je još krajem ožujka obećao da će Microsoft ovoga ljeta ponuditi svoj odgovor na Google Stadiu. Dotada, originalnu službenu objavu s puno više detalja pročitajte na ovome linku.