Dok čekamo Serious Sam 4: Planet Badass, domaći razvojni tim Croteam nam je putem svojeg indie programa Croteam Incubator odlučio ponuditi jedan spin-off. Na njemu je radio Gungrounds, koji se do sada bavio 2D pucačinama s bullet hell elementima, pa je logično da su se držali onog u čemu su dobri i isto napravili za Serious Sam: Tormental.

Ova igra s popularnim junakom spada u roguelite žanr, što znači da nakon umiranja svaki put krećete ispočetka, ali barem između svakog pokušaja možete nabaviti nadogradnje koje će vam pomoći u sljedećima. Samo napucavanje odvija se u umu zlikovca Mentala, pa vas čekaju horde raznih neprijatelja koje je on zamislio.

Serious Sam: Tormental je trenutno dostupan samo za PC i to putem Early Accessa na Steamu, dok ranu verziju možete isprobati na servisu itch.io. Prema opisu na Valveovom servisu, igra bi u ovoj fazi razvoja trebala provesti dva ili tri mjeseca, ali tim ostavlja mogućnost da ona traje dulje ili kraće ovisno o tome kako im bude išlo. Ako kupite igru sad čekaju vas tri područja za istraživanje, četiri bossa, tri lika od kojih svaki ima svoj stil igranja, više od 30 oružja i 20 nadogradnji. Gungrounds je inspiraciju potražio u naslovima poput The Binding of Isaac, Nuclear Throne, Enter the Gungeon i Geometry Wars, pa ako vam se te igre sviđaju, imajte i ovu na umu.