Veličina nije uvijek pravi pokazatelj snage, ali u ovom slučaju ipak jest

Nekada davno, dok se za internetsku vezu morao birati telefonski broj i wikipedia je postojala samo u papirnatom obliku, monitori veličine 17 inča bili su veliki, glomazni i skupi. Danas na stolnim računalima redovito viđamo veće ekrane, a prijenosna računala su jedina gdje se monitor od 17 inča smatra velikim. Upravo je to bila naša prva pomisao kada smo pristupili testiranju Asus Strix GL702VS, gaming prijenosnika s velikom kvadraturom.

Dijagonalno povećan

Ovaj je model gotovo identičan modelu 502 koji smo testirali u 41. broju, uključujući i monitor s brzinom osvježavanja od 120 Hz i podrškom za Gsync. GL702VS dolazi s Intelovim i7 procesorom modela 7700HQ, 16 GB RAM-a i uobičajenom kombinacijom SSD i HDD diskova koji će osigurati i brzinu i prostor.
Grafička kartica je Nvidijina GTX 1070, koja je u samom vrhu onoga što ćete naći u standardnom laptopu, a performanse su u skladu s time. Passmark je smjestio ovaj laptop u top 9% svih testiranih konfiguracija, 3D mark je glatko vrtio sve stres testove, što znači da je riječ o stabilnoj, ne samo jakoj konfiguraciji. Što se igara tiče, očekujte da ćete u standardnoj HD rezoluciji uspješno vrtjeti baš sve, a većina igara će sasvim dobro i glatko ići i do 1440, što čak i ima smisla na ovako velikom ekranu ili bi barem imalo kada bi ekran podržavao rezolucije iznad 1080. Testove na većim rezolucijama zato smo pokušali napraviti s eksternim monitorom i uvjerili se da bolje optimizirane igre funkcioniraju prilično glatko na većim rezolucijama.
Sintetički benchmark rezultati bili su manje-više identični kao u modelu 502, uz manje padove u testovima koji su obavljali downscaling s veće rezolucije, no to su bile uglavnom neprimjetne razlike koje bi mogle biti prouzročene većim ekranom, ali bismo ih možda čak i vidjeli između prijenosnika iste konfiguracije zbog razlike u verziji pokretača hardvera. Forza Horizon je bez problema jurila na stabilnih 60 FPS-a i izgledala jako dobro na ovom ekranu, koji svojom mat površinom jamči dobru vidljivost u dobro osvijetljenim prostorima, smanjuje količinu odsjaja i nudi široke kutove gledanja.

VELIK MONITOR dolazi s velikom brzinom osvježavanja i G-Syncom kako bi se eliminiralo kidanje ekrana

Može VR?

Zanimljivo je da GL702 nije pun “VR ready” naljepnica kao njegov manji brat, ali s obzirom na identičnu konfiguraciju, znamo da bi ovaj uređaj morao biti sposoban pokretati VR sadržaje. Nažalost, nismo imali Rift ili Vive pri ruci da to definitivno isprobamo pa imajte to na umu ako o ovom laptopu razmišljate prije svega zbog VR-a. Konfiguracija na papiru je “tu negdje”, tako da svakako preporučujemo temeljito testiranje s pravim VR uređajima.
Dijagonala od 17“ znači da je i ukupna veličina uređaja primjetno veća od standardne, što ima svoje prednosti i nedostatke. Najočitiji problem je činjenica da laptop možda neće lako stati u svaki ruksak i torbu te da je kilaža uređaja nešto veća. S druge strane, veći monitor znači više prostora za tipkovnicu i touchpad, ali i za ispuh koji može nešto učinkovitije hladiti komponente u odnosu na laptope manjeg formata.

Maksimalna rezolucija ekrana od 17 inča je 1080p. Moglo bi biti veće, ali osim toga nemamo primjedbe na kvalitetu zaslona

Želite biti streamer?

Na ovom smo prijenosniku moćne konfiguracije iskoristili priliku kako bismo isprobali najnoviju mogućnost Windowsa 10. Svi koji su htjeli postati let’s play zvijezde ili pokazati svijetu kako dobro igraju neku multiplayer igru, sada to mogu napraviti lakše no ikada. Windows 10 od najnovijeg Creator’s updatea podržava integrirani streaming (pardon, „strujanje“) direktno i bez posebnog softvera. Osim što je jeftinije i praktičnije od već uobičajenih programa za streaming, integrirano je s vašim operativnim sustavom tako da ne morate kreirati nove korisničke račune i pamtiti nekoliko lozinki.
Streaming se radi direktno preko Xbox korisničkog računa, a naši gamerski podvizi se odmah emitiraju na stranici mixer.com, već poznatom odredištu za Xbox streaming. Mixer (donedavno zvan Beam) je od sada i dom PC streaminga, gdje ćemo se pridružiti stotinama igrača koji uživo emitiraju svoje podvige i privlače publiku duhovitim komentarima, stručnim savjetima ili blesavim šeširima.
Ako imate pri ruci laptop s Windows 10, doslovno vam ništa drugo ne treba. Zvuk će se snimati preko ugrađenog mikrofona, a video preko web-kamere. Zato stisnite Win+Alt+B (ili na što god ste već postavili prečac za streaming) i počnite sa svojom streaming karijerom.

TESTIRALI SMO srebrnu verziju ovog prijenosnika i moramo priznati da imitacija brušenog metala izgleda prilično dobro

Masa je mama

S obzirom na to da se redovito družimo s Asusovim gaming prijenosnicima, već smo naučili koje su njihove uobičajene značajke u dobrom i lošem smislu. Česta zamjerka, izdržljivost baterije, jedna je od stvari na koju ćemo redovito malo prigovoriti. Doduše, čini nam se da moramo malo progledati kroz prste ovoj konfiguraciji jer je riječ o vrlo jakom hardveru te većem monitoru koji bi vjerojatno brzo iscrpio bilo kakvu bateriju. Još jedna olakotna okolnost u tom smislu je i činjenica da ljudi obično ne kupuju laptope velikih formata jer smatraju da je prenosivost prioritet. Ovo je vrlo dobar uređaj za upotrebu na stolu koji odlično funkcionira u paru s drugim ekranom i lako će progutati većinu igara ili aplikacija kojim ga nahranite kada je ukopčan u struju. Nošenje neće biti iznimno ugodno s obzirom na veličinu i kilažu uređaja. Pouka priče: ne kupujte tenk ako trebate kabriolet.
Što se dizajna tiče, moramo priznati da smo vrlo zadovoljni viškom prostora na uređaju zbog kojega je upotreba vrlo ugodna. Srebrna “titanium” verzija koju smo testirali nam se i vizualno prilično svidjela jer neonski ROG logo i neonski detalji nisu toliko napadni kao na crnoj varijanti.
Nema sumnje, ovo je vrhunski stroj koji dolazi s vrhunskom cijenom. U tom smislu nam se čini da možemo cjepidlačiti zbog detalja, ali u najvažnijim elementima doista nemamo primjedbi na ovaj prijenosnik. Asusova najnovija serija Strix standardno je dobra, a ovo je jedan od njezinih boljih primjeraka.

OCJENA I INFO>

– 17.3″ (16:9) (1920 x 1080)
– Intel Core i7 7700HQ, 2,8 GHz
– NVIDIA GeForce GTX 1070 8 GB VRAM
– 16 GB DDR4 SDRAM
– 1TB 7200RPM SATA HDD+256 GB SATA3 SSD

DOBRO:

Snažna konfiguracija, G-Sync, dizajn

LOŠE:

Maksimalna rezolucija od “samo” 1080p

UKRATKO:

Koliko para, toliko muzike, GL702VS je premium uređaj po premium cijeni

*Asus Strix GL702-VS unboxali smo i predstavili prije nekoliko dana