Da poljski studio CD Projekt RED radi na velikoj DLC story ekspanziji za Cyberpunk 2077, znamo već poprilično dugo. Od prije točno godinu dana, odnosno od 28. svibnja 2021. znamo i da na ekspanziji aktivno radi i projekt vodi još tada postavljeni novi direktor igre Gabriel Amatangelo (bivši BioWareovac i dizajner DLC dodataka i ekspanzija za Dragon Age: Inquisition Star Wars: The Old Republic). Ono što dosad nismo znali je da više od pola ukupnog osoblja studija CDPR sada aktivno radi na ekspanziji.

Ta informacija dolazi putem novog financijskog izvještaja za prvi kvartal 2022. kojega je CDPR jučer javno objavio i tako otkrio nekoliko interesantnih informacija o brojnim projektima na kojima trenutno rade. Informacija da većina studija radi na ekspanziji za Cyberpunk 2077 fascinantna je s obzirom na to da smo još sredinom prošloga mjeseca saznali da studio radi na čak osam različitih projekata, samo neki od kojih su novi nastavak serijala The Witcher, zatim spinoff za Gwent, rad na next-gen verziji Witchera 3, rad sa studijom Molasses Flood na nenajavljenoj igri na temelju postojećih CDPR franšiza, ali i konceptualni i istraživački rad na nekoliko drugih nenajavljenih projekata.

Prema tablici raspodjele osoblja po različitim projektima, od 30. travnja više od pola svih zaposlenika radi baš na Cyberpunk ekspanziji

Nastavak priče i novi likovi

No osim sinoć objavljenog financijskog izvještaja na internet su izašle i informacije koje CDPR očigledno nije planirao podijeliti. Tako se sinoć na redditu pojavila hrpa fajlova koje su iskopali datamineri. Prema tvrdnji leakera, ništa od toga nije ukradeno niti ilegalno, već se radi o pravim fileovime iz igre – titlovima na engleskom i poljskom koje je CDPR navodno zabunom lansirao u prvoj verziji famoznog posljednjeg velikog patcha 1.5 i to još 15. veljače. Titlovi i popratni fileovi sadrže na stotine različitih linija dijaloga, otkrivajući gotovo kompletnu radnju ekspanzije od početka do kraja, nove likove i nove lokacije koje ćemo posjetiti. Tako saznajemo za novu lokaciju koja nosi naziv Combat Zone koju dosad nismo imali prilike posjetiti u originalnoj igri Cyberpunk 2077, a nalazi se u regiji Pacifica.

Kako se ističe u procurenim informacijama, priča DLC ekspanzije trebala bi početi u toj zoni u koju će našu protagonisticu (ili protagonista) V poslati misteriozni novi lik imena Songbird, netrunnerica koja će hakirati naš čip u glavi, dati nam glavni zadatak i navodno privremeno “prebrikati”, odnosno zamijeniti Johnnyja Silverhanda (mnogi već sad pretpostavljaju da to znači da nema Keanua Reevesa u ekspanziji, što bi bilo izrazito praktično jer bi CDPR vjerojatno morao platiti popriličnu svotu novca za slavnog glumca, što se možda ne bi isplatilo za DLC ekspanziju, no to su zasad nagađanja i glasine). 

Model lika Songbird kako su je u fajlovima originalne igre pronašli datamineri još prošle godine, a navodno bi trebala biti glavni questgiver u novoj velikoj DLC ekspanziji

Ovo zapravo nije ni prvi puta da su datamineri primijetili Songbird, već se njezino postojanje otkrilo još prošle godine, kada su revni fanovi iskopali njezino ime, nedovršeni model lika i opcije nadogradnje iz fajlova same glavne igre, što je već tada bilo čudno jer se Songbird nikad i nigdje ne pojavljuje niti spominje u Cyberpunku 2077. Znači li to da se originalno trebala pojaviti u igri pa je kasnije izbačena ili su već tada postojali budući planovi za njezin dolazak u DLC ekspanziji, zasad nije poznato.

Sedam novih glavnih misija

Među ostalim ključnim stvarima iz procurenog scenarija spominje se i nekoliko novih završetaka glavne igre Cyberpunk 2077, uključujući i zasebni i drugačiji novi kraj koji uključuje Hanako Arasaka, famoznu kćer Sabuora – vlasnika zloglasne korporacije Arasaka. Ističe se i činjenica da će DLC ekspanzija ujedno utjecati i na druge postojeće završetke cjelokupne igre, pri čemu će ih izmijeniti, a upravo u tom segmentu spominje se kako će Songbird u više navrata tijekom brojnih dijaloga i rasprava ušutkati Johnnyja Silverhanda.

Nova ekspanzija donosi i mnoštvo novog open world sadržaja van glavnih misija, kao što su nove sporedne misije raznih fixera, nove priče i novi okršaji te brojni drugi sporedni likovi koje ćemo putem susresti. No sama centralna priča trebala bi se sastojati od sedam glavnih velikih misija. Jedna od tih glavnih misija trebala bi se odvijati unutar golemog sportskog stadiona koji postoji u glavnoj igri Cyberpunk 2077, ali kojemu se trenutno ne može pristupiti. Hoće li sve navedeno zaista ostati tako kako jest jednom kad ekspanzija za Cyberpunk 2077 izađe tijekom 2023. godine, ostaje za vidjeti. Ukoliko si želite spoilati stvari, cjelokupni scenarij, odnosno nedovršene titlove iz ekspanzije možete pronaći i sknuti na ovome linku (ako ih CDPR u međuvremenu ne ukloni).