Osim što su danas putem medijskog portala Xbox Wire iz Microsofta najavili kako pretplatnički servis Xbox Game Pass dolazi na PC, također je stigla vijest i o produbljenoj suradnji Steama i Microsofta te da će preko 20 igara Microsoftovog internog studija Xbox Game Studios uskoro doći na Steam.

Naime, kako šef Xboxa Phil Spencer navodi u novom obraćanju javnosti na portalu Xbox Wire, osim što je nedavno u ožujku najavljeno da će Halo: The Master Chief Collection nekad tijekom ove godine stići na PC kroz platforme Microsoft Store i Steam, sada je obznanjeno da Microsoft ima plan nastaviti dodavati svoje igre na Steam – najpoznatiju i najkorišteniju PC platformu. Tako će se uskoro na Steamu naći preko 20 igara Xbox Game Studiosa, počevši s iznimno očekivanom igrom Gears of War 5, ali i s čitavim remasteriranim serijalom Age of Empires I, II i III: Definitive Edition.

Osim Gearsa 5 i Haloa (te Microsoftovog remasteriranog RTS serijala Age of Empires), jedva čekamo vidjeti koje će još Xbox One ekskluzive doći na Steam. Što vi mislite?

Znamo da milijuni PC igrača vjeruju Steamu kao najvećem izvoru za kupnju PC igara i čuli smo povratne informacije da PC igrači žele izbor“, počinje o suradnji sa Steamom Phil Spencer te dodaje: “Znamo da postoje i drugi dućani na PC-ju i radimo na tome da omogućimo više izbora u kojim dućanima možete naći igre Xbox Game Studiosa u budućnosti“. Vjerujemo da ovo podrazumijeva i Epic Games Store, jer su iz Microsofta bez sumnje upoznati s čitavom trenutnom situacijom oko ekskluzivnosti igara na Epic Games Storeu i svojevrsnog “rata” između Steama i Epic Games Storea.

No, glavna misao vodilja zasigurno je i činjenica da je većina dosadašnjih ekskluziva s Xboxa svjetlo dana na PC-ju uglavnom ugledalo kroz omraženi Microsoft Store koji, prema riječima Phila Spencera, od sada više neće biti jedini dućan na kojem će PC igrači moći igrati Xbox ekskluzive kao što je Gears 5 ili Halo i slične igre. Utoliko će “više izbora” o kojemu Phil govori imati više smisla, s obzirom da je neizrecivo puno više igrača na PC-ju vično Steamu nego nepreglednom i nezgrapnom Microsoft Storeu, čija je ograničena funkcionalnost i danas trn u oku mnogima.

No, to nipošto ne znači da će Microsoft i Xbox polako odustati od vlastitoga Microsoft Storea i njegovih značajki. Naprotiv, Spencer navodi kako će Microsoft Store na PC platformi Windows 10 u bliskoj budućnosti evoluirati i proširiti se uz pomoć novih funkcionalnosti, kao što su glasovni i tekstualni chat, LFG (“Looking for Group”), liste prijatelja, pa čak i cross-play funkcionalnosti između PC-ja i konzole Xbox One, a većina njih igračima će biti dostupno kroz postojeći Xbox Game Bar, koji je već sada dobio neke nove značajke, funkcionalnosti i poboljšanja (o tome su iz Microsofta više pisali na ovome linku).