Nightdive Studios, poznat po  remasterima i reizdanjima odličnih, voljenih igara i kultnih klasika (System Shock, Turok: Dinosaur Hunter, Forsaken) uhvatio se novog projekta: upravo su u procesu remasteriranja kultne Westwoodove point’n’clik avanture Blade Runner iz davne 1997. godine – igre napravljene po još kultnijem i jednom od najcjenjenijih SF filmova u povijesti. Remaster igre pod nazivom Blade Runner: Enhanced Edition ove godine stiže na PC i trenutnu generaciju konzola!

Vijest je to koju je prvenstveno i ekskluzivno objavio poznati portal The Hollywood Reporter, a u njihovom intervjuu čelnici studija Nightdive objašnjavaju kako su došli do ideje remasteriranja ovog kultnog klasika te kakav je to proces bio. Kako ističe Nightdiveov voditelj poslovnog razvoja Larry Kuperman, originalni izvorni kod igre Blade Runner zapravo je izgubljen još 2003. godine, kada su tvorci igre – Westwood Studios – preselili iz Las Vegasa u Los Angeles, jer ih je tada kupio poznati izdavač Electronic Arts.

Kako onda Nightdive uopće radi na kompletnom remasteru? Uz pomoć dugotrajnog i mukotrpnog procesa ponovnog izvlačenja koda iz same igre, nakon čega su ga prebacili u svoj vlastiti engine imena KEX, s kojim su već dosad napravili nekoliko modernih remastera i portova klasičnih igara po kojima su i postali poznati. Tako će Blade Runner: Enhanced Edition biti potpuno ispolirano i “premium” restaurirano izdanje igre, a imat će poboljšane modele likova, animacije i međuscene, kao i podršku za moderne rezolucije i widescreen formate ekrana.

Naravno, igra će podržavati i mogućnost customizacije kontrola na tipkovnici i kontrolerima te će, uz sva grafička poboljšanja i unaprijeđenja, poboljšan biti i zvuk, a studio je čak restaurirao i originalne audio zapise prijevoda igre na strane jezike. Iako još nije poznat točan datum izlaska, zasada znamo da Blade Runner: Enhanced Edition stiže nekad tijekom 2020. godine za PC (putem Steama), PlayStation 4, Xbox One i Nintendo Switch.