Nakon dvije godine iščekivanja još od inicijalnog curenja informacija o igri na ljeto 2020., zatim službenog najavnog trailera prikazanog na jesen iste godine, a potom i odgode na 2022. godinu, razvojni studio Avalanche Software i izdavač Warner Bros. Interactive sinoć su putem Sonyjevog eventa State of Play napokon prikazali gomilu gameplaya za Hogwarts Legacy te je i službeno potvrđeno da igra stiže za blagdane 2022.

Četrnaest minuta gameplaya prikazuje apsolutno sve bitne značajke igre, potvrđujući da se radi o pravom velikom open-world akcijskom RPG-u koji se odvija u Hogwartsu krajem 19. stoljeća, kada ćemo kao igrači preuzimati ulogu novog učenika koji u školu vještičarenja i čarobnjaštva ne kreće od početka, već od pete godine. Samim time naš će lik biti poseban i drugačiji od ostalih učenika te će imati i neke posebne moći koje će nam dobro doći za rješavanje sukoba koji prijeti uništenju čarobnjačkog svijeta.

Osim što ćemo kreirati i detaljno customizirati izgled vlastitog lika (koji može biti muško ili žensko) te ćemo biti sortirani u jednu od četiri poznate kuće – Gryffindor, Slytherin, Hufflepuff ili Ravenclaw, morat ćemo pohađati nastavu, učiti čarolije, proučavati biljke i obranu od mračnih sila te spravljati napitke i postepeno otkrivati detaljno razrađenu priču. Tijekom igre upoznavat ćemo i čitav niz likova, a sve to odvijat će se u golemom sandboxu Hogwartsa, ali i van njega.

Prikazano je da ćemo putovati i do Zabranjene Šume i drugih lokacija poput obližnjeg sela Hogsmeade, gdje ćemo susretati i vendore te kupovati različite predmete, uključujući i kozmetičke skinove. Također, istraživanjem tih okolnih lokacija i otvorenog svijeta nailazit ćemo i na razne prijetnje – mračne čarobnjake i čudovišta s kojima ćemo se morati boriti. Odlično je i što će svijet biti dovoljno velik da ćemo njime moći putovati i na letećoj metli, što nam se posebno svidjelo.

No istraživanje Hogwartsa i okolnih lokacija skrivat će i brojne tajne, pa će se tu naći gomila glavnih i sporednih zadataka s raznoraznim zagonetkama i misterijama koje ćemo trebati riješiti, a bit će tu i svakojake zabavne mini-igre. Uz to je prikazan i detaljni sustav borbe magijom koji se sastoji od niza obrambenih i ofenzivnih čarolija, a sve njih učit ćemo putem te otključavati kroz detaljni sustav sposobnosti nalik drugim akcijskim RPG-ovima. Ističe se tu nekoliko sustava kao što su klase, čarolije, talenti i sposobnosti, svaka sa svojim granama razvoja, a bit će tu i craftanja, odnosno kuhanja napitaka za zdravlje te za aktivne/pasivne buffove (od nevidljivosti do štitova, snažnijih napada i sl.), pa čak i zasebni sustav izgradnje baze te još mnogo toga.

Najinteresantnije je što ćemo tijekom igre imati i nekoliko različitih kompanjona i sporednih likova s kojima ćemo graditi odnose, na što se nadovezuje i činjenica da će naši odabiri tijekom igre utjecati na priču – ovisno o našem ponašanju, moći ćemo ultimativno biti dobar ili zao čarobnjak, pa sukladno tome naučiti čak i zabranjene čarolije, uključujući i poznatu Avada Kedavra za ubijanje. Puno je tu značajki, sadržaja i materijala i zasad se čini da će Hogwarts Legacy zaista biti obećani veliki akcijski RPG u najpoznatijem magičnom svijetu kakav su mnogi i očekivali.

Hogwarts Legacy izlazi za blagdane 2022. godine, a uz prije najavljene platforme PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One i Xbox Series X|S, sinoć je objavljeno da igra stiže i na Nintendo Switch.