Ranije ove godine šuškalo se o inovativnim poslovnim strategijama Xboxa u kontekstu širenju njihovih igara na konkurentske platforme te ideji “multi-platformskih” first-party naslova, a čini se da ideja “širenja” dobro leži šefu Xboxa, Philu Spenceru. U intervjuu za Polygon, Spencer je istaknuo da je otvoren za dovođenje digitalnih trgovina kao što su Epic Games Store i Itch.io na konzole Xbox jer vjeruje da bi od takvog načina poslovanja profitirali svi – igrači i proizvođači.

Uzmite u obzir našu povijest kao tvrtke Windows. Nitko ne bi dvaput trepnuo kad bih rekao: ‘Hej, kad koristiš PC, možeš odlučiti koje ćeš iskustvo imati [tako što ćeš odabrati gdje kupiti igre]. U tome leži prava vrijednost“, kazao je Spencer.

Objasnio je da su “zatvoreni ekosistemi” zastarjela stvar te da bi korisnicima trebalo približiti igre na druge načine što za njega, između ostalog, znači da je otvoren mogućnosti kupovanja igara preko više različitih digitalnih trgovina. Dodao je kako smatra da tržište konzola ne ide prema naprijed te da se sve više igrača seli na PC i prijenosne varijante konzola.

Ne znam je li to industrija koja raste. Pa mislim, koje su prepreke? Koje su stvari koje stvaraju trvenje u današnjem svijetu za kreatore i igrače? I kako možemo sudjelovati u otvaranju tog modela?“, ističe.