Jedan od najvećih lobija za digitalnu zabavu, Entertainment Software Association, svake nam godine govori kako izgleda svjetska gamerska populacija. Distribucija spola među gamerima već je godinama približno jednaka, ali prosječna dob igrača svake godine raste. Ove godine će prosječan gamer navršiti čak 35 godina, što definitivno pobija pretpostavku da su igre hobi rezerviran za djecu i mladež.

Upravo zato je fascinantna nova studija koju je danas objavio Quantic Foundry, istraživačka i konzultantska tvrtka koju su osnovali Nick Yee i Nicolas Ducheneaut, vjerojatno najznačajniji istraživači gamerske populacije na svijetu.

Njihovo najnovije istraživanje fokusiralo se upravo na generacijske razlike u ukusima i motivacijama igrača i predstavlja jedan od prvih pokušaja da se identificira i istraži starija igračka populacija koja postaje sve značajnija i zanimljivija developerima i izdavačima. Poveliki uzorak od 170,000 igrača provodilo se online u sklopu redovitog prikupljanja podataka o profilima igrača, a ova studija zapravo je samo jedna od mnogih analiza koju tvrtka provodi nad tim iznimno vrijednim i zanimljivim skupom podataka.

Posebno je zanimljiv podatak da dob ima veći utjecaj na kompetitivnost igrača negoli spol, što u laičkom rječniku znači da će vas u CS:GO ili Doti 2 vjerojatnije razbiti osoba suprotnog spola negoli netko tko je deset godina stariji.

Competition-768x384

Kako dob raste, tako se i želja za natjecanjem u igrama također smanjuje

Studija je također ispitivala preferencije igrača po žanrovima, a zanimljivo je da je “najstabilnija” ljubav prema žanru rezervirana za strateške igre.

Strategy-768x384

Momci više vole strategije nego djevojke, ali ni jedni ni drugi ih ne prestaju voljeti u kasnijoj životnoj dobi

Nažalost, ovo su jedini javno dostupni podaci koje je Quantic Foundry objavio do sada, a za pristup ostatku se zbog vrijednosti podataka naplaćuje povelika cifra (2,500$) pa ćemo za ostatak uvida iz ovoga istraživanja morati pričekati dok ne postane javno dostupno nakon što se rezultati objave u nekom javno dostupnom izvoru.