Gears 5 izlaze vrlo brzo, već 10. rujna, a kako bi nas zagrijali za izlazak jednog od Xboxovih najprepoznatljivijih i najuspješnijih serijala, developeri The Coalition objavili su novi video koji donosi četiri stvari koje trebamo znati o multiplayer modu Escalation.

Escalation bi, prema tvrdnjama The Coalitiona, trebao biti najkompetitivniji multiplayer mod u povijesti serijala, a razvojni studio uvodi i mnogo novih značajki kako bi nadogradili poznato iskustvo iz Gears of Wara 4.

Jedna od značajnijih promjena odnosi se na broj života koji će igrači imati i način na koji će ih pažljivo morati dozirati. Kreće se s pet života, a na kraju svake runde dobiva se jedan život (na poluvremenu se dobiva dodatnih pet budući da se igra na maksimalno 13 rundi). The Coalition ne želi da respawnanje bude automatska reakcija čim umremo već da pažljivo kalkuliramo kada to učiniti što uvodi neke zaista zanimljive ofenzivne i defanzivne taktike u Escalation.

U Escalationu postoje tri kontrolne točke koje morate zauzeti – držanje svake ključne točke donosi jedan bod po sekundi, a ukoliko ih zauzmete sve tri automatski pobjeđujete tu rundu.

Sustav odabira oružja, odnosno “weapon pickova” je također nadograđen i izmijenjen. Nakon svake runde možete odlučiti nadograditi postojeće oružje ili staviti neko novo na mapu, a nudi se i opcija onemogućavanja neprijateljskom timu da postavi oružje na mapu. Oružja se mogu postaviti na centar ili bliže vlastitoj točki spawnanja što uvodi dodatnu dozu taktike jer svaka odluka ima svoje prednosti i mane.

Na koncu, u samo spawnanje se uvode formacije – dok tri isturena igrača služe kao napadačka fronta, dvojica koja kreću u pozadini imaju prednost da kreću s taktičkim granata u rundu te ih ne moraju kupovati. Respawnanje se također smanjuje za sekundu kako runde odmiču, što znači da što više rundi prolazi, mečevi postaju brži i kaotičniji.

Svakako bacite pogled na trailer u kojem su developeri to sami objasnili i pripremite svoje Gnashere. Bit će divlje.