Nova igra koju nam donosi razvojni studio 11 bit studios – ista ona ekipa odgovorna za This War of Mine – steampunk je survival igra čija se radnja događa u potpuno zamrznutom svijetu.

Mislite da je Snowpiercer prikazao užasnu budućnost? Pripremite se za Frostpunk, novi IP koji 11 bit studios nazivaju svojim najvećim i najkompleksnijim projektom do sada. Ako želite nešto novo, nešto cool (ha), i nešto izazovno, Frostpunk će biti sve navedeno.

Igra se događa u svijetu kojeg je zadesilo novo ledeno doba, a čovječanstvo je uspjelo razviti tehnologiju koju pokreće vodena para kako bi se borilo protiv sveopće smrzotine.

Steampunk, ali s ledom. Frostpunk. Je li vam sada jasniji naslov? 11 bit studios kažu kako je steampunk bila početna točka, ali nisu htjeli da to ostane samo na vizualnom, već da postoji logičan razlog zašto bi se društvo okrenulo toj tehnologiji u datim okolnostima.

Developeri kažu da ih zanima što je ljudsko društvo u stanju napraviti kako bi preživjelo, i kako nas određene odluke mijenjaju – možda preživimo, ali zbog određenih stvari koje smo počinili, postat ćemo sasvim druge osobe. Bolje ili loše, humanije ili ne, to valja vidjeti.

Frostpunk je sasvim novi svijet, ali ponovo je primjer iste filozofije na kojoj počiva This War of Mine, igra koja puno truda ulaže u probuđivanje emocija kod igrača i koja daje novu perspektivu već poznatim i ustaljenim temama i žanrovima.

Frostpunk će koristiti elemente strategije, ali glavnina gameplayja će počivati na empatiji i donošenju odluka radije nego optimizaciji i upravljanju resursima.

Igra izlazi sljedeće godine, a za sada postoji kratki teaser u kojemu se može čuti jezivo recitiranje jedne engleske pjesme iz 16. stoljeća, te vidjeti (a što drugo nego) taj mraz iz naslova: