Svi se volimo prisjećati posljednjih međuscena koje su nam se urezale u pamćenje i razjasnile sudbine naših omiljenih protagonista. Ti posljednji trenuci prije nego krene odjavna špica najčešće su neki od najljepših u videoigrama. No, osim samih krajeva igara, naravno, valja s pravom istaknuti i posljednje epske misije koje im prethode, jer i one su pravi dragulj koji se čeka i po više desetaka sati. Što naša web redakcija ima za reći o tome i koji su njihovi kandidati za najepskije posljednje misije u videoigrama? Saznajte u nastavku!

Dakako, video isječci posljednjih misija koje ćemo priložiti u nastavku posuđeni su s raznih privatnih i inih kanala na YouTubeu, s obzirom da ne postoje na službenim YouTube kanalima izdavača igara.

OPREZ, SPOILERI (OČITO)!

 

Metal Gear Solid

Da se razumijemo, sve oko izvedbe posljednje misije igre Metal Gear Solid nema apsolutno nikakvog smisla. Tko pri zdravoj pameti napada gigantskog mech final bossa, kojim upravlja vaš zli brat blizanac, solo i bez ikakve podrške? Solid Snake, eto tko! Od hrpetine oružja koja je na raspolaganju, samo je jedno zapravo učinkovito protiv Metal Gear-Rexa – „Stinger“! Ne trošite municiju do zadnje borbe ako boga znate. Ok, ajde, i „Chaff“ granate su pomogle za ometanje radara, ali u teoriji barem, moglo je i bez njih.

Ono što ovu misiju čini najviše „epic“ misijom svih vremena je balansirana doza sljedećih činjenica: apsurdnost „plot twist“ situacije u kojoj ste se našli, kontrast protagonista i nemani u prvoj fazi borbe, predugi i pretjerano teatralni ispadi Solid Snakea nakon, opet, pretjerano teatralne i poetične pogibije Gray Foxa koji vam je priskočio u pomoć te stereotipno šaketanje braće bez majica na krovu uništenog mecha tri minute prije nego eksplodira nuklearka. Nema li ova igra sve ikad? To je retoričko pitanje.

Leo Tot

 

Metal Gear Solid 4

Metal Gear Solid 4 je fenomenalno putovanje od prve do zadnje sekunde, ali klimaks igre na Outer Havenu je nešto nezaboravno. Cijelu igru lovimo ludog Liquida i napokon ga ulovimo. Nakon bolesne bitke Metal Gearovima na Shadow Mosesu, Outer Haven se pojavi i naša je misija da NAPOKON stanemo na kraj zlom (?) Liquidu!

Cijela ekipa priprema se za kraj, igrač zna da je kraj, ne samo igre nego cijelog serijala, deset godina strahovitih emocija kulminirat će bitkom na Outer Havenu. I sve je moglo biti uništeno da je itko osim Kojime režirao ovu zadnju misiju. Osim bitke sa Nije-Psycho-Mantis-Ali-Realno-Je, imamo jednu od najsnažnijih scena u povijesti videoigara – tunel Microwave. Vidjeti Snakea, heroja videoigara i alfa mužjaka kako se raspada, što od starosti, što od okolnosti u kojima se našao i korak po korak nadilazi i fizičke i psihičke zidove koji su stavljeni pred njega, iskustvo je koje je rijetko koja igra priuštila. Završetak je to na razini jako dobro odrađenog fan-servicea, a funkcionira i ako igrač nije upoznat s prijašnjim nastavcima.

A za finiš igre i (tada se mislilo) cijelog serijala – bitka šakama s Liquidom na vrhu Outer Havena, dok se mijenjaju boss teme iz prijašnjih nastavaka. Vidjeti dva muškarca kako se na najsiroviji način uništavaju, padaju i opet se dižu odledit će srce i najhladnije osobe.

Nevjerojatan kraj nevjerojatnog serijala.

Damjan Pažin

 

Mass Effect 2

Teško je odrediti odakle započeti s hvalospjevima za posljednju misiju u igri Mass Effect 2. Najopćenitije rečeno, Suicide Mission je vrhunac game i level dizajna, a završna sekvenca malo koje igre može se mjeriti sa spektaklom koji je Suicide Mission.

Genijalnost zadnje misije u, po mnogima, najboljem nastavku u serijalu Mass Effect, polazi od same činjenice da je priča cijele igre usmjerena na tu misiju, odnosno na prolazak kroz zloglasni Omega 4 Relay kroz kojeg su mnogi svemirski brodovi prošli, no iz kojeg se nijedan nije vratio.

Također, napetost i misterij misije počiva u neznanju što se nalazi na drugoj strani, odnosno u otkrivanju tajne koju skrivaju Collectorsi. Nalazi se u činjenici da sa svojim članovima posade određujete taktiku i plan borbe, a vaša kriva odluka može značiti sigurnu smrt za određene članove posade. Nalazi se u otkrivanju te uništavanju paklenog plana Reapera, donošenju teške odluke koju pred Sheparda stavlja The Illusive Man i u nevjerojatno epskoj, kinematografski savršeno izrežiranoj sceni bijega od eksplozije koju prati odgovarajući epski soundtrack.

Nažalost, moramo završiti s pisanjem ovog teksta jer nam je taman završila instalacija Mass Effecta 2, stoga vas lijepo pozdravljamo.

Ivan Fratrić

 

The Walking Dead: Season 1 – Episode 5 (No Time Left)

Bez obzira na čitavu situaciju u kojoj se u posljednjih nekoliko mjeseci svoga postojanja našao studio Telltale Games i njegovi zaposlenici, mora se priznati da je prva sezona njihove igre The Walking Dead bila i ostala nešto zaista posebno.

Izvrsno napisani likovi, sjajno izrežiran i prikazan prisni odnos između Leeja i Clementine koji imamo priliku izgraditi i mi kao igrači tijekom pet epizoda – odnos očinske figure i djevojčice kakav rijetko imamo prilike vidjeti i koji je uz rame onome iz igre The Last of Us…jednostavno, prva sezona Telltaleove igre The Walking Dead zauvijek će ostati u našim srcima, a obilježit će način na koji ćete se ponašati kao Clementine u idućim sezonama igre.

Logično je, stoga, da je i posljednja „misija“, odnosno posljednji dio zadnje epizode „No Time Left“ odigrao ključnu ulogu: u tome momentu kulminirale su sve moralne odluke i sve emocije izašle su na vidjelo, a Lee je, poput pravoga oca post-apokalipse, naučio Clementine i posljednju lekciju.

I dok na tržište izlazi posljednja sezona igre The Walking Dead u rukama studija Skybound te Telltalea više nema, po dobrom ćemo pamtiti barem tu prvu famoznu sezonu. A zapamtila je i Clementine, zauvijek.

Matko Pavlić

 

Grandia II

Mnogi od vas vjerojatno su premladi da bi se sjećali što je Grandia II, a možda ste kojim slučajem saznali kada je Anniversary Edition postao dostupan krajem kolovoza 2015. godine. Za neke od nas metuzalema, to je prije 17 godina bio prvi doticaj sa žanrom JRPG-ova, veoma zanimljivim pristupom borbi te priči i likovima zbog kojih je bilo suza.

Kao i u svim sličnim igrama, stvari kreću polako. Par napada, manja grupa kojom upravljate, jednostavni neprijatelji za rješavanje. Što dalje idete, postajete jači, ali isto vrijedi i za neprijatelje. Prolazite kroz razne dijelove svijeta, naganjate veliko zlo koje pokušavate spriječiti u nimalo časnim i dobrotvornim namjerama, a u slučaju Grandie II, najveći zaokret ne događa se na samom kraju, nego nešto prije toga.

Nećemo vam pokvariti potencijalni prelazak (šuška se da bi nekad mogao stići punokrvni remaster), ali što dalje odmiče igra, to su ulozi veći. U jednom trenutku naći ćete se na interesantnoj novoj lokaciji, istražiti je i suočiti s opakim novim neprijateljima. Taktike se mijenjaju, boss koji vas čeka je impozantan, a preokret u priči mijenja pogled na cijelu situaciju i likove. Svakome će u sjećanju ostajati razni trenuci iz igara, no Grandia II, i nakon toliko godina, zbog te jedne borbe i njenih posljedica i dalje stoji u sjećanju kao jedna od boljih i emotivnijih igara koje sam imala čast odigrati.

Mateja Šop

 

Halo 3

Majstorija posljednje Master Chiefove misije u igri Halo 3 leži u njenoj inherentnoj jednostavnosti. Sa stajališta gameplay dizajna vrlo je jednostavna, no radi se o jednom od najefektnijih finala prošle generacije konzola.

Nakon aktivacije Halo prstena da se uništi Flood, Master Chief i Arbiter u kultnom Warthogu moraju pobjeći s najopasnijeg mjesta u svemiru koje ima neopisivu želju bacati eksplozije na naše junake.

Vožnja na platformama koje u svakom trenutku mogu eksplodirati i sunovratiti Chiefa i Arbitera u bezdan, horde neprijatelja na putu i jedna od najboljih glazbenih kulisa u povijesti gaminga čine posljednju misiju u Halou 3 jednom od najboljih svih vremena.

Još smo dobili i cliffhanger koji se u narednim igrama, naravno, razjasnio. Svejedno, 2007. bila je godina u kojoj je Halo 3 ispisao povijest. Itekako zasluženo.

Luka Žučko