Nakon uklanjanja igre Cyberpunk 2077 s PS Storea zbog katastrofalno lošeg i mnogima neigrivog stanja na konzoli PlayStation 4, potom i sudske tužbe ulagača koja je uslijedila, rad studija CD Projekt RED na popravku stanja igre od prije tjedan dana pobliže proučava i poljski vladin ured za zaštitu potrošača UOKiK, a sada je sudu u Americi podnesena i druga tužba.

Kako prenosi sami studio CD Projekt RED na svojoj stranici u izvještaju za investitore, nova tužba oslanja se na članak 17, stavak 1 uredbe o zlouporabi tržišta, a CDPR ističe da je sadržaj tužbe isti kao i prva tužba iz prosinca, u kojoj je studio optužen za lažno oglašavanje stanja igre radi stjecanja profita. 

Ovu novu tužbu američkom je sudu podnijela odvjetnička firma koja zastupa još jednu grupu dioničara koji su ulagali novac u dionice CD Projekt REDa i u Cyberpunk 2077, no nije poznat novčani iznos koji dioničari u ovoj drugoj tužbi zahtijevaju kao odštetu. Kao i u slučaju prve tužbe, razvojni studio CDPR i ovdje ističe da će poduzeti drastične mjere kako bi se obranio u novom sudskom slučaju.

U međuvremenu, poznati novinar i analitičar Jason Schreier tijekom vikenda je za portal Bloomberg objavio veliki detaljni članak u kojemu pomoću insajderskih informacija obrazlaže čitavi razvojni proces igre Cyberpunk 2077, gdje je pošlo krivo te što o čitavom iskustvu imaju za reći zaposlenici (koji su željeli ostati anonimni). Schreierov tekst izašao je samo dva dana nakon što se suosnivač CDPR-a Marcin Iwiński u video poruci javno ispričao i preuzeo svu krivicu na sebe i izvršni odbor.

Schreier je istaknuo nekoliko ključnih faktora, poput činjenice da je demo prikazan na sajmu E3 2018 bio “u potpunosti lažan”, zatim da je pravi rad na igri krenuo tek 2016. nakon Witchera 3 te da je studio putem radio i vlastiti engine, što je dodatno usporilo razvojni proces i radnicima značajno otežalo posao, a igra je navodno, prema mišljenjima nekih zaposlenika, trebala biti kompletno spremna i gotova tek 2022. godine.

Na Schreierov tekst putem twittera je reagirao i sami šef studija Adam Badowski te obrazložio s kojim se stavkama teksta ne slaže te koje su stavke jednostavno protumačene krivo. Njegov tweet i odgovore na kompletni izvještaj pronađite na ovome linku.