Već je odavno poznato kako Andrzej Sapkowski – originalni tvorac samog serijala i slavni poljski pisac knjiga The Witcher nije u potpuno dobrim odnosima s tvorcima igre The Witcher – poznatim poljskim razvojnim studijom CD Projekt RED. No, danas napokon stiže vijest da su potpisali novi sporazum vezan uz prava na serijal i tako zakopali “ratne sjekire”.

Naime, još 2017. godine tvorac Witchera Andrzej Sapkowski javno se pokajao te objasnio da je još prije izrade prve igre The Witcher bio voljan CD Projekt RED-u u potpunosti prodati prava na izradu i izdavanje igre, a zauzvrat nije tražio postotak novca od prodaje, već određenu (očigledno ne previsoku) novčanu svotu koju bi mu studio isplatio odmah i u cijelosti. Tada, kako je i sam rekao, nije vjerovao u uspjeh studija i igre, no nakon ogromnog uspjeha serijala u svijetu videoigara, shvatio je da se strašno opekao. Potom je u listopadu 2018. internetom kolala vijest da Sapkowski od CD Projekt RED-a traži dodatnu isplatu od solidnih 16 milijuna dolara. Studio se tada javnosti obratio na njihovim službenim stranicama te su objasnili da ne žele predati naknadno zatražen novac, s obzirom da su autoru u potpunosti, sasvim legalno, platili prava na korištenje njegovih djela još 1997. godine.

Detalji novo potpisanog sporazuma poslovna su tajna i nisu javno objavljeni te ne znamo koliku je novčanu svotu dobio Andrzej Sapkowski, slavni tvorac The Witchera

No, kako ne bi nadalje i u budućnosti bilo zle krvi, odlučili su pronaći rješenje koje bi bilo korisno i prihvatljivo za obje strane. To rješenje javno je obznanjeno jučer, na dan izlaska prve epizode Netflixove serije The Witcher, a sastoji se od novo potpisanih prava na Witcher IP, koji kao intelektualno vlasništvo ostaje u rukama studija CD Projekt RED te uključuje videoigre, stripove, board gameove i robu. Konkretni monetarni i drugi detalji novosklopljenog sporazuma nisu obznanjeni, no u novoj objavi studio ističe da su potpisivanjem sporazuma napokon “učvrstili odnos s Sapkowskim, a postignuti dogovor “zadovoljava i u potpunosti razjašnjava potrebe i očekivanja obje strane, u prošlosti i sadašnjosti te postavlja okvir za buduću kooperaciju“.

O novo potpisanom sporazumu i konačno popravljenim odnosima s Sapkowsim u objavi se oglasio Adam Kiciński, predsjednik i generalni direktor CD Projekta. “Oduvijek smo se divili djelima gospodina Andrzeja Sapkowskog, koji je bio velika inspiracija našem timu u CD Projekt RED-u“, istaknuo je Kiciński te zaključio: “Vjerujem da današnji dan označava novu razinu u našem kontinuiranom odnosu“.