Razvojni studio Remedy Entertainment jučer je putem novog trinaestominutnog videa proslavio dvanaestu godišnjicu izlaska igre Alan Wake i podijelio čak nekoliko različitih vijesti vezanih uz prvu igru, zatim uz prošle godine najavljeni Alan Wake 2, ali i generalnu franšizu Alana Wakea i njezinu budućnost. I dok su neke od vijesti izrazito ugodne, jedna će rastužiti fanove koji su očekivali vidjeti ranije obećani prikaz nastavka Alan Wake 2 ovoga ljeta u sklopu brojnih online gaming evenata.

Za početak, u videu proslave koji je vodila Vida Starčević, viša community menadžerica studija Remedy Entertainment (i nekadašnja novinarka Reboota – bok Vida!), legendarni Sam Lake – kreativni direktor i pisac igara Alan Wake, Max Payne, Quantum Break i Control najavio je kako prošlogodišnji Alan Wake Remastered dolazi na konzolu Nintendo Switch. Datum dolaska na Nintendovu handheld konzolu zasad nije službeno potvrđen, no za pretpostaviti je da se očekuje ove godine, naročito jer u videu možemo vidjeti kako ga već i igraju na Nintendo Switchu.

Novi konceptualni kadar isječka iz prošlogodišnjeg premijernog trailera za Alan Wake 2

Previously on AMC’s Alan Wake

S obzirom da su mnogi do danas već zaboravili, Lake je potom podsjetio da je još 2018. godine najaviljeno kako Alan Wake postaje TV serija. S obzirom na to da je prošlo već četiri godine od te najave tijekom kojih o seriji nije bilo nikakvih novih informacija, Lake je u novom videu konačno potvrdio da na seriji sada radi AMC – produkcijska kuća planetarno poznata po serijama The Walking Dead, Breaking Bad i mnogim drugim hitovima.

AMC je kupio prava za Alana Wakea i blisko surađujemo s njima na tome da se TV serija dogodi“, ističe Lake te dodaje: “Nemam ništa drugo za podijeliti o tome u ovom trenutku, ali definitivno ćemo vas obavijestiti kad budemo imali nešto za najaviti“. Ostatak streama fokusirao se na novosti o igrama Alan Wake, pa su u videu sudjelovali i Ilkka Villi – glumac koji Alanu Wakeu posuđuje izgled te Matthew Porretta poznat kao glas Alana Wakea.

Dublji zalazak u emocije Alana Wakea

Uz prisjećanje na proteklih 17 godina koliko obojica surađuju sa studijom Remedy te uvid u “behind the scenes” događaje stvaranja igre, dobili smo potom i neke neočekivane behind the scenes novosti za Alan Wake 2, primarno o karakteru protagonista kakav će biti u nastavku, a prikazane su i nove concept art fotke.

Ovaj proces rada na nastavku djeluje poznato na mnogo načina, ali istovremeno se čini izrazito svježim, kao da probijamo potpuno novi teren“, počinje Sam Lake, podsjećajući nas na premijernu najavu igre iz prosinca s ceremonije The Game Awards 2021, kada smo saznali da će Alan Wake 2 zapravo biti survival horor, što je ujedno potpuno novi žanr za studio Remedy Entertainment. “Osim što zalazimo u horor aspekt, istražujemo i dubinu ovog lika“, ističe Lake, na što se nadovezao glasovni glumac Matthew Porretta, rekavši kako ćemo tek sada saznati tko Alan Wake zapravo jest na osobnoj i emocionalnoj razini kao osoba.

Mračno da ne može mračnije, što i odgovara snažnijem naglasku na smjer survival horora u kojem ide Alan Wake 2

Alan Wake 2: Alan Wake kao osoba“, objašnjava Lake ističući kako ta rečenica predstavlja generalni koncept onoga što možemo očekivati od nastavka. I dok je u prvoj igri sami Alan Wake, prema riječima glumca Ilkka Villija, bio “prestravljen ali kul“, Alan Wake 2 istraživat će Alanovu ljudskost i brojne različite slojeve njegove osobnosti kao dubokog i interesantnog lika. “Pomičemo njegove granice više nego ikad prije i to je također dio ove horor priče“, zaključuje Lake, obećavajući da će Alan Wake u nastavku zaista proći kroz sito i rešeto.

Odgoda gameplay prikaza

Uz sve nabrojane prve konkretnije informacije o igri, stigla je i jedna negativna vijest, a ta je da Alan Wake 2 ipak neće biti premijerno prikazan ovoga ljeta kao što je studio obećao u prosincu prošle godine. Razlog za to poprilično je solidan.

Rad na igri odlično napreduje. Značajan dio igre već je sada igriv, ali tijekom rasprava u posljednjih nekoliko mjeseci odlučili smo da nećemo prikazati ništa veliko ovoga ljeta“, kaže Lake, objašnjavajući potom i kako je došlo do odgode prikaza. “Želimo biti sigurni da ćemo napraviti najbolje moguće iskustvo i najbolju prvu survival horor igru za Remedy. Ne želimo skretati fokus tima na rad na demou. Stoga ćete, nažalost, na pravi demo i trailer morati čekati još malo“, zaključuje.

Ne znamo zašto, ali fotka ima snažne vibre i asocijacije na Control, iako je na kišnoj ulici

Unatoč tome i dok čekamo konkretnije informacije hoće li prvi službeni prikaz igre barem onda stići krajem godine na novom izdanju Game Awardsa, Alan Wake 2 je u sklopu novog videa dobio i nekoliko novih ranije spomenutih concept art fotki. Sveukupno je prikazano pet novih fotki, a sve ih možete vidjeti unutar ovoga teksta (uključujući i naslovnu fotku same vijesti). Naravno, gledajući fotke i dalje nam ništa nije jasno o samoj priči igre (štoviše, dodatno smo zbunjeni fotkom zastrašujuće bakice koja stoji u kanalizaciji i plete), ali što je tu je – to je sve što ćemo vidjeti iz nastavka još neko vrijeme.

Za kraj podsjećamo da je Alan Wake 2 najavljen za 2023. godinu te još nema konkretni datum izlaska, ali znamo da dolazi na PC i isključivo nove konzole PlayStation 5 i Xbox Series X|S. Također, s obzirom da je igra u izradi uz financijsku potporu Epic Gamesa, PC izdanje igre, kad god izađe, bit će i vremenska ekskuziva za Epic Games Store (što vjerojatno znači da Alan Wake 2 na Steam stiže tek nekad tijekom 2024. godine).

Draga bako, što radite u kanalizaciji i zašto su vam oči potpuno bijele?