I naravno, The Talos Principle 2, ali naslov je i ovako kobasičast!

Nakon 600 dana bez “velikog” eventa, PlayStation je održao svoj ovogodišnji PlayStation Showcase te time otvorio sezonu velikih ljetnih najava. Očekivanja i hype bili su, najblaže rečeno, pomalo nerealni. Neke od najbombastičnijih najava poput remakea Metal Gear Solida 3 i gameplay prikaza Marvel’s Spider-Mana 2 bile su očekivani stoga su brojni fanovi nade polagali u iznenađenja. Dozivali su se Bloodborne u formi remakea ili nastavka, novi projekt Sucker Punch Productionsa dok su neki otišli kompletno u fantasy booking vode te očekivali Grand Theft Auto 6. 

Za one s nerealnim očekivanjima, ili možda bolje rečeno za one s velikim apetitom, ovaj PlayStation Showcase nije ispunio zadatak koji je trebao. No, to ne znači da nismo imali priliku vidjeti hrpetinu zanimljivih projekata u raznim stadijima razvoja. Možda bismo, ako pričamo o osobnim preferencijama, voljeli vidjeti manje CGI trailera te više onih u stilu Dragon’s Dogme 2, Alana Wakea 2 i Final Fantasyja XVI koji su vješto zagolicali maštu otkrivši dovoljnu kombinaciju gameplaya i filmičnih međuscena. S druge strane, manji projekti poput psihodelične metroidvanije Ultros ili ambicioznog open-world buildera Tower of Aghasba također su ukrali pažnju. Sve u svemu, igara je na PlayStation Showcaseu bilo na lopate do te mjere da smo neke potpuno smetnuli s uma iako nas je njihov prikaz oduševio – Helldiversi II (za koje smo doslovce pomislili da su Starship Troopersi i imali reakciju kao da smo Djeda Mraza uhvatili za bradu) radikalno mijenjaju twin-stick shooter formulu originala dok Ghostrunner II pametno nadograđuje svoju speed runnersku DNK uvođenjem kul motora. 

No, dobro. Krenimo redom u ovaj recap. Nije nam ovo prvi rodeo, znate kak stvari funkcioniraju. Veliki uvod i onda hrpa trailera i osnovnih informacija o svakoj od igara. 

Fairgame$, Helldivers II i Immortals of Aveum za snažni početak 

Igra koja je otvorila show je Fairgame$, nova igra PlayStationovog Haven razvojnog studija čiji je cilj stvoriti sasvim novo PvP iskustvo. Pucačina smještena u heist podžanr, ekipa iz Havena bazira svoju igru na emergentnim sandbox elementima u kojoj ćemo pljačkati milijardere. Podržavamo redistribuciju resursa masama iliti eksproprijaciju eksproprijatora u ovoj pucačini s Robin Hoodovskim twistom. Očekujemo raznovrsne ekstravagantne lokacije i džepove pune loota. Osim kul CG trailera još se ne zna mnogo o igri što će biti jedna od niti vodilja i kroz ostale trailere. Neznanje, jel’. Helldiversi II su poprilično iznenadili svojom najavom koja je, kao što smo već spomenuli, uveli veliki odmak od dokazanog i odlično izvedenog twin-stick gameplaya jedinice. Fantastičan trailer koji je pokazao što možemo očekivati naprosto je zaslužio da ga zalijepimo ovdje da ga svi vide. Također je bio jedan od zabavnijih što je uvijek ogroman plus. Volimo trailere koji nas istovremeno nasmijavaju i informiraju. 

Immortals of Aveum je također fino zakuhao show pokazavši nam da magija može biti jako aktivna i agilna. Izuzetno cijenimo kada se magija učini dinamičnijom od klasičnog prikaza, a Immortalsi su nas svojim prikazom malo podsjetio na Ghostwire Tokyo – čisto zbog puno gestikulacije rukama. Ekipa iz One More Level i 505 Games otkrili su Ghostunner II, nastavak cyberpunkastog parkour speed-run hita iz 2020. U nastavku nas očekuje motor, veći leveli, zahtjevniji bossevi i sustav dijaloga koji će nam otkriti više o loreu igre. Uglavnom – veće, jače, brže i bolje. Baš što se i očekuje od nastavka. 

Phantom Blade Zero i The Talos Principle 2 su dva različita svijeta koja su nas osvojila

Phantom Blade Zero, igra kineskog razvojnog studija S-Games, je kung-fu punk ekstravaganza koji jedva čekamo zaigrati – ponajviše zbog spektakularnih animacija pokreta koje su rezultat suradnje s proslavljenim koreografom borilačkih filmova Kenjijem Tanigakijem koji je, između ostaloga, radio na filmovima Snake Eyes i Blade 2. Phantom Blade Zero izgleda kao da će biti pravi švedski stol za sve koji vole borilačke vještine i zanimljiv novi spin na, i mrzimo što ćemo to reći, souls-like formulu. 

Giant Squid Games prikazali su Sword of the Sea, igru za koju smo doslovce pomislili da je Journey 2, no zapravo je riječ o najambicioznijem projektu tvoraca Abzua i The Pathlessa. Glavna mehnika igre je hoversword koji služi kao skateboard, snowboard i hoverboard u jednom, a po onome što smo vidjeli kretanje prekrasnim eterealnim svijetom bit će melem za dušu. Ako ste tražili “artsy” skejtersku igru s prekrasnim art stilom – Sword of the Sea će podraškati tu specifičnu nišu. 

Za jednu od najvećih reakcija večeri pobrinuli su se domaći Croteamovci s spektakularnih trailerom za The Talos Principle 2. Nastavak koji apsolutno želi nadmašiti kultni klasik u svakom pogledu, Croteam je najveći iskorak napravio u dizajnu svijeta s najvećim, najdetaljnijim i najčudnijim područjima koja ćemo istraživati. Duboka filozofska promišljanja i zagonetke koje će nam otopiti mozak vraćaju se u Talosu 2 skupa s novim mehanikama poput manipuliranja gravitacijom i prebacivanjem uma. Budite bez brige, natjerat ćemo ekipu da nam otkriju bar još koji sočni detaljčić pa ako budu dovoljni ljubazni prenijet ćemo ga i vama – kad za to dođe vrijeme. 

Kreatori igre Gris najavili su novi projekt Neva koji si je za cilj uzeo rasplakati sve one koji su ikad voljeli životinje. S prekrasnim vizualima koji zaista ostavljaju snažan utisak, Neva je igra koju su iz Nomada studija htjeli napraviti kako bi istražili odnose koje imamo sa svojom djecom, roditeljima i planetom na kojoj hrlimo kroz svemir. Naravno, sve kroz prizmu odgajanja divljeg vuka tinejdžera. Suzni kanali prohodni, a maramice spremne. Iduća igra na redu bila je Cat Quest Pirates of the Purribean koja izgleda kao idealna šašava gusarska avantura s macom u glavnoj ulozi, a mi bismo voljeli zapljeskati onome tko je slagao redoslijed trailera s obzirom da je cijelu jednu emocionalnu priču iz trailera Neve zakucao luckastim gusarskim mačkom. Square Enix nije nas oduševio svojim Gen-Z multiplayer shooterom Foamstars koji neodoljivo podsjeća na Splatoon, no zato je tu bio The Plucky Squire. Ovaj paž ne zove se Mirkec već Jot, no za razliku od paža Mirkeca koji samo zna urlat i krast svinje i seljane, Jot živi u svijetu knjiga koji mu pruža neke zaista fenomanelane perspektive. Volimo igre koje na originalan način mijenjaju perspektive i gameplay elemente, a The Plucky Squire bi vrlo lako mogao biti jedan od najvećih “manjih” hitova ove godine. 

JOŠ SAM UVIJEEEEEK U SNUUUUUU, JEDAAAČ ZMIJAAAAAAAAA…..

Nakon što nas je Teardown impresionirao svojom fizikom destrukcije i najavom datuma izlaska na konzolama, došao je red na prvo veliko iznenađenje večeri. Kad su krenuli prvi kadrovi kroz šumu koji prate mrave, žabe, papige, zmije i krokodile prvo smo pomislili da stiže neki Zoo Tycoon u divljini. No, onda se pojavila to prekrasno kamuflirano lice, krenule su poznate i note i bili smo gotovi. Metal Gear Solid Delta: Snake Eater kompletni je remake treće igre u serijalu i jedne od najboljih videoigara svih vremena (slobodno me citirajte, nije baš kontroverzno mišljenje), Big Boss je faca, a prije izlaska remakea na PlayStation ove jeseni stiže Master Collection koji okuplja portove prve tri igre u serijalu. Kept you waitin’, huh!

Towers of Aghasba imao je nesreću ići odmah poslije MGS-a pa ga na prvu od uzbuđenja nismo ni doživjeli kako spada, no definitivno se radi o jednoj od najzanimljivijih igara s PlayStationovog Showcasea. Aghasba je prva igra Dreamlit Inc., a developeri ovim projektom žele unijeti dašak svježine i noviteta u žanr buildera. Otvoreni svijet je mističan i nadrealan i glavna je stavka postići balans između čudesnog ekosustava i civilizacije. Hoćemo li dobiti naklonost bogova i osigurati svom plemenu prosperitet saznat ćemo na ljeto 2024. kada je zakazan izlazak. 

Final Fantasy XVI sve je bliže izlasku 22. lipnja, a posljednji trailer možda je savršen pokazatelj onoga što očekujemo – dinamična borba, epski fantasy veći od života i hrpa drame savršen su recept za igru koja ima sve naznake da će se boriti za titulu najbolje ove godine. 

Za nas koji volimo hororce i finski Remedy, prvi gameplay prikaz Alana Wakea 2 bio je sve ono što smo htjeli. Saznali smo da nas očekuje i drugi igrivi protagonist – FBI agentica Saga Anderson, a radnja igre odvijat će se na dvije lokacije. Saga će istraživati ritualna ubojstva oko Bright Fallsa koja su nekako povezana s nestalim Alanom Wakeom, dok će se naš napaćeni pisac pronaći u Dark Place gdje ga proganja neka zlokobna strahota. Jako nas veseli činjenica da ćemo Alanovu i Saginu perspektivu moći iskusiti redoslijedom koji želimo, a na Remedyjev povratak u Bright Falls nećemo čekati dugo budući da igra izlazi 17. listopada.

Assassin’s Creed Mirage pokazao nam je kako izgleda povratak korijenima u novom gameplay traileru koji nas je podsjetio zašto smo se prvotno i zaljubili u serijal i zašto se pokazao toliko dugovječnim. Nadamo se stealth akciji u što življem i dinamičnijem otvorenom svijetu koji je Ubisoft davnih dana doktorirao. 

U Revenant Hillu preuzet ćemo ulogu mace Twigs koja će stvoriti zajednicu demona, vještica i raznoraznih drugih “nevaljalaca”. The Glory Society je tim sastavljen od veterana i novajlija u industriji, a ako vam se art stil Revenant Hilla čini poznat onda je to zato što na igri rade ko-kreatori indie hita Night in the Woods. Igre s macama super prolaze u zadnje vrijeme pa prognoziramo uspjeh i Revenant Hillu. Nakon slatkih maca došlo je vrijeme i za nezaobilazni anime blok – Granblue Fantasy: Relink je akcijski RPG s razvijenom kooperativnom komponentom te likovima koji su srce i duša igre. Nešto kasnije u showu je najavljen i Tower of Fantasy – igra smještena u bogati cyberpunkasti otvoreni svijet koji nagrađuje istraživanje i nudi raznovrsnost u borbi pomoću široke palete oružja. Capcom je predstavio novi trailer za nadolazeći Street Fighter 6 koji će, osim intenzivne tučnjave, pružiti i zanimljivi story mod u kojem ćemo se družiti s poznatim likovima iz serijala u potrazi za SNAGOM!

Natripani zmajevi…

Jedna od vizualno najupečatljivijih igara sa showcasea definitivno je Ultros, psihodelični 2D roguelike švedskog razvojnog studija Hadoque. Art stil stiže iz enigmatičnog uma El Huerva, najpoznatijeg po vizualima serijala Hotline Miami. Iako su istraživanje i borba glavni stupovi igre, ponavljanje runova neće biti monotono budući da ćemo u mirnijim trenutcima igre brinuti o ekosustavu Sarkofaga što će nam omogućiti nove sposobnosti i načine da pristupimo svijetu. Ultros je konzolaška ekskluziva za PS5 i PS4 na koji stiže nekad iduće godine. 

Capcom je opet oduševio u showcaseu budući da su prikazali Dragon’s Dogmu 2, nastavak popularnog RPG-a iz 2012. godine. Dogma II izgleda apsolutno spektakularno, pogotovo borba koja, kako bi rekla naša autorica Petra, “GRMI!”. Jedva čekamo vidjeti još od Dragon’s Dogme II koja je definitivno na Rebootovoj Most Wanted listi. I nećemo je skinuti do izlaska. 

Animatronske nemani nastavit će nas plašiti u Five Night’s At Freddy’s: Help Wanted 2 dok ćemo na PlayStation VR2 zaigrati Resident Evil 4, Arizona Sunshine 2, Synapse, CrossFire: Sierra Squad i Beat Saber

Maratonci u New Yorku

Bungie je apsolutno oduševio s oba trailera koji su pokazali. Iako je za fanove Destinyja povratak Caydea-6 (odnosno, 7) velika stvar kao i najava nove ekspanzije The Final Shape, prednost će u našim očima uvijek dobiti povratak velikom IP-ju. U ovom slučaju to je Marathon. Ako niste znali (bit ću iskren i reć’ da nisam imao pojma o Marathonu jer sam ’94 kad je originalna igra izašla imao otprilike dvije godine) ovo nije novi IP. No, ovo je prvi Bungijev novi projekt u gotovo deset godina. Marathon će sadržati univerzum i teme originalne igre, no ovo je izlet razvojnog studija u extraction shooter vode. Izgleda da je Tarkov toliko utjecajan da je došlo vrijeme i da se Bungie okuša u sve popularnijem žanru. U Marathonu ćemo preuzeti ulogu Runnera, kibernetičkog plaćenika, a iz Bungieja kažu kako je igra skrojena s PvP-jem na umu te da stoga neće imati kampanju. Također ističu Bungijev prepoznatljiv osjećaj pucanja i world-building kao glavne adute zbog kojih će Marathon biti hit. Nakon što smo se navikli na Destiny 2, svakako smo voljni dozvoliti Bungijeu da nam otme još malo slobodnog vremena. 

Firewalk Studio za PlayStation razvija još jednu PvP multiplayer sci-fi pucačinu – Concord. O igri se zna jako malo no developeri su jako entuzijastični da nam u skorije vrijeme otkriju više informacije. Trailer svakako izgleda fora. 

Na koncu je došlo vrijeme i za glavnu zvijezdu večeri – Marvel’s Spider-Man 2. Znamo da su mnogi očekivali veliko otkrivanje gameplaya novog Spideyja, no i s tim očekivanjima smo dobili zaista pozamašnu porciju zanimljivosti. Glavni negativac bit će nemilosrdni Kraven The Hunter, no neće imati lak zadatak budući da se namjerio na Peterovu i Milesovu galeriju negativaca. K’o da dva Spideyja nisu dovoljna.

Peter nosi simbiotsko odijelo što ga čini agresivnijim od onog Petera Parkera kojeg znamo i volimo, a ono što još volimo su i memeovi Bully Maguirea koji su krenuli odmah po prikazu igre. Uz nove sposobnosti koje Peter i Miles imaju na raspolaganju što, barem ovako na prvu, produbljuju mogućnosti u borbi i stealthu – također su impresivni set-pieceovi koji cementiraju dojam da se radi o pravom mainstream hitu zbog kojeg će na jesen poletjeti i konzole s polica dućana. 

I to je bio PlayStationov Showcase. Kako se vama svidio? Slobodno skoknite do Discorda ili naših društvenih mreža da prokomentiramo!