Ako ste igrali Metro igre, nema sumnje da vam svijet u Metro Exodusu neće biti poznat.
Znate da su se Metro 2033 i Last Light naslovi uglavnom odvijali u podzemlju, dok su izlasci na površinu bili rijetki, ali i zastrašujući. Metro Exodus će upravo to promijeniti.

Developer 4A je objavio kako Metro Exodus neće biti open world igra već će se radnja odvijati na velikim, otvorenijim mapama na površini. Sve te mape će biti spojene i formirat će jednu linearnu priču. Važno je napomenuti da jednom kad završite level, na njega se više ne možete vratiti.

U svijetu Metro Exodusa će te biti upoznati s novim frakcijama i vaš ugled među njima će se stvarati ovisno o tome kako postupate s njihovim članovima tijekom vašeg istraživanja.
Znači ubijanje članova frakcije X će uzrokovati da frakcija X bude agresivna prema vama.

U prošlim Metro igrama, municija je bila valuta. U novoj Metro igri to više neće biti slučaj. Cijelo trgovanje je zamijenjeno s time da tijekom igranja tražite materijale s kojima si možete napraviti što god vam treba za uspješno istraživanje i prolaženje kroz zastrašujuću površinu, uključujući i municiju.

Izrada i prilagođavanje predmeta će igrati veliku ulogu u novoj Metro igri,  Na primjer, s bilo koje puške možete skinuti optički nišan i staviti ga na pušku koja vam najviše odgovara. Također, vaše oružje će trebati održavanje i čišćenje.

Na kraju svakog levela se vraćate u Auroru, vlak koji će služiti kao vaša pokretna baza. Aurora će se mijenjati tokom priče.

Metro Exodus nema točan datum izlaska, a 4A studio je objavio da ga na PC, PlayStation 4 i Xbox One platformama možemo očekivati krajem ove godine.