Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u suradnji s Ministarstvom gospodarstva danas je objavilo Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama u 2018. godini. Cilj je jačanje malog i srednjeg poduzetništva u kulturi te poticanje aktivnosti usmjerene ka razvijanju novih poslovnih modela koji prepoznaju kreativne kompetencije kao strateške vrijednosti društva. Naravno, jedan od glavnih ciljeva je i poticanje zapošljavanja unutar navedenih područja.  

Poziv je otvoren za sve gospodarske subjekte koji djeluju u područjima izvedbenih i vizualnih umjestnosti, književno-nakladničke i knjižarske i audivizualne djelatnosti (koja po prvi puta obuhvaća i djelatnost razvoja i proizvodnje videoigara umjetničkog i kulturnog značaja). Osim poticanja zapošljavanja budući da se sufinancira 50% troškova bruto plaće novozaposlene osobe kao dijela troška projekta, program omogućava financiranje otvaranja i opremanja prostora i nabave opreme, promidžbenih aktivnosti, distribucije te jačanja kapaciteta kroz stručno usavršavanje.

Danas smo prisustvovali i na brifingu u Ministarstvu kulture te imamo za vas i neke opširnije informacije. Poziv je otvoren idućih 30 dana tijekom kojih možete prijaviti svoj projekt, a za audiovizualne djelatnosti pod kojim se smatra i razvijanje videoigara osigurano je 3 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Za audiovizualne djelatnosti najmanja potpora je 50,000 kuna dok najveća moguća potpora iznosi do 250,000 kuna. 

U Ministarstvu kulture su nam rekli kako će se za vrednovanje prijavljenih projekata formirati posebna povjerenstva te da postoji stroga kontrola trošenja namjenskih sredstava (logično, jel). Također ističemo kako je CGDA,  krovna organizacija koja okuplja hrvatske developere, usko surađivala s Ministarstvom kulture i konzultirala ih tijekom cijelog procesa. 

Ukratko, nema razloga da ne prijavite svoj projekt. Učnite to odmah (ili kroz idućih 30 dana)! Sve detalje i potrebnu papirologiju možete pronaći ovdje.