Bolno zvuči pristigla vijest kako Microsoft, odnosno divizija Xbox gasi studije Arkane Austin (Redfall, Prey), Tango Gameworks (Hi-Fi RUSH, The Evil Within) i Alpha Dog (Mighty Doom). 

Osim toga i kako prenosi IGN, koji je prvi pustio ovu vijest u javnost, studio Roundhouse Games će se integrirati u ZeniMax Online Studios (The Elder Scrolls Online). 

Obećana ažuriranja za vampirsku co-op igru Redfall tako neće stići jer je Microsoft prekinuo sav razvoj igre. Doduše objavljeno je kako je Microsoft rekao da će Redfall ostati igriv (isključivo online, bez obećanog offlinea moda) i da će ponuditi “dobru” ponudu za one koji su kupili Hero DLC.

Ovo su vijesti koje mnogi zaljubljenici u igre spomenutih studija i dalje promatraju u nevjerici (znamo iz osobnog iskustva). Jer koliko god izvana možemo pretpostaviti i prepoznati primjerice Ghostwire: Tokyo kao problem jer je igra u koju se puno uložilo, Hi-Fi RUSH pak je igra s mnoštvo nagrada i hvale od igrača i medija, među kojima smo bili i mi. No izgleda kako nije bio i magnet za novac. Kao uostalom i Redfall. Tako studio Arkane ostaje samo na timu iz Lyona (Dishonored, Deathloop i Marvel’s Blade koji je u razvoju), odnosno barem se nadamo da je tako.

Šef Arkane Lyona Dinga Bakaba, kao reakciju na ove vijesti napisao je niz postova na X-u koje spajamo u jednu cjelinu: “Ovo je apsolutno užasno. Svakom direktoru koji ovo čita, prijateljski podsjetnik da su videoigre zabavna/kulturna industrija. Vaš posao kao korporacije je brinuti se o svojim umjetnicima/zabavljačima i pomoći im u stvaranju vrijednosti za vas. Nemojte nas bacati u zlatnu groznicu, nemojte nas koristiti kao slamke za pogrešne procjene/mrtve točke, nemojte naše radno okruženje učiniti darvinističkim džunglama. Kažete da vas činimo ponosnima kada napravimo dobru igru. Učinite nas ponosnima kad su teška vremena, znamo da možete, vidjeli smo to i prije. Sjajni timovi ponovno se gase pred našim očima, a to je jebeni ubod u trbuh.

Očekujemo nove informacije iz Microsofta, koje će očito ići u smjeru kontrole štete. I još jednom, barem se nadamo da je tako…